Új dátuma van a Budapest Pride Felvonulásnak!

budapest pride, rainbow party, budapest pride felvonulás

Július 24-én lesz a Budapest Pride Felvonulás

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó korlátozások miatt szokásosnál kicsit később, július 24-én tartjuk idén a Budapest Pride Felvonulást. Az egy hónapos Budapest Pride Fesztivál így június 25-én indul majd és július 25-én ér véget. A Felvonulást már megszokott módon az ország legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party zárja majd a Budapest Parkban.

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is a járványügyi korlátozásokat betartva és figyelembe véve tartjuk majd meg az LMBTQ rendezvénysorozatot. Az időpontváltozást elsősorban a vészhelyzet meghosszabbítása és a továbbra is növekvő esetszámok indokolják. Ugyanakkor a helyszínek várható újranyitásával is számolunk, és a programszervezők munkáját is szeretnék megkönnyíteni a későbbi kezdéssel.

Bár tavaly a tervezett egy hónapról 10 naposra rövidítettük a Fesztivált, idén ismét egy teljes hónappal tervezünk, mert a tavalyi év sikerei és tapasztalatai alapján nem látjuk indokoltnak, hogy a Fesztivál rövidebb legyen. A programszervezőinkkel az elejétől fogva egyeztetünk arról, hogy online formában is meg tudják tartani a rendezvényüket.” - tette hozzá Csikós Ádám, a Budapest Pride sajtószóvivője.

 

A Budapest Pride Fesztivál több, mint 100 programjával, amit közel 50 civil szervezet, informális csoport és magánszemély szervez közösen, az ország legnagyobb civilfesztiváljává nőtte ki magát. Ezt a példaértékű társadalmi összefogást mindenképp szeretnénk idén megtartani, ezért mindent megteszünk, hogy ebben a nehéz helyzetben is segítsük a csatlakozó helyszíneket és a programszervezőket.

Úgy gondoljuk, az LMBTQ jogegyenlőséget nem egy kampány vagy egy szervezet fogja elérni, hanem rengeteg elhivatott csoport éveken át tartó kreatív és kitartó munkával. Az igazi erőnk a közösségekben rejlik, ezért is lett 2017-ben a Pride egy közösségi fesztivál, ahová bárki jelentkezhet programjával” - jegyezte meg Majercsik Jojó, a Budapest Pride sajtószóvivője.

A Budapest Pride Fesztiválra március 14-ig lehet programszervezőként jelentkezni, melyről több információt az alábbi linken találtok. A Budapest Pride Felvonulással kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb információkat a facebook eseményénél tesszük majd közzé.

A Fesztivál a szlogenjével - a “Vedd vissza a jövőd!” - az egyénekben jelen lévő szorongásra és az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenségekre reagál. Az LMBTQ közösségnek példátlanul nehéz éve volt a tavalyi: májusban a kormány törvényileg tiltotta meg transznemű és interszex emberek számára, hogy hivatalosan is megváltoztathassák a nevüket és a nemüket, decemberben az országgyűlés megszavazta az örökbefogadás teljes ellehetetlenítését mindazoknak, akik nem házaspárként fogadnának örökbe, végül az Alaptörvény 9. módosításával emelték magasabb szintre az LMBTQ emberekkel szembeni kirekesztést. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzetre adott legjobb válasz a közösségi cselekvés; az egymáshoz való kapcsolódás, az egymásra való odafigyelés és egymás erősítése. Erre buzdít a Fesztivál szlogenje is.

 

Minden nap kitartóan dolgozunk azért, hogy Magyarországon mindenki biztonságban, boldogan és emberhez méltóan élhessen szexuális orientációtól, nemi identitástól és nemi önkifejezéstől függetlenül. Ha fontos neked a munkánk, csatlakozz a Budapest Pride Baráti Köréhez, és támogass minket havi rendszeres adományoddal.

Csatlakozom a Budapest Pride támogatóihoz!

budapest pride, rainbow party, budapest pride felvonulás