Vedd magadra! - Itt az előbújás napja

Coming Out Day

Másokkal megosztani szexuális orientációnkat vagy nemi identitásunkat bármikor érdemes, amikor biztonságos és befogadó környezetben vagyunk. Az előbújás napján ez hatványozottan igaz! Mutasd meg magad: kapd magadra az idei Budapest Pride pólót, vagy rendelj belőle pulcsit a mínuszokra készülve, és vedd vissza önmagad!

 

Miért fontos ez?

Éljünk szabadon és éljünk önazonosan! Az előbújás önmagunk és mások előtt ugyanolyan jelentős. A társadalmunkra jellemző, hogy általában mindenkit ciszneműnek és heteroszexuálisnak feltételeznek, tehát olyannak, akinek a nemi identitása nem tér el a születéskor megállapított nemétől, valamint az ellenkező neműekhez vonzódik. LMBTQ emberként ezért minden helyzetben döntés vár ránk: kijavítjuk-e a téves feltételezést, kinek bújunk elő, ki előtt kényszerülünk hallgatásra.

A titkolózás nem vezet boldog és szabad élethez, ezért ha megtehetjük, ne rejtőzködjünk! Ráadásul a kutatások is azt támasztják alá, hogy azok, akik ismernek LMBTQ embert, nagyobb arányban támogatják a jogegyenlőségüket, ezért nemcsak magadért teszel órási lépést, ha a coming out mellett döntesz, de ezzel részese leszel társadalmi felfogás alakításának is.

 

Kiket érint?

Nehogy azt hidd, hogy kevesen vagyunk: a legóvatosabb becslések szerint is az emberek nagyjából 5-10%-a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer. Ha csak kis hazánkra mérten merülünk el a számok tengerében: 9,7 millióan vagyunk, így nagyjából legalább félmillió (~485.000) ember tartozik az LMBTQ közösséghez. És akkor még nem beszéltünk a minket körülvevő barátokról, szerető családtagokról vagy támogató munkatársakról, ismerősökről. Az előbújás így mindannyiunk kérdése.

 

Honnan ered?

Október 11-e az Előbújás Napja (International Coming Out Day). A kifejezés az 1960-as évekig nyúlik vissza az angol nyelvben: “coming out of the closet”, vagyis az a pillanat, amikor valaki felismeri, elfogadja és másokkal is megosztja, hogy leszbikus, meleg, biszexuális vagy queer. Az előbújás tehát egy olyan folyamat, amelyben magunk és mások számára is előbújunk.

 

Ha teheted, ne hallgass! Vedd magadra és mutasd meg magad!

 

Rendelek Pride-os pólót