Transznemű Emlékezés Napja 2020

Minden évben november 20-án tartják világszerte a Transznemű Emlékezés Napját. Ez az a nap, amikor közösségi szinten emlékezünk meg azokról a transznemű emberekről, akik gyűlölet motiválta gyilkosság áldozatává váltak az elmúlt egy évben. A nap további célja, hogy felhívja a figyelmet a transznemű emberek ellen elkövetett gyűlöletbűncselekmények számára és azok láthatatlanságára.

Az ilyen bűncselekményeket sokszor egyszerre motivál(hat)ja transzfóbia, homofóbia, rasszizmus és nőgyűlölet. 2019 október és 2020 szeptembere között összesen 350 olyan gyilkosságot dokumentáltak, amiről biztosan tudjuk, hogy transzfóbia motiválta és transznemű ember volt az áldozata.

Magyarország visszafelé halad, március 31-én este 11 órakor, a Transznemű Láthatóság Napján Semjén Zsolt a magyar kormány nevében benyújtotta azt a közigazgatási salátatörvényt, aminek 33-as paragrafusa betiltaná a magyar transznemű emberek számára a jogi nemváltoztatás lehetőségét. Ez ellen küzdöttünk tavasszal, tudj meg többet: https://budapestpride.hu/hirek/mi-tortent-a-33-as-paragrafussal-marcius-...

Ha tenni szeretnél, akkor csatlakozz az Amnesty International Magyarország aláírásgyűjtéséhez és szólítsd fel te is az ombudsmant, hogy küldje el a jogsértő törvényt az Alkotmánybíróságra, hogy az megvizsgálhassa az alkotmányjogi vizsgálatot. Ha a biztos nem lép idejében, a transz emberek a korábbinál is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek, és megnőhet az ellenük elkövetett gyűlölet-bűncselekmények száma is. Írd alá: https://www.amnesty.hu/petition/transz-jogok/

A Transznemű Emlékezés Napját 1999 óta tartják a világ számos országában. Egy afro-amerikai transznemű nő, Rita Hester tiszteletére és emlékére, aki transzfób gyilkosság áldozata lett. 1998. november 28-án, 34 évesen ölték meg a saját lakásában, ahol támadója hússzor szúrta mellbe. Halála indította el az “Emlékezzünk a halottainkra” online kezdeményezést, és rá emlékezve tartották meg az első megemlékezést, egy gyertyás virrasztást (San Francisco-ban).

A legtöbb transzfóbia motiválta gyilkosság örökre láthatatlan és megoldatlan marad. A legtöbb esetben nem mondják ki, hogy a gyilkosságot gyűlölet motiválta és az áldozat transzneműsége volt a gyilkosság indítéka. Legrosszabb esetben az áldozatot nem is ismerik el transznemű személyként.