Budapest Pride - Évvégi Önkéntes Hírlevél

Kedves Barátunk!

Az év végének közeledtével mindig visszatekintünk az elért eredményeinkre, hol tudtunk előrelépést elérni, merre és milyen távolra ért el a hangunk. Ebben az évben magunk mögött tudhatunk két flashmobot, műhelybeszélgetéseket, nyári fesztivált, Előbújás napi megmozdulást és egy elég sokrétű felmérést, melyet az LMBTQ közösség töltött ki számunkra. Sok munka vár még ránk, de egy pillanatra meg kell hogy álljunk és köszönetet kell mondanunk Nektek, hogy egész évben segítettétek munkánkat. Tudjuk, hogy nélkületek nem tudtunk volna ennyi mindent elérni 2016-ban.

Mivel szervezetünk önkéntesek energiájából működik és épül, hálánk jeléül szeretnénk egy összejövetellel megköszönni a munkátokat. Töltsünk együtt egy délutánt, ahol megoszthatjuk az élményeinket, nosztalgiázhatunk, és megköszönhetjük nektek a kemény munkát!

Ennek szellemében szeretnénk meginvitálni titeket a december 18-án tartandó Év végi Önkéntestalálkozónkra. Részletek az alábbi linken:

https://www.facebook.com/events/1482984448398225/

Szeretnél segíteni nekünk most is?

Továbbra is nagyon fontos nekünk minden támogatás, amit fenntartható és független működésünkre tudunk fordítani.

Tudtad, hogy november 29. különleges nap lesz? Nem egy egyszerű kedd, mint a többi. Nem egy egyszerű, szürke munkanap a hét első felében. Ez a nap lesz az Adakozó Kedd. Egy kezdeményezés, mely adományozásra buzdít világszerte mindenkit, aki szeret jót cselekedni.

Csatlakozz most Te is, és szólj még 3 ismerősödnek, hogy összejöjjön 1000 sms!  November 29-én (“Adakozó Kedd”) küldd a 87-es kódot a 13600-ra, és figyeld facebookon, instagramon, twitteren, hogy hol tart a gyűjtés. Minél többen küldtök SMS-t, annál közelebb kerülünk egy elfogadóbb, boldogabb világhoz. 1 SMS ára 250 Ft.

Célunk, hogy ezen a csodálatos napon annyi SMS-t kapjunk tőletek, amivel jövőre folytathatjuk a munkánkat, és még többet tehetünk az LMBTQ közösségért. Ehhez a Te üzenetedre is szükségünk van!

Fontos eredményeink 2016-ban, melyeket együtt értünk el

Felmérés az LMBTQ emberek társadalmi és jogi helyzetéről

A Budapest Pride-ot szervező csapat 2016-ban kérdőíves kutatást végzett az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösségben arról, hogy mi a legmeghatározóbb nehézség az életükben. A nem reprezentatív kérdőívet közel 2500-an töltötték ki.

A kitöltők 11 problémát értékelhettek aszerint, hogy mennyire nehezíti meg az életüket ma Magyarországon LMBTQ emberként. A felsorolt problémák közül a házasság kapta a legtöbb említést: a kitöltők több, mint háromnegyede - 77 százalék - jelezte, hogy problémaként éli meg, hogy nem házasodhat össze azonos nemű párjával.   

A házasság elérhetetlensége szorosan összefügg a gyerekvállalás és az öröklés problémájával is, ami szintén gondot okoz azonos nemű pároknak. Ebből látszik, hogy a család, családalapítás témája erősen és minden részletében foglalkoztatja a közösséghez tartozókat, és súlyos problémaként élik meg az ebből adódó, még az Alaptörvényben is deklarált kirekesztettséget. A kitöltők nem csupán a házasságot, mint intézményt szeretnék magukénak érezni, hanem minden lehetőséget és jogot, ami azzal együtt jár.

Magyarországon házasságot jelenleg csak különnemű párok köthetnek, bejegyzett élettársi kapcsolatban pedig csak azonos nemű párok élhetnek – ez pedig nem jár együtt olyan jogokkal, mint a partner nevének felvétele vagy az örökbefogadás.

