Owning the Game / Ez a mi játszmánk - kiállítás

kiállítás
Klauzál 13
2021. július 09. 19:002021. augusztus 02. 18:00

 A Roma LMBTQ+ közösségi kiállítás a vizuális narratívaváltásra fókuszál, amelynek célja, hogy az interszekció tagjairól olyan anyagok lássanak napvilágot, melyben a szereplők szépek, erősek es ezzel a méltóságteljes ábrázolással tudjanak segíteni azoknak a Roma LMBTQ+ embereknek is, akik nem vettek részt ebben a projektben.

 A projekt fő célja, hogy a közösség tagjai a kezébe vegyék a róluk alakított vizuális ábrázolás jogát, illetve történeteik formálásának jogát is, ezért esett a címválasztás az “Owning the Game”-re, “Ez a mi játszmánk” magyar alcímmel.

 Az anyagok elkészítésénél fontos szempont volt, hogy eltávolodjunk a realista dokumentáció jellegű anyagok készítésétől, hiszen a romák szocio-ábrázolásában nincs hiány, ezeket a képeket gyakran látjuk viszont kiállítótermekben vagy éppen könyvek hasábjain. A kiállítási anyag nem tekinti feladatának a sztereotípiák cáfolását sem, hiszen nem lehet autentikus önreprezentációt készíteni akkor, ha folyamatosan a csoporton kívül eső emberek szemüvegén keresztül tekintünk magunkra.

 Nem épülhet az önmeghatározásunk előítéletek cáfolataira, inkább hiszünk abban, hogy úgy tudunk közelebb kerülni a felénk nyitott emberekhez, ha a saját hangunkon beszélünk hozzájuk.

 A vizualis anyagokhoz készültek rövid szépirodalmi igényességű írásos anyagok a résztvevők beszámolói alapján, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a befogadó számára érthetőbben artikulálják a megélt valóságot.

 Megkerülhetetlen téma volt a társadalmi nem, a nemi identitás, illetve a nemi önkifejezés, ezek erősen megjelennek mind a vizualitásban mind szövegben.

 A kiállítási anyag reményeink szerint a Roma LMBTQ+ közösség kedvezőbb megítélését szolgálja majd, mind a mainstream LMBTQ+ mind az össz Roma közösség körében is. Nem leszakadni és különválni szeretnénk ettől a két nagy mozgalomtól - ezt szeretnénk üzenni a metszetszemlélettel kritikusainak - ez egy figyelemfelhívás is egyben, hogy létezünk, és mindkét nagy mozgalom számolhat velünk, vonjanak be bennünket is a munkába.

 A kiállítás megnyitója 2021. Július 9. 19:00
A kiállításon beszédet mond Márton Joci roma polgárjogi és LMBTQ aktivista.

 A kiállítás megtekinthető 2021. július 9. és augusztus 2. között a Klauzál13 nyitvatartása alatt.

Jelezz vissza a Facebook eseményre itt: https://www.facebook.com/events/2539960582816394/

A helyszín akadálymentes.

A belépés ingyenes.

Szervezők: Budapest PrideKlauzál13

Az eseményre a Budapest Pride Házirendje érvényes: https://budapestpride.hu/hirek/a-budapest-pride-rendezvenyeinek-hazirendje

Térkép

Klauzál 13
Klauzál tér 13.
1072. Budapest