Hogyan tegyem a kurzusomat inkluzívvá? - workshop középiskolai és egyetemi oktatóknak

műhelybeszélgetés
Council of Europe Budapest Youth Center (Budapest, Zivatar u. 1, 1024)
2022. június 25. 10:00

A workshop során interaktív feladatokkal, szimulációkkal, gyakorlatorientáltan dolgozzuk fel, mit jelent inkluzív osztálytermet kialakítani. Értelmezzük a diverzitás, inklúzió fogalmát, az inklúzió szintjeit, megbeszéljük, miért fontos, hogy ne utólag, hanem már a kurzustervezésnél eleve inkluzív elvek mentén állítsuk össze az órákat (Fazekas, 2018). Valódi diákok (anonim) élményei alapján felderítjük az osztálytermi légkör négy szintjét (DeSurra és Church 1994-es modelljét használva). Példákat hozunk a négy szintre elsősorban LGBTQIA+ és fogyatékossággal élő hallgatók saját élményei alapján. Reflektálunk arra, hogy mi milyen osztálytermeken szocializálódtunk, milyenek a jelenkori órák és hová szeretnénk eljutni. A célok kijelölése után a résztvevők a +1 stratégiát alkalmazva kidolgoznak egy tervet, hogy hogyan tudják a saját óráikat inkluzívabbá tenni. Reflexiós visszajelző körrel zárunk.

Jelezz vissza a Facebook eseményre itt.

A helyszin akadálymentes!

Szervező bemutatása: Dr. Dósa Kata a Budapesti Gazdasági Egyetem egyetemi docense, és az Oktatásfejlesztési Iroda vezetője. Inkluzív oktatással 2012 óta foglalkozik, oktatóként és oktatásfejlesztőként is. Fókuszterületei közé tartozik az egyetemes tervezés, különösen az olyan tanulási terek kialakítása, amik befogadók a női, a nem-tradicionális, a nemzetközi és az LGBTQIA+ hallgatók számára is. Kata a University of Wisconsin-Madison-on folytatta doktori tanulmányait, majd a Georgia Institute of Technology-n dolgozott posztdoktori oktatásfejlesztőként, így széleskörű nemzetközi tapasztalatára támaszkodik, amikor oktatást és oktatókat fejleszt.

Dr. Fazekas Ágnes Sarolta a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Fogyatékosság és Társadalmi Részvétel Intézet adjunktusa. Ágnest az EAIE Általános Tanácsának 2020-2022 tagjává választották. Ebben a szerepkörében Ágnes támogatja az inkluzív megközelítéseket, hogy az EAIE sikeres legyen a felsőoktatási környezet megváltoztatásában. Ő volt az EAIE a Hozzáférés és sokszínűség szakértői közösség 2018-2020 elnöke. Ágnes számos nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkezik az inkluzív oktatás, társadalmi befogadás, sokszínűség és emberi jogok területén területén.

Az eseményre a Budapest Pride Házirendje érvényes: https://budapestpride.hu/hirek/a-27-budapest-pride-fesztival-hazirendje