A bejegyzett élettársi kapcsolat egy egyértelmű jogi diszkrimináció, amelyet a közel 2500 kitöltő is érzékel: nyíltan különbséget tesz azonos és ellenkező nemű párok között, az azonos neműeknek szánt intézményt másodrendűként kezelve, ezzel pedig kimondja, hogy az azonos nemű párok másodrendűek, hiszen nem dönthetnek szabadon arról, hogy kivel akarnak házasodni.

Flashmobjaink

Március 24-én egy roma meleg esküvőt bemutató flashmobot szerveztünk a Deák térre. A megmozdulás a felmérésünk azon pontjához kapcsolódott, mely szerint azonos nemű párok ma Magyarországon nem köthetnek házasságot.

Október 11-én a Blaha Lujza térre szerveztünk élőmikrofonos flashmobot. Célunk az volt, hogy az Előbújás Napja alkalmából különböző  előbújástörténetek kihangosításával felhívjuk a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy az LMBTQ közösség tagjainak ne kelljen titkolózniuk.

21. Budapest Pride Fesztivál

Idén június 24-július 3-ig került megrendezésre nyári fesztiválunk. A tíznapos fesztiválon több, mint 60 programmal vártuk a résztvevőket, a szuper bulik mellett kiállításokon, színházi előadásokon és számos műhelybeszélgetésen is részt vehettek az érdeklődők, de a sportprogramok és a koncertek is helyet kaptak a rendezvények között.

Előbújás napi videóink

Október 11. az Előbújás Napja, mely alkalomból a fent említett flashmob mellett online tartalommal is jelentkeztünk. Több rövid videót készítettünk youtube csatornánkra, melyeken keresztül személyes történeteket osztottunk meg  (https://www.youtube.com/user/budapestpridevideo).  Mindenkit szeretnénk bíztatni az előbújásra. Ha biztonsággal megteheted, hogy előbújj, vállald önmagad, élj önazonosan! Ha valaki előbújik neked, őszintén a bizalmába avat, légy büszke rá és támogasd őt! Magyarországon az emberek csupán 14%-a tud arról, hogy ismer leszbikus, meleg vagy biszexuális embereket. Növeljük együtt ezt a számot!

@RC

Hatalmas örömünkre szolgált, hogy idén megjelenhettünk a 16. @rc közérzeti kiállításon a Maciarc pályázatnak köszönhetően. Plakátunk segítségével, melyet a Geometry Globallal

közösen készítettünk, felhívhattuk a figyelmet az azonos neműek házasságára és annak hiányára hazánkban. Te is felléphettél az egyenlőségért az interaktív megjelenés segítségével, és fotózkodhattál a plakáttal, a képeket pedig a #lepjfel hashtaggel gyűjtöttük médiafelületeinken.

Házasságot mindenkinek? - Politikusok az egyenlő házasságról

Mivel kérdőívünkben a válaszadók többsége legnagyobb problémaként azt nevezte meg, hogy a házasság intézménye nem nyitott az azonos nemű párok számára, ezért a  kérdéssel kapcsolatban szerettük volna megismerni a politikai pártok álláspontját is a Budapest Pride és az Integrity Lab közös konferenciáján, amelyre a hazai parlamenti pártok képviselőit hívtuk meg. A beszélgetés az alábbi linken teljes egészében megtekinthető:

http://budapestpride.hu/hirek/hazassagot-mindenkinek-politikusok-az-egye...

Szabadegyetem az egyenlő házasságról

2016. október 21. és 23. között szabadegyetemet szerveztünk, melyen a házasság intézményéről, pro és kontra érvekről, egyéb polgárjogi mozgalmakról tudhattak meg többet a résztvevők. Célunk az volt, hogy olyan ismereteket adjunk át a program résztvevőinek, mely az egyenlő házasságért tenni akarók számára hasznos alapot adhat. Az elhangzott előadások hamarosan elérhetők lesznek weboldalunkon.

TDOR

Minden évben november 20-án van a Transznemű Emlékezés Napja (Transgender Day of Remembrance – TDOR), mikor az elmúlt egy évben gyilkosság áldozataivá vált transznemű embertársainkra emlékezünk. Idén az Auróra udvarán tartottunk egy kisebb megemlékezést, ahol az áldozatok neveit hangosan felolvasva, majd gyertyát gyújtva próbáltuk felhívni a figyelmet a transzfóbia borzalmas következményeire.

Találkozunk az Év végi Önkéntestalálkozón!

Várunk titeket!

Üdvözlettel:

Budapest Pride

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* kötelező mező