Szóltunk, hogy látszani fogunk: a 27. Budapest Pride útvonala

Üzennünk kell, úgy hogy az adriai yachtokon, Marbellán, a stadionok VIP páholyaiban, és a moszkvai eligazításokon is meghallják. Sokan vagyunk és megvédjük egymást! Megtestesítjük mindazt, amit a hatalom képviselői megvetnek, amitől félnek: a szeretetet, a boldogságot, a szabadságot, az összefogást és a kritikus hangot.

Nem beszélünk a levegőbe, és zsákbamacskát sem árulunk tovább: itt a várva várt felvonulás várva várt útvonala! Minden évben gazdag hagyományt ünnepelünk, és ezt idén még tovább gazdagítjuk. A visszajelzések alapján tavaly olyan jól éreztétek magatokat a Tabánban, és annyira jól sikerült a piknik, hogy idén a végállomás ismét valódi zöld terület lesz! A 27. Budapest Pride Felvonulás idén csodás helyeken kígyózik majd, a Duna pesti partján. Világörökségi helyszíneken, a város szívében, ahová tartozunk. Nem is csigázzuk a kedélyeket, jöhetnek a tények.

Ahogy arról már írtunk, a szeretetnek nem csak egy útja van. Az LMBTQ emberek szerves részei az országnak, az LMBTQ kultúra és a hagyományaink elválaszthatatlanok a magyar kultúrától vagy épp a történelemtől. Nincs szükségünk folyamatos önigazolásra, melldöngetésre. Itt vagyunk, létezünk. A Budapest Pride nem csupán a több százezer hazai LMBTQ embert és családjukat képviseli. A Pride ügye mindenki ügye: mindenkinek jobb lesz, ha az LMBTQ emberek biztonságban és szabadon élhetnek Magyarországon. Az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása, a szabadon megválasztható élet, a szeretet és az elfogadás sokkal élhetőbbé teszi a világot.

Hagyományaink, gyökereink mélyre nyúlnak. Régebbiek, valódibbak, mint amikkel a kultúrharcuk során sokan hamisan takaróznak. Régebbiek, mint amivel a parlamentbe kerültek uszító, szélsőjobboldali csoportok, még ha lelkesen is ápolják ordas eszmék örökségét. Idén ünnepeljük Kertbeny Károly halálának 140. évfordulóját: ő volt az a magyar író, aki megalkotta a homoszexualitás és a heteroszexuaitás szavakat, írásaiban pedig már 1869-ben a melegek jogai mellett érvelt. Idén 30 éve, 1992-ben rendezték meg úttörő LMBTQ aktivisták Magyarország első nyilvános LMBTQ közösségi rendezvényét, a Pink Pikniket, ami a szervezők szerint is a felvonulásszervezés előfutára volt. A Budapest Pride Felvonulás  tiszteleg a közös múltunk előtt, együtt emlékezünk azokra a magyar polgárjogi harcosokra és a hétköznapi emberekre, akik az elutasítás és a kirekesztés ellenére egyenlő jogokat követeltek az LMBTQ polgároknak.

Együtt küzdünk egy valódi, befogadó jövőért. A történelem korántsem ért véget, a jelen és a jövő is rendkívüli kihívásokat tartogat. A Fidesz egyértelműen azt az utat járja, amit az illiberális fellegvárakban, például Oroszországban is láthatunk: megbélyegzés, kirekesztés, kriminalizálás. Mi ezt nem fogjuk hagyni. Azt akarják, hogy maradjunk csendben, tűrjünk, féljünk felszólalni, rettegjünk önmagunk lenni. Nem adjuk fel, küzdeni fogunk veletek együtt, értetek, magunkért! Helyünk van itt, és ki is követeljük, ki is harcoljuk ezt magunknak!

A Budapest Pride Fesztivál programjai és a felvonulás sok embernek azért fontos ünnep, mert csak ekkor lehet valóban szabad. A menetben nem kell bujkálni, a szóbeli, vagy fizikai bántalmazástól tartani. Mindenki szabadon megfoghatja a párja kezét, kifejezheti a szerelmét, úgy léphet ki az utcára, ahogy jól érzi magát, és végre önmaga lehet. Amikor feloldódhat végre, és az összetartozás, felszabadultság mámorító érzését élheti át.

