Vidéki Programok a Pride hónap alatt

A Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás mérete, programjai és résztvevőinek száma évről-évre növekszik. Idén a fesztivál kilépett  

Budapest határai közül is, Budapesten kívül öt másik városban  is voltak programok, amelyek többségét helyi LMBTQ csoportok szervezték.

Debrecenben a Debrecen Pride nevű csoport rendezett több programot, köztük filmvetítést, bowling és biliárd estet, könyvbemutatót és egy debreceni pink pikniket, ami olyan jól sikerült, hogy júliusban megismételték, így újra össze tudtak jönni beszélgetni és új emberekkel megismerkedni.

Szegeden a TASZ tartotta meg “Joggal vagy szabad!” című  jogvédelemről szóló beszélgetését, emellett a Keresztények a melegekért csoport tartott inkluzív ökumenikus keresztény alkalmat a városban. A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár adott helyet az “Én, Miss Mandarin” című könyv bemutatójának a Pride Hónap keretében, a Civil Művek szervezésében.

Pécsen a PeMel Pécsi LMBTQ Közösség szervezett programokat a Pride Hónapra. A hónap első eseménye a “Tűsarok nélkül!” - TinezDoll önálló estje volt. Ezt kézfogó flashmob követte  hónap során a pécsi Színház téren, lezárásképpen pedig a hónap végén egy bulit tartottak, hogy megünnepeljék a fesztivált. Ezen felül a TASZ Pécsen is megtartotta “Joggal vagy szabad” című beszélgetését a jogvédelemről.

Miskolcon a MiMás Egyesület rendezett programokat a Pride Hónap keretében, amelyben helyet kapott egy politikai témájú beszélgetés Lakner Zoltánnal, valamint egy pink piknik, ahol a résztvevők  beszélgethetnek egymással,ismerkedhettek, az “Én, Miss Mandarin” című könyv bemutatója pedig ide is ellátogatott,

Győrben  a Pride Fesztivál népszerűsítésének céljából egy LMBTQ partit rendeztek meg júliusban. A buliban a szórakozás és ismerkedés mellett HIV-szűrés és felvilágosítás is zajlott.

A programok létrejöttét többféle módon támogattuk: 2017 novemberében elindítottuk a Budapest Pride Szolidaritási Alapot, melynek keretében pénzt gyűjtöttünk, hogy pályázat útján tudjunk anyagi forrást biztosítani a vidéki LMBTQ eseményeknek. Emellett a “Megosztjuk az erőt!” című projektünkkel eljutottunk több városba, hogy képzést tartsunk a programszervezés gyakorlati tudnivalóiról, felvonulásszervezésről, önkéntestoborzásról, forrásteremtésről, kommunikációról. Köszönjük a Holland Nagykövetség támogatását! Segítségükkel a “Megosztjuk az erőt!” kampány keretében 6 várossal kerültünk kapcsolatba, 5 város aktivistáinak tartottunk képzést, és 5 városban valósult meg  tizenöt program az első magyarországi Pride Hónap keretében.

A közös munkát folytatjuk ezek után is. Az őszt Kecskeméten indítjuk a Cifra-LMBTQ Közösséggel közösen szervezett kitelepüléssel, amire várunk minden helyi és közeli lakost.

Novemberben ismét gyűjtést szervezünk a vidéki programok költségeire, és jövő tavasszal újra több városba is ellátogatunk majd. Kövessétek a híreinket, hogy ne maradjatok le semmiről.