Szabad lesz az idei Budapest Pride Felvonulás

Kordon nélküli Budapest Pride

A Budapest Pride idén is szabad

Tavaly megmutattuk, hogy a Budapest Pride felvonulás békés, elfogadó, befogadó közösségét nem lehet kordonok mögé kényszeríteni.

Idén sem lesz ez másként: a menethez bárki, bármikor csatlakozhat, aki egyetért a rendezvény céljaival. Nem hagyjuk, hogy agresszív radikálisok megfélemlítsenek bennünket, büszkék vagyunk arra, hogy hosszú évek küzdelmeinek köszönhetően mára egyértelművé vált: nem a békés felvonulókat, hanem az agresszív radikális zavargókat kell elszeparálni.

Szombaton tehát kordonok nélkül, szabadon vonulunk majd.

Mindez köszönhető többek közt a rendőrségnek, akik a tavalyi évhez hasonlóan idén is élő erővel biztosítják a menetet. Mi közel 300 menetkísérővel működünk együtt, akik elsősorban arról gondoskodnak, hogy valóban bárhol lehessen csatlakozni a menethez, vagy el lehessen hagyni azt.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kamerás jogi megfigyelők gondoskodnak arról, hogy az esetleges szabálysértések, bűncselekmények rögzítésre kerüljenek, és eljárások induljanak miattuk. Hogy ennek mennyi haszna van, azt talán jól mutatja az, hogy 2017-ben jogerősen elítélték a 2013-as felvonulás után embereket bántalmazó öt férfit, sőt a bíróság azt is hangsúlyozta, hogy nem csak a bántalmazás, hanem a nagyobb csoport tagjaként homofób rigmusok skandálása sem jogszerű, mivel riadalomkeltő.

Tavaly bebizonyítottuk, hogy a Pride egyszerre lehet szabad és biztonságos is. Ennél kevesebbel már nem érjük be: a Budapest Pride idén is szabad lesz. Nem hagyjuk magunkat többé bezárni.

Mindenkit várunk július 6-án 15 órakor a Kossuth térre, aki egyetért a céljainkkal, aki hisz abban, hogy a szolidaritás, a kiállás másokért és önmagunkért olyan cél, amiért érdemes küzdeni. Mi ezt tettük eddig, és ezt tesszük a továbbiakban is.

Kordon nélküli Budapest Pride