Pride könyvbemutató: Újjászületők - Nemváltoztató élettörténetek

irodalmi est
Alternatív Közösségek Egyesülete
2021. június 26. 16:00

Az eseményünkön Vidra Szabó Ferenccel az egyik társszervezővel beszélgetünk az Újjászületők - Nemváltoztató élettörténetek című könyvükről.

Alig találunk olyan rétegét a mai magyar társadalomnak, amelyről olyan kevés és hiteles információval rendelkeznénk, és amellyel kapcsolatban annyira mély előítélettel és téveszmékkel találkoznánk, mint a transzszexuálisok köre, akik a születésükkor rájuk osztott biológiai nemet nem érzik önazonosnak, és akik ezáltal frusztrációt, testi diszfóriát élnek meg. Akik úgy érzik, hogy "rossz testbe születtek".
Huszonhárom érintett élettörténetét ismerhetjük meg, a legfiatalabb tizenhat, a legidősebb ötvenegy éves. Többségük a fővárosban él, vagy a nemváltoztatás sikere érdekében oda költözött, de találunk közöttük vidéki városban és községben élőket is. Az egymást követő történetek során megismerjük a nemváltoztatás folyamatát, végigkövetjük az orvosi és hivatali lépéseket, találkozunk a folyamatban anyagi, pszichés vagy bürokratikus okok miatt megrekedtekkel.
Az interjúalanyok között van, aki kamaszként még saját bizonytalanságával harcol. Van, aki kiskora óta magabiztosan a másik nemhez tartozónak érzi magát, de találunk olyan személyt is, aki többgyermekes családapaként lépett a nemváltoztatás útjára. Megismerhetünk drogfogyasztó prostituáltat, jól kereső menedzsert, transznemű aktivistát, állami gondozottat, hívő keresztényt, vagy a legszűkebb környezete előtt is rejtőzködő személyeket. A kötet magját a társadalomban csendesen elvegyülők adják, akik mindenki számára elfogadható, átlagosnak mondható életre vágynak, és sokan közülük már így is élnek, múltjukat - többnyire önvédelemből - elfedve a többi ember elől. Lehetnek épp a szomszédunk, a kollégánk, egy többször látott idegen az utcán, vagy egy ügyünket intéző, minket szolgáló személy. Akiről soha nem gondolnánk, hogy nem fiúként vagy lányként született, mert erről mára nem árulkodik szinte semmi.

Jelezz vissza a Facebook eseményre itt: https://fb.me/e/52y1pSuEL

A helyszín nem akadálymentes, de kerekesszékkel megközelíthető.

A belépés ingyenes, de az eseményen becsületkassza formájában adománygyűjtés lesz. Ajánlott adomány 500-1000.-

Szervező: Queerstory of Debrecen

A Queerstory of Debrecen 2019 januárjában jött lére, amely egy egy személyes szervezet, melynek célja, hogy minél több LMBTQI témájú kulturális témájú esemény jöjjön létre.

Az eseményre a Budapest Pride Házirendje érvényes: https://budapestpride.hu/hirek/a-budapest-pride-rendezvenyeinek-hazirendje

Térkép

Alternatív Közösségek Egyesülete
Baross Gábor utca 16.
4029 Debrecen