Egy ugrás és a homár - kiállítás

kiállítás
kiállításmegnyitó
2B Galéria
2020. augusztus 21. 18:00

Az ellentmondásos kijelentések összeolvadnak, mint a fikció és a realitás. Az 1936-os berlini olimpia női magasugrás számának résztvevőinek elbeszéléseit megfertőzi a szubjektivitás, így a történet befejezetlen marad. Dora Ratjen áll a történetek középpontjában, aki csak azért vehetett részt a versenyen, mert Gretel Bergmannt antiszemita okok miatt eltiltottak. Nem lehet tudni, hogy valójában mi történt Dora, később Henrich Ratjennel: lehetett orvosi beavatkozás áldozata vagy mint a náci rendőrség állította, nem lehetett egyértelműen se nőként se férfiként beazonosítani. A rekordokat és érmeket elvették Ratjentől, aki ezután eltűnt a nyilvánosság elől.

Interszexualitás és sport témában a harmincas évek dokumentumai, álhírek, rendőrségi jelentések és homárok kerülnek közös térbe és szürrealizmust megidéző dobozokba. A Magasugrás verseskötet és az Egy ugrás és a homár című kiállítás Ricardo Portilho és Lesi Zoltán közös munkái.

A kiállítást Lesi Zoltán performansza majd egy beszélgetés Bán Zsófiával nyitja meg.

Jelezz vissza a Facebook eseményre itt: https://www.facebook.com/events/1088237941574092/

Figyelem! A helyszín nem akadálymentes!

A belépés ingyenes.

Szervező bemutatása:

A 2B Galériát 2002-ben alapították a Böröcz testvérek. Tematikus kiállításaink szokatlan szempontból reflektálnak az adott felvetésekre. Témák, melyek köré kiállításaink leggyakrabban szerveződnek: emlékezet, holokauszt, identitás, kisebbségek, művészcsaládok. Alapítványunk képzőművészeti programjaival korlátokat bont le, szokatlan fénytörésbe helyezve tradíciót és történelmi eseményeket. A szellemi izgalom, amit témaválasztásainkkal törekszünk fenntartani, a zsidó identitás legszabadabb megélésében segíthet bennünket. A felfedezőkedv minden tevékenységünkre igaz, valljuk, hogy a kultúra fejlődésének egyik útja a műfajok közti átjárás megteremtésében, a művészetek és a tudományok határterületein létrejövő újszerű kísérletek integrálásában rejlik.

Térkép

2B Galéria
Ráday utca 47.
1092 Budapest