Transznemű Emlékezés Napja 2016

Idén már 26 éves lehetne... Ám 23 éves korában megölték a transznemű Zsuzsannát, kék foltokkal borított holttestére egy jászapáti tóban találtak rá. Zsuzsanna élete teljesen másként is alakulhatott volna, mint ahogy annak a sok meggyilkolt transznemű társának is, akiknek a nemi identitása miatt kellett meghalnia. Senkinek sem lenne szabad meghalnia a nemi identitása, szexuális orientációja, etnikai hovatartozása vagy éppen hitbéli meggyőződése miatt.

Ma van a Transznemű Emlékezés Napja (TDOR, Transgender Day of Remembrance). Az egész világon minden évben november 20-án emlékezünk a transzneműekhez kapcsolható előítéletek vagy az irántuk érzett gyűlöletből szította gyilkosságok áldozataira. A minden évben sorra kerülő megemlékezést Rita Hesler 1998. november 28-ai meggyilkolása indította el, a következő évben San Franciscoban már gyertyás virrasztást tartottak. 2009 óta pedig létezik a Trans Murder Monitoring, ami gyűjti, elemzi és közzéteszi a transznemű emberek ellen világszerte elkövetett gyilkosságok adatait. Ezekből az adatokból tudjuk azt is, hogy az elmúlt egy évben 295 transzfób gyilkosságot követtek el a világon, azonban az esetek többsége még így is láthatatlan marad.

Rendkívül fontos, hogy megemlékezzünk a meggyilkolt transznemű társainkról, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a transzfóbia nem csak fizikai bántalmazásokban, és végső esetben gyilkosságokban ölt testet. Jelen van a transzneműek életének hétköznapjaiban: megnehezíti a társkeresésüket, a mindennapi diszkrimináció az egészségügyi rendszerben is tetten érhető, ám a figyelmetlen, bántó megfogalmazás is komoly lelki sérüléseket okozhat a transz embereknek. A transzneműek az LMBTQ közösség többi tagjaihoz képest is nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, és követnek el öngyilkosságot. A mai napnak ezért az egymásra való figyelésről is szólnia kell, az egymás igényeinek és belső szükségleteinek meghallására is fel kell hívnia fel a figyelmet.

Valamint ez a nap arra is alkalmat teremt, hogy felhívja a figyelmünket arra, hogy a transzneműek nemcsak a többségi társadalomban láthatatlanok, hanem még az LMBTQ közösségekben is kisebb hangsúly kerül az ő problémáikra, így sokszor érthetően érzik magukat a közösségen belül is diszkrimináltnak. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk a Transznemű Emlékezés Napjának méltó megtartását.

Tegyünk meg mindent, hogy egy olyan világban élhessünk, ahol nincs szükség többé ilyen megemlékezésekre, ahol nem bántalmaznak többé senkit sem azért, aki.