Segíteni kell

Szomszédunkban csütörtök hajnalban kitört az orosz-ukrán háború - ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük nektek a legfontosabb menekültügyi információkat és azokat a szervezeteket, ahol tudtok segíteni.

Az OMOH-val igyekszünk segíteni minél több ukrajnából menekülő LMBTQ embernek. Ha van olyan üres szobád vagy lakásod, amit fel tudsz ajánlani menekülőknek, írj egy emailt a queerukrainehungary@protonmail.com címre az alábbi információkkal: neved, telefonszámod, emailcímed, általad beszélt nyelvek, a szálláshely címe (település, irányítószám, utca, házszám), hány főt tudsz befogadni, mennyi időre tudsz menekülő(ke)t befogadni, kisállatot tudsz-e fogadni, egy rövid leírást a szállásról (pl: saját szoba vagy kanapé a nappaliban, hányan laktok a lakásban, ha a nyaralódat ajánlanád fel, akkor téliesített és gépesített-e, egyéb fontos infók).

 

Szállást felajánlani itt tudsz:

Szállást ajánlok fel!  

 

Önkénteseket is keresünk, menekültek kíséréséhez, fuvarozáshoz, a Szeszgyárba érkezők fogadására, ételkészítésre és ételszállításra. 

Önkéntes leszek!

 

Ha ismersz olyan Ukrajnából menekülő LMBTQ személyt, aki segítségre szorul, vegye fel velünk a kapcsolatot a //help@budapestpride.hu" rel="nofollow">help@budapestpride.hu címen magyar vagy angol nyelven.

Migration Aid: +36 30 592 8066, info@migrationaid.org
Utazásban, szállásban, ételgyűjtés és egészségügyi ellátásban segíti az ukrán menekülőket. A szállás/fuvar/tolmács felajánlásokat továbbra is az info@migrationaid.org címre várják! 

  • Nagy kapacitású (7-9 fő) gépkocsikat keresnek (sofőrrel), akik akár a helyi vonatállomásra, akár Budapestre tudnak szállítani embereket.
  • Szállást kapcsán az info@migrationaid.org-ra írjatok, fontos, hogy a levél tárgyába írjátok bele, hogy "szállás felajánlás". A levélbe írjátok bele hogy hol található a szállás, ill. hogy hány embert, mennyi időre tudnátok elszállásolni, illetve egyéb megkötéseket. 

Budapest Bike Maffia + Age of hope: A Budapest Bike Maffia az Age of Hope-pal közösen felvették a kapcsolatot a Beregszászi és határmenti kapcsolataikkal, hogy mire van szükség, miben tudnak a menekültek segítségére lenni. Az eseménybe mindig felteszik a legfrissebb információkat, hogy mikor mit gyűjtenek és visznek a határra, érdemes tehát az eseményüket követni: https://www.facebook.com/events/992784384993009

Magyar Ökomenikus Segélyszervezet (HIA Hungary)Országos adománygyűjtést hirdettek a szomszédos országban kialakult háborús helyzet miatt szükséges humanitárius segélyprogramuk támogatására.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat: A máltai szervezet az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indított, aki segíteni szeretne, az adomanyozz.hu oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával megteheti. Közvetlen átutalásokat a 11784009-20200776 számú számlán, külföldről (euróban) érkező befizetést a 11763842-00104881 számlaszámra (IBAN: HU34 1176 3842 00104881 0000 0000 Swift kód: OTPVHUHB) fogadja a Szeretetszolgálat. Aki egyéb felajánlást tenne, vagy kapcsolatba szeretne lépni a Szeretetszolgálat illetékeseivel, a karpataljaert@maltai.hu e-mail címre írhat.

Baptista Szeretetszolgálat: A Baptista Szeretetszolgálatnál is többféleképpen tudtok segíteni: 

  • hívással: Hívd a 1355-ös baptista adományvonalat! Hívásoddal 300 forinttal támogathatod az ukrajnai háború érintettjeit.
  • közvetlen pénzbeli adományozással: Adományozz a legegyszerűbben két perc alatt online! Online adományozás a www.baptistasegely.hu/adomanyozas oldalon lehetséges.
  • Étel, tisztálkodószerek, tárgyi adományok: Nagy szükség van most tartós élelmiszerekre, különösen készétel konzervre, húskonzervre, májkrémekre, tésztára, hosszabb lejáratú tartós kenyérre, energiaszeletekre. De tisztálkodó szerekre, aggregátorokra, gyertyákra, takarókra, hálózsákokra, matracokra vagy pelenkára és covid tesztekre is.

Magyar Református Szeretetszolgálat: Élelmiszerszállítmánnyal és adománygyűjtéssel is segíti a Magyarországi Református Egyház szeretetszolgálata az ukrajnai háborútól szenvedőket. A szervezet ezzel párhuzamosan országos adománygyűjtésbe kezdett a rászorulók megsegítésére. A 1358-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal lehet hozzájárulni a humanitárius munkához, de az interneten is van lehetőség adakozni: https://adomany.jobbadni.hu/kampanyok/38

UNICEF: Az UNICEF most is a helyszínen segít: támogatja az egészségügyi szolgáltatásokat, az élelmezést, a tiszta vízhez való hozzáférést, az immunizációt, az oktatást, a gyermekek és családjaik védelmét. Jelenleg adománnyal tudod segíteni az UNICEF humanitárius munkáját: https://unicef.hu/veszhelyzet-ukrajnaban#kuldes 

Mi is szervezetileg létrehoztunk egy help@budapestpride.hu e-mail címet, ahova írhattok nekünk, ha segítenétek Ukrajnából menekülő LMBTQ embereknek vagy van még olyan szervezet, akinek szerinted a listán a helye. Köszönjük előre is a segítségeteket!