Rendőri biztosítás a 20. Budapest Pride Fesztivál alatt

Az elmúlt évekhez hasonlóan, folyamatos rendőri egyeztetésekkel készült a szervezőcsapat a  20. Budapest Pride Fesztivál lebonyolítására. A 10 napos leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) eseménysorozat sikerrel, jórészt atrocitások nélkül, a rendőri erők támogató jelenlétével zajlott. Ugyanakkor a Budapest Pride Felvonulás rendőri biztosítása hiába volt sikeres, a felvonulók hermetikus elzárása a rendezvény céljaival összeegyeztethetetlen. Álláspontunk szerint az állami szervnek megfelelő eszközökkel, de kordon nélkül kellene a felvonulást biztosítani.

Hosszú évek óta minden rendőrségi egyeztetésen javaslatokkal és kritikákkal igyekszünk a rendőrséggel való együttműködésünket gördülékenyebbé tenni a Budapest Pride Felvonulás kapcsán. Visszatérő probléma ugyanis, hogy a rendőrség a felvonulás útvonalát kordonokkal hermetikusan elzárja a belvárostól, kizárva ezzel a menethez való csatlakozást. Gond az is, hogy az évről évre csökkenő számú -idén kéttucat- randalírozó szélsőségesek szabálysértéseivel kapcsolatban sokszor nem teljesítik intézkedési kötelezettségüket, illetve, hogy a felvonulás végeztével a résztvevők biztonságos elvonulását nem biztosítják megfelelő erőkkel. Javaslatainkkal tartalmilag egyező állásfoglalást adott ki az ombudsman is, amely szerint a rendőrség felelőssége a gyülekezésről eltávozók biztonságának védelme is.

Örömmel láttuk, hogy idén mind a beengedési pontoknál, mind az eltávozásnál, mind a menet ideje alatt végig a rendőrség gyorsan és hatékonyan biztosította, hogy a szélsőséges rendbontók távol maradjanak a békés felvonulástól. A Budapest Pride által kiállított közel 200 menetkísérő önkéntesnek ezúttal tehát valóban csak arra kellett figyelnie, hogy a meneten belül eligazítsák, elirányítsák a tömeget. Újdonság volt, hogy a felvonulást kamerával felszerelt jogász megfigyelők is kísérték, akiknek feladata a rendőri intézkedések, illetve a szélsőséges rendbontók viselkedésének dokumentálása volt.

Csalódás azonban számunkra, hogy a rendőrség továbbra is csak kordonokkal látja megoldhatónak a felvonulás biztosítását. Idénre egyértelműen látszik, hogy a 20.000 felvonulóval szembeni mintegy 30 randalírozó nem lehet indok többé arra, hogy a Budapest Pride „ketrecben”, a várostól hermetikusan elzárva kerüljön megrendezésre. Így, kordonok között, a felvonulás figyelemfelhívó és az LMBTQ közösség láthatóságát növelő jellegét –  alapvető céljait – nem tudja megvalósítani, valamint kizárja annak lehetőségét, hogy azok, akik a  rendezvény céljaival egyetértenek, menet közben is csatlakozni tudjanak. Fentiek miatt javasoljuk, hogy kordonok helyett a rendőrség élőerővel biztosítsa a felvonulók biztonságát.

A 10 nap alatt együttműködő és segítőkész rendőri erők biztosították a fesztivál összes helyszínét, a felvonulás napján azonban több helyen is sort került olyan atrocitásokra, amely rendőrök szeme láttára, egyértelműen Budapest Pride rendezvényre érkező, vagy onnan távozó résztvevők ellen történtek. Fentiek miatt szorgalmazzuk, hogy a rendőri állomány képzésébe olyan tréningek kerüljenek be, amely során elsajátítják a homofóbia, transzfóbia, rasszizmus és a diszkrimináció, valamint az elnyomás különböző formái elleni fellépés lehetőségeit, hogy hasonló esetekben is megfelelő biztosítást tudjanak nyújtani magyarországi LMBTQ személyek számára.

Rendőri biztosítás a 20. Budapest Pride Fesztivál alatt