Zöldebb lesz a Budapest Pride Felvonulás!

zöld, budapest pride, környezetvédelem, greenpeace, budapest pride felvonulás

Szigorúbb környezetvédelmi szabályokat vezet be a Budapest Pride

2020 tavasza óta dolgozunk rajta, idén tesztelhetjük először a Budapest Pride Felvonulás új környezetvédelmi irányelveit.

“Vedd vissza a jövőd!” - ezzel a szlogennel indul a 26. Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás, és számunkra egyértelmű volt: a jövőről nem lehet beszélni egy kiterjesztett környezetvédelmi szabályozás nélkül.

A klímakrízis mindannyiunk ügye, nemcsak azért, mert közösen lakjuk ezt a bolygót, hanem azért is, mert a koronavírus-járványhoz hasonlóan a klímakatasztrófát is súlyosan megsínylik az emberi jogok, a krízishelyzetekben új lendületet vesznek az autoriter és LMBTQ-ellenes politikák. Az egyre romló életkörülmények és a dráguló alapvető javak pedig nem egyformán érintik a Föld lakosságát: az alacsonyabb osztályba tartozók, illetve a különböző kisebbségek tagjai sokszorosan szenvedik majd meg a klímakrízis hatását, míg a leggazdagabb 1% fogja tudni a legtovább fenntartani a luxus életmódját.” - indokolta meg a szabályozás időszerűségét sajtószóvivőnk, Majercsik Jojó.

A Budapest Pride Fesztiválnak és Felvonulásnak már sokéve vannak alapvető környezetvédelmi irányelvei, mint a papíralapú programfüzet elhagyása, a szelektív hulladékgyűjtés, vagy a lufieregetős akciók betiltása, ezeket fejlesztette tovább a Budapest Pride a Greenpeace tanácsadásával.

Egy olyan szabályozást álmodtunk meg, amely mind a Budapest Pride Felvonulás infrasrukturális igényeire reagál, például a dekoráción vagy a vízosztáson keresztül a műanyagkérdésre, mind olyan globális problémákra, mint a multinacionális vállalatok kontrollálatlan károsanyag-kibocsátása. Ebben kértük partnereink, köztük a Greenpeace Magyarországért Egyesület segítségét. Célunk, hogy az elkövetkezendő években továbbfejleszük a környezetvédelmi szabályozást, ezért mind a résztvevőinktől, mind a hazai zöldszervezetektől gyűjtjük a visszajelzéseket.” - tette hozzá Csikós Ádám, a Budapest Pride Felvonulás projektvezetője.

A konkrét szabályok előkészítését 2020 márciusában a “Hogyan lehet zöldebb a Pride?” c. panelbeszélgetés alapozta meg, a Greenpeace Magyarország, a Fridays For Future és az Extinction Rebellion részvételével, ahol nemcsak gyakorlati javaslatokról, hanem a zöldmozgalom és az emberi jogok kapcsolatáról, ennek megértéséről is szó volt.

budapest pride, budapest pride felvonulás, melegfelvonulás

A környezetvédelmi szabályozás már 2020-ban életbe lépett, de a koronavírus-járvány miatt akkor csak online formában tartottuk meg a Budapest Pride Felvonulást, ezért idén, július 24-én teszteljük majd először élesben a következő szabályokat:

  • Csak olyan cég indíthat járművet a Budapest Pride Felvonuláson, aminek az éves globális CO2 kibocsátása nem haladja meg a 61,5 millió kilotonnát. Ahhoz, hogy megvalósuljon az Európai Unió által 2050-re kitűzött klímasemlegességi cél, a nagyvállalatoknak már bőven ez alá az érték alá kellett volna szorítaniuk a károsanyag-kibocsátásukat. Ez a korlátozás főleg a nagy olajcégeket fogja érinteni.
     
  • A megszokott műanyag palackos vízosztás kiváltására is keressük a megoldást: ha már nincs járványhelyzet, ki fogunk próbálni többféle megoldást, például azt, hogy palackos vízosztás helyett helyett víztartályokból, a felvonulók kulacsaiba osztjuk majd a vizet. A járványügyi helyzet miatt ennek a szabálynak a bevezetését 2022-re halasztjuk, amikor biztosan rizikómentesen megvalósítható egy ilyen vízosztás.
     
  • A járműindítók és a felvonuló csoportok számára tilos a lufik behozatala, a héliumos léggömbök reptetése, valamint a járművek lufival és egyéb egyszer használatos díszítőelemekkel történő dekorálása. Helyette a szervezők a felvonuló csoportok számára is többször használatos figyelemfelkeltő eszközök (karton vagy textil anyagú transzparensek, molinók, táblák, bannerek, feliratos pólók), illetve a járművek dekorációját is tartós, többször használatos dekorelemekkel (például textilek, tüllök, festett vagy nyomtatott bannerek, molinók) írják elő.
     
  • A szervezők óva intik a felvonuló csoportokat a felesleges repiajándékok osztogatásától, és arra kérik őket, hogyha osztogatni szeretnének valamit, azok a tárgyak valós funkcióval rendelkező, jó minőségű és tartós használati tárgyak legyenek.

Az új környezetvédelmi irányelveket a Budapest Pride Felvonulás Járműindítási Szabályzatában teszik közzé, azok megszegése pedig a felvonulásból való kizárással jár.

 

Az idei, 26. Budapest Pride Fesztivál programsorozata immáron 3. alkalommal lesz tart egy teljes hónapon keresztül; június 25-től július 25-ig. Záróeseményként július 24-én tartjuk a Budapest Pride Felvonulást, melyet az ország legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party követ, amit ezúttal is a Budapest Parkban rendezünk meg. A Budapest Pride Fesztivál több, mint 100 programjáról itt a honlapunkon, a Programjaink fülön és Facebook oldalunkon tájékozódhattok, ahova a folyamatosan töltjük fel a több, mint 50 civil szervezet, magánszemély és alulról szerveződő csoport által szervezett közösségi és kulturális eseményeken.

zöld, budapest pride, környezetvédelem, greenpeace, budapest pride felvonulás