Velünk Teljes - BUdapest Pride Felvonulás 2016

Budapest Pride: A család alapját nem egy férfi és egy nő házassága teszi le, hanem a szeretet és a kölcsönös tisztelet.

Minden eddiginél több felvonulóval, békésen indult el a 2016-os Budapest Pride Felvonulás, amelyben csoportként vonulnak fel pécsi, szegedi, debreceni, kecskeméti, miskolci, Zala megyei LMBTQ emberek csoportjai is. A felvonuló LMBTQ közösség nem fogadja el, hogy avitt nézeteik alapján néhány politikus akarja meghatározni, hogy ki kit szerethet és kit nem. A több tízezres felszabadult, békés tömeg üzeni, hogy az elhallgattatással szemben az aktív kiállást választja és megvédi alapvető jogait.

20000 résztvevővel indult útjára Budapesten az idei Budapest Pride Felvonulás. Az ünneplő menetben civil szervezetek képviselői, politikusok, nagykövetek, cégek, pécsi, debreceni, szegedi, kecskeméti, miskolci és zalai LMBTQ emberek (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) vesznek részt. A menetben idén először lehetett látni a Budapest Pride-ot támogató futballisták csoportját, akik a sportban tapasztalható homofóbia- és elnyomás ellen hívják fel a figyelmet.

A büszkeség ünnepe mellett a Budapest Pride Felvonulás jelentős politikai demonstráció is, amely láthatóságot ad a magyarországi LMBTQ embereket érintő kérdéseknek és elutasítja azt a kirekesztő politikai-társadalmi közeget, amelyben nincs következménye a vezető döntéshozók nyilvános buzizásának, ahol az LMBTQ embereket nem kezelik teljes jogú állampolgárokként, ahol a kisebbségeket folyton láthatatlanságba akarják temetni. A Budapest Pride felvonulás rekordszámú résztvevője évről  évre egyre hangosabban mondja ki: itt vagyunk és kiállunk a jogainkért!

A Budapest Pride Felvonulás résztvevői elítélik a gyűlöletkeltő poltikai közbeszédet és egy elfogadó, sokszínű társadalom mellett állnak ki, ahol az LMBTQ emberek és más kisebbségi csoportok elfogadása és jogegyenlősége teljes. “Ma több tízezer felvonuló kiáltja hangosan, hogy nem kér a felülről rá erőltetett, dohos normákból, mert nem a politikusok által elfogadott Alaptörvény tesz valamit családdá, hanem a kölcsönös szeretet és tisztelet. Az itt jelenlévő LMBTQ emberek, heteroszexuális és cisznemű szövetségeseik, a felvonuló szervezetek képviselői kiállnak amellett, hogy minden család egyenlő!” -mondta Karlik Cintia, a Budapest Pride sajtószővivője.

A felvonulás 18 órakor a budapesti Kossuth téren ér véget, ahol a Parlament előtt Karlik Cintia a Budapest Pride, Császár Csaba a Szegedi LMBT Közösségért, valamint Yuri Guaiana az Európai Meleg- és Leszbikus Szövetség (ILGA-Europe) nevében mondanak beszédet.

A Budapest Pride célja a magyarországi LMBTQ-közösség építése és erősítése, a többségi társadalom megszólítása, az LMBTQ emberekkel szembeni sztereotípiák és előítéletek csökkentése, valamint figyelemfelhívás a jog- és esélyegyenlőség fontosságára.

Reméljük, hogy az évről évre növekvő tömeg végre rávilágít arra, hogy a Pride felvonulás Budapest egyik legjelentősebb eseményévé nőtte ki magát, amelynek sem résztvevőit, sem értékeit, sem üzeneteit nem lehet többé kordonok közé szorítani.

Sajtókapcsolat:

Karlik Cintia sajtószóvivő

+36306469560

karlik.cintia@budapestpride.hu

Hollander Dániel sajtószóvivő

+36709773725

hollander.daniel@budapestpride.hu

Velünk teljes - Budapest Pride Felvonulás 2016 Fotó: Fűrjes Viki