Stonewall évforduló: most és minden nap

A 60-as évek Amerikájában bevett szokás volt, hogy a rendőrség minden ok nélkül razziákat tartott LBMTQ+ emberek által látogatott klubbokban, bárokban. Ezek a látogatások rendszerint zaklatással és letartóztatásokkal értek véget. A rendőri eljárás része volt az, hogy mindenkit, aki női ruhát viselt, elvitték a mosdóra, hogy kiderítsék, születésekor férfiként határozták-e meg. A rendőrök kenőpénzt fogadtak el azoktól, akik mentesülni akartak a zaklatásoktól, vagy el akarták kerülni a mondvacsinált okokkal indokolt letartóztatást (ez volt a “gayola”, azaz az az összeg, amit melegek fizettek a rendőröknek, hogy ne zaklassák őket).

 

Azonban 1969. június 28-án egy manhattani bárban történt valami, ami meghatározó pontjává vált az LMBTQ történelemnek. A Stonewall Inn-ben - ahova többségében meleg férfiak és drag queen-ek jártak - különböző ürügyekkel zaklatták a rendőrök a bár közönségét. Ezen az estén néhány bátor meleg és transz aktivista megváltoztatta a világot. Ellenálltak a rendőri abúzusnak. Sylvia Rivera volt az első, aki egy üveget dobott a rendőrökhöz, ezzel kirobbantva az ellenállást a rendőri brutalitással szemben. Az utcáról több helyről is “gay powe” és “we shall overcome” kiáltásokkal biztatták a bátrakat. Egy leszbikus aktivistát, Stormé DeLarverie-t leütöttek a rendőrök, amiért panaszkodott arra, hogy túl szorosan bilincselték meg. Ahogy futótűzként terjedt a városban az ellenállás híre, több helyen is spontán demonstrációk kezdődtek, és az LMBTQ közösség legkülönbözőbb csoportjaiból egy óriási tömeg verődött össze, ami végigvonult a Christopher Street-en. A rendőrök többször is megpróbálták erőszakkal feloszlatni a tömeget, sikertelenül. A feldühödött tömeg végül arra kényszerítette a rendvédelmi erőket, hogy a kiürült Stonewall Inn-be húzódjanak vissza. Három napon keresztül tartott a demonstráció, miközben LMBTQ aktivisták kihasználva az alkalmat, edukációs szóróanyagokat osztogattak a tömegben.

 

Sylvia Rivera fekete, biszexuális transznemű nő és Marsha P. Johnson (aki a Stonewall lázadás napján ünnepelte 25. születésnapját), szintén fekete transznemű nő, közösen alapította meg később a STAR (Street Transvestite Action Revolutionaries) nevű szervezetet, ami hajléktalanná vált fiatal színesbőrű drag queen-eknek és transz nőknek nyújt segítséget. Továbbá ezen a napon indult el az LMBTQ emancipációs mozgalom is. Megalakult a Gay Liberation Front, ami a kor egyik leghatékonyabb és legláthatóbb érdekvédelmi szervezete lett, és demonstrációkat szervezett az LMBTQ emberek elnyomása ellen.

 

A Pride Felvonulások (avagy másnéven, más országokban a Stonewall-mozgalom utcájáról elnevezett Christopher Street Day-ként is emlegetik) hagyománya innen terjedt el. Azóta világszerte, mi LMBTQ+ emberek minden évben felvonulunk és érvényesítjük az érdekeinket. Bár a mozgalmat fekete transz nők indították, manapság gyakran utalnak a felvonulásra melegfelvonulásként (és gondolnak fehér férfiakra), miközben a közösség részét alkotják ugyanúgy leszbikus, biszexuális, transznemű, queer, interszex-testű és aszexuális emberek is.

 

Tarts velünk a 23. Budapest Pride Felvonuláson! Találkozzunk a Városligetben, július 7-én 14:00-kor. Álljunk együtt a jelenünkért és jövőnkért, hogy egyenjogú állampolgárok legyünk!