Szivárványzászló égetésre buzdítás miatt emelt vádat az ügyészség

szivárványzászló

Barcsa-Turner Gábor, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevű szélsőjobboldali csoport társelnökével szemben emelt vádat az ügyészség, amiért 2019. október 23-ára olyan rendezvényt hirdettek meg a közösségi médiában, aminek a programjai között szivárványos zászló égetése is szerepelt. 

A felhívásban többek között könyvégetésre, kommunistákra való célbalövésre, molotovkoktél-dobálásra,  és vörös, európai uniós illetve szivárványzászló-égetésre invitálták az érdeklődőket. A felhívást a Budapest Pride észlelte, és a Háttér Társaság tette meg a feljelentést közösség tagjai elleni erőszak ellen. 

2021. október végén a Székesfehérvári Járási Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, a Fejér Megyei Főügyészség azonban közbelépett, és elrendelte az eljárás folytatását. Az ügyészség most tájékoztatott minket arról, hogy vádat emeltek Barcsa-Turner Gábor ellen.

 

Ugyanezen a napon, 2019. október huszonharmadikán egy katonai alakzatban vonuló fekete pólós, skandáló szélsőjobboldali csoport, a Légió Hungária felgyújtotta a Budapest Pride irodájának is otthont adó Auróra közösségi ház homlokzatán lévő szivárványzászlót. A csoportos skandálástól megrémült lakók értesítették a közösségi ház üzemeltetőit, akik kihívták a rendőrséget. A rendőrség pár nap múlva 9 szélsőjobboldali radikális személyt fogott el és hallgatott ki gyanúsítottként, akiktől telefonokat, adathordozókat, szélsőjobboldai ruhadarabokat és matricákat foglaltak le - velük szemben továbbra is zajlik az eljárás. 

A zászlóégetés ellen tiltakozva 5 színház helyezte ki a szivárványzászlót és 30 színész és színházi szakember vállalt szolidaritást a Budapest Pride-dal, köztük Pogány Judit, Mácsai Pál, Hámori Gabriella és Parti Nagy Lajos is.

 

Az ilyen felhívások egyértelműen alkalmasak arra, hogy félelmet keltsenek az LMBTQ közösség tagjaiban.” - nyilatkozta Hrubi Zita, a Budapest Pride sajtószóvivője. - “Üdvözöljük, a Fejér Megyei Főügyészség elrendelte az eljárás folytatását és vádat emelt a szélsőséges szervezet vezetője ellen. Előremutatónak látjuk, hogy Magyarországon a homofób gyűlölet-bűncselekményekre buzdítás komoly következményeket von maga után.

Egy olyan Magyarországért kell együtt dolgoznunk, ahol mindenki biztonságban és szabadon élhet. Hiszünk abban, hogy a véleménykülönbségeinket társadalmi párbeszéddel és vitával kell rendeznünk, nem pedig kisebbségi csoportok megfélemlítésével. Holnap a Budapest Pride Felvonuláson is együtt fogjuk megmutatni, hogy az LMBTQI emberek a társadalom értékes részei” – mondta el Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

szivárványzászló