Van egy álmunk: azt szeretnénk, ha az év többi napja is olyan lehetne, mint Budapest egy szakasza a felvonulás idején. Hiszünk benne, hogy ez az álom megvalósítható, több száz önkéntessel vállt vállnak vetve, saját erőnkből, rengeteg munkával, rendkívüli ellenszélben dolgoztunk, dolgozunk, és a jövőben is küzdeni fogunk, hogy valóra váltsuk ezt az álmot. Nem tántortíthatnak el a kirekesztő törvények, a lejárató kampányok vagy éppen a gyülekezési joggal visszaélő percemberek. A közös jövőnk a tét. Hosszabb távon a klímakatasztrófa fenyegeti az életünket, a parlamenti ciklusokban mérhető időszakban pedig az elnyomó, zsarnoki, dezinformációra, gyűlöletre építő, a legsötétebb emberi félelmeket kiaknázó hatalom teszi mindezt. A “felhatalmazásától” megrészegült Nemzeti Együttműködés Rendszere nem fog megelégedni az LMBTQ emberek és a civilek eltaposásával és ellehetetlenítésével. Előbb-utóbb mindenki sorra kerül. A stratégiai nyugalom végén egy sötét, illiberális, totalitárius mélység tátong. Ezért fontos, hogy a tavalyi sikereinket is felülmúljuk, és még többen részt vegyünk a felvonuláson.

A felvonulás útvonala

A 27. Budapest Pride Felvonulás útvonala könnyen megjegyezhető: ezúttal a Duna pesti oldalán, a Dráva utca sarkánál kezdődik, Carl Lutz és az id. Antall József rakparton megy végig, ezt követően elhalad a Parlament mellett, majd a Zoltán utcára fordul, és a Szabadság téren, egy csodás piknikkel, beszédekkel, civil faluval, és egy szuper, szabadtéri bulival ér véget.

Gyülekezőnkre a dunai szél által hűtött Dráva sarkán kerül majd sor, ahonnan csodás kilátás nyílik a Margit-szigetre, és a folyóra. A Duna a világ “legnemzetközibb” folyója, 10 országon halad át, összeköt minket, határokon, korokon, történelmen ível át, kapcsolatot teremt az emberek között. Ezúttal egy erőteljes demonstráció, egy sokszínű, vidám ünnep tanúja lesz: együtt haladunk majd a delta felé a Carl Lutz rakparton. Az útvonal azért is jelentős, mert 1997-ben, az első Budapest Pride Felvonulás is Duna-partról, a Belgrád rakpartról, a néhai Capella Bár elől indult.

Utunk során átkelünk a Margit-híd alatt, és rátérünk az id. Antall József rakpartra. Itt aztán megérkezünk a felvonulás egyik nagy meglepetéséhez: fogadjunk egy biankó közbeszerzésben, hogy sosem gondoltátok volna, hogy az ígéretek épp a Parlamentnél teljesülnek! Reméljük, hogy ezen a ponton a Karmelita kolostor ura, az államférfi, aki már a kommunizmus alatt is “harcolt” a “homoszexuális fickók jogaiért”, és a szivárványzászlót is az utcakép természetes részének tartja, ezúttal már kifüggeszti az LMBTQ mozgalom szimbólumát visszafogott, puritán stílusban berendezett, szolid cellájának erkélyére a Duna túlpartján. Mi bizonyosan látszani fogunk onnan is!

Meg kell állni egy pillanatra ezen a ponton, meg kell idéznünk a hely szellemét. Fel fogunk lépni az visszaélések ellen, felerősítjük az elnyomottak hangját, és nem maradunk csendben, nem leszünk tétlenek! Emlékezzetek csak a tavalyi, orosz mintájú propagandatörvény elleni tüntetésekre, valamint a 35.000 főt megmozgató 26. Budapest Pride Felvonulásra, valamint az azt megelőző Fesztiválra, az érvénytelen népszavazás elleni küzdelemre társszervezeteinkkel (kérjük, segítsétek a Háttér Társaságot is a hatalomgyakorlás alkotmányos rendjének áttörésében), a több mint 27 éves tevékenységünkre! Veletek együtt mi vagyunk az igazi bot az elnyomó, kirekesztő hatalom küllői között,

A parlamenti megemlékezést és a közös integetést követően a Zoltán utcára kanyarodunk, és elhaladunk a Miniszterelnökség kormányhivatala mellett. A menet elején járóknak itt már feltűnhetnek a végállomás, a Szabadság tér fái. A zöldben, a virágok között egy óriási pikniket csapunk, a díszvendégek beszédei alatt kipihenhetitek a fáradalmakat, és nagyon fontos munkát végző szervezetekkel is találkozhattok a civil faluban. Szükség lesz az erőre, mert beszédek végén kezdetét veszi a felvonulást záró minifesztivál, ahol változatosabbnál változatosabb programokkal várunk titeket. Egyik ámulatból a másikba fogtok esni, készüljetek! A koronát a napra pedig az ország legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party teszi majd fel a Budapest Parkban - alkonyattól pirkadatig, látástól vakulásig.

Készülünk még további programokkal és izgalmakkal is a felvonulásra, ennek részleteit később tesszük közzé a Facebook eseményben. Jelezzetek vissza a Facebook eseményre itt, a hírlevelünkre pedig iratkozzatok fel itt.  Hívjátok meg a barátaitokat is, ott találkozunk, hogy visszavegyük a jövőnket!

 

27. Budapest Pride Felvonulás útvonala