Rövid, de velős - ilyen volt a 25. Budapest Pride Fesztivál

Nem akarmilyen fesztiválon vagyunk túl: idén ünnepeltük ugyanis a 25. jubileumi Budapest Pride Fesztivált, ami a koronavírus-járvány miatt ugyan a szokásos egy hónap helyett tíz naposra rövidült, ám így is megannyi izgalmas programot kínált. Számtalan kulturális és zenei fesztivál maradt el 2020-ban a pandémia miatt, ezért rettenetesen örülünk annak, hogy az LMBTQ közösségnek nem kellett lemondania a Budapest Pride Fesztiválról.

 

Az augusztus 14-23. között tartott fesztiválon 37, túlnyomórészt ingyenes eseményt hozott tető alá több mint 20 civil szervezet és informális csoport. A programokat szemezgetve bárki megtalálhatta a számára legszimpatikusabbat. A sport szerelmeseit biciklitúra várta, a kultúra rajongói filmvetítések, színházi előadások és kiállítások között válogathattak, ismét voltak társasjáték estek, és a szokásos fesztiválzáró piknik sem maradt el. Emellett számos izgalmas és fontos témában tartottak workshopokat és panelbeszélgetéseket a programszervezők: a fesztiválon szó esett LMBTQ orvosok tapasztalatairól, hallássérült LMBTQ emberek mindennapi élményeiről, családon belül elfogadásról és szivárványcsaládokról, de szerveztek beszélgetést a PrEP-ről, az aszexualitásról és a hazai politikai reprezentációról is.

 

“Vedd vissza a jövőd!” - ezt a szlogent választottuk az idei fesztiválnak, és ezzel arra a társadalomban érzékelhető szorongásra és apátiára szerettünk volna reagálni, ami sokakat meggátol a cselekvésben. Mi a Budapest Pride-nál hiszünk abban, hogy a frusztrációra és a szorongásra adott legjobb válasz a közösségi cselekvés, erre kívántunk buzdítani mindenkit a szlogenünkkel, és ennek megfelelően terveztük meg az ötnapos Pride Academy különkiadását is. Ezeken az eseményeken igyekeztünk tematizálni a rasszizmus, a lakhatási válság, a patriarchális elnyomás, a demokrácia válsága és a klímaválság okozta problémákat.

 

Az első estén, augusztus 17-én hétfőn a közösségünkön belül is jelenlévő rasszizmust vettük górcső alá. A panelbeszélgetésen olyan LMBTQ emberek osztották meg velünk a személyes élményeiket, akik romaként vagy színes bőrűként nemcsak az LMBTQ emberek ellen irányuló homofóbiát, transzfóbiát és szexizmust, hanem a rasszista elnyomást is saját bőrükön tapasztalják a mindennapjaikban.

Visszanéznéd a beszélgetést? Katt ide!

 

Másnapi programunkon a lakhatási válságot tematizáltuk. A Város Mindenkié csoporttal közös szervezésben létrejött programunk azt vizsgálta, hogy a lakhatási szegénység és a lakhatási diszkrimináció hogyan érint különböző kisebbségi csoportokat.

Ha lemaradtál róla, vagy újra megnéznéd, itt megteheted!

 

Augusztus 19-én Antoni Rita előadásában arról beszélt, hogy miért elengedhetetlen a feminista szemlélet az LMBTQ aktivizmusban, és miért nincs feminizmus LMBTQ szempontok integrálása nélkül.

Ha érdekel Antoni Rita előadása, itt megnézheted.

 

Csütörtöki kerekasztal-beszélgetésünkön Veiszer Alinda vezetésével politológus és szociológus szemszögből jártuk körbe a hazai választási rendszer működését. A beszélgetésen szó esett többek között arról, hogy mit is értünk LMBTQ képviselet alatt, és hogy kiknek, illetve hogyan kell képviselniük az LMBTQ közösség érdekeit a magyar parlamentben.

Nézd meg (újra) ezt a beszélgetést!

 

A záró napon de Jonge Dorina, a Greenpeace aktivistájának előadása rávilágított arra, hogy miért szükséges az LMBTQ szempontokat beemelni a zöld mozgalmakba, és hogy miként kapcsolódik a zöld politika a feminizmushoz és az emberi jogok védelméhez.

Ha (újra) megnéznéd ezt az előadást, katt ide!

 

Idén a felvonulást sajnos nem tudtuk megtartani az eredeti tervek szerint, helyette viszont élő online közvetítéssel készültünk nektek augusztus 22-én. A rendkívüli Online Pride a felvonulás élményét szerette volna némileg visszaadni: a több órás élő közvetítésen hazai politikusok és civilek üzeneteit hallgathattátok meg, majd beszélgettünk a Budapest Pride csapatának leggyakrabban feltett kérdésekről, jobban megismerhettétek az új elnökünket, Csikós Ádámot, és még Székely Kriszta színházrendező is beugrott hozzánk egy interjú erejéig.

Sajnos lemaradtam róla, de lássuk azt az Online Pride-ot!