Velünk teljes! – Budapest Pride

2016. június 24-én, pénteken este hivatalos megnyitóval veszi kezdetét a tíznapos Budapest Pride Fesztivál, melynek idei mottója: „Velünk teljes!” A Budapest Pride Felvonuláson 2016. július 2-án, szombat délután újra megmutatjuk, hogy olyan erőt képviselünk, amivel számolni kell.

A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) emberek mindennapi életében továbbra is jelen van a társadalom különböző színtereiről való kirekesztettség, legyen szó a családról, az iskoláról, a munkahelyről, az egészségügyről vagy a hatósági eljárásokról. A rólunk szóló döntésekből kihagynak bennünket, másodrendű állampolgárként kezelnek, életünk minden mozzanatát becsmérli és irányítani próbálja a kormány. Ezeket az egyenlőtlen viszonyokat fel kell számolnunk, hogy egy igazságosabb, befogadóbb társadalmat építhessünk. A társadalom különböző közösségei velünk teljesek. Idei mottónk is ezt fejezi ki: az elnyomást megélő társadalmi csoportok, köztük az LMBTQ közösség vitathatatlanul része a társadalomnak, és közösen sokat tehetünk a minket érő elnyomás ellen.

A Budapest Pride számára az elmúlt évek nagyrészt az LMBTQ közösség minél nagyobb láthatóságának előmozdításával teltek. Veletek együtt a Budapest Pride Felvonulást a közbeszéd részévé tettük, résztvevőinek számát négy év alatt megháromszoroztuk. 2015-ben 20000 felvonuló mutatta meg, hogy a szeretet hatalmát választja a hatalom szeretete helyett, és hogy a közösségünk olyan erő, amivel számolni kell, és nem lehet tovább elhallgattatni, szükség van a közösség folyamatos (ön)szerveződése és a szüntelen, aktív jelenlétére a változó és nehéz társadalmi és politikai környezet ellenére. Éppen ezért idén nagyszabású kérdőívezésbe fogtunk, és megkérdeztük, hogy mi fontos az LMBTQ emberek számára. A több ezer kitöltő eddigi visszajelzései is azt mutatják, hogy közösségünket felháborítja a kirekesztő politikai közbeszéd és tenni akar a szűkre szabott család- és házasságfogalom ellen. Ha egyetértesz velünk, ha el akarod mondani, #nekedmiafontos, tarts velünk július 2-án a Budapest Pride Felvonuláson.

A 21. Budapest Pride Fesztivál 2016. június 24-től július 3-ig tart. A tíznapos rendezvénysorozat változatos programjai között helyet kapnak előadások, műhelybeszélgetések, kiállítások, színházi produkciók, irodalmi estek, közösségépítő játékok és bulik, budapesti és vidéki LMBTQ emberek, szervezetek és szövetségesek aktív részvételével.

# # #
Sajtókapcsolat:
Karlik Cintia
karlik.cintia@budapestpride.hu