Reményt adhat az LMBTQ közösségnek az EP választás eredménye

europa parlament lmbtq lgbtq rainbow flag eu flag budapest pride

4 mandátumot szerzett a DK, kettőt a Momentum, és egyet az MSZP - így 7 olyan politikus jutott be az Európai Parlamentbe, akik valamilyen formában kiálltak már az LMBTQ közösség mellett.

Sokkal rózsásabb a helyzet, mint öt évvel ezelőtt. 2014-ben tizenöt mandátumot szereztek az LMBTQ közösséggel szemben ellenséges pártok - a Fidesz 12-t és a Jobbik 3-at- addig ma ez csak 14 mandátum: 13 Fideszes és 1 Jobbikos.

Ami viszont ennél is fontosabb, hogy a 2014-es EP választáson a szavazatok 66.15%-át szerezték meg az LMBTQ közösséggel ellenséges pártok: 51.48%-os a Fidesz és 14.67%-os a Jobbik.

Ezzel szemben most a Fidesz a szavazatok 52.14%-át, a Jobbik pedig a 6.44%-át tudhatja magáénak. Így a mandátumot szerzett LMBTQ közösséggel ellenséges pártok is csak a szavazatok 58.58%-át zsebelték be, ami egy szemmel látható visszaesés.

 

  2014 2019
  Szavazazok %-a Mandátumok száma Szavazatok %-a Mandátumok száma
Fidesz 51.48 12 52.14 13
Jobbik 14.67 3 6.44 1

Ami pedig az LMBTQ-barát pártokat illeti. A DK évek óta részt vesz a Budapest Pride Felvonuláson. Kétszer is véghezvittek egy olyan akciót, amikor egy LMBTQ demonstráció alatt kilógattak egy EU-s és egy szivárványzászlót a parlament ablakából (egyszer a 2018-as felvonuláson, egyszer pedig a 2019.05.18-ai Kövér László elleni tüntetésen). A Magyar LMBT Szövetség fórumán áprilisban Arató Gergely arról beszélt, EU-s szabályozás kellene az LMBTQ emberek diszkriminációja ellen, és a transzneműek nem és névváltoztatási kérelmének befagyasztásának ügyére is EU-s szintű megoldást javasolna - hiszen a kormány ezen intézkedésével alapvető jogokat sért. Emellett Arató az érzékenyítésre, a lépésenkénti társadalomformálásra helyezne nagy hangsúlyt. A DK képselője Sebián-Petrovszki László (EP listájukon a 8. helyet kapta), aki a magyar politikai életben elsőként coming outolt.

A Momentum megalakulása óta sok platformon nyíltan kiállt az LMBTQ emberek mellett - többek között a felvonuláson és videóüzenetekben is. A pártnak van külön LMBTQ szekciója.  A Momentum többször világossá tette, hogy számukra nem is kérdés, törvénybe iktatnák-e az azonos nemű párok házasodásának lehetőségét, “náluk ez alap”. A fent említett fórumon az egészségügyi diszkrimináció csökkentését és a gyűlöletbeszéd és gyűlöletbűncselekmény elleni fellépést emelték ki, és nem tenne a magyar intézményeknek engedményt abban, hogy bürokratikus úton diszkriminálhassák a transzneműeket.

 

Az MSZP - bár csak a budapesti szervezetével - de rendszeres résztvevője a felvonulásoknak, és van LMBTQ szervezetük, Baloldali LMBTQ Közösség néven. Az MSZP kormány idején iktatták törvénybe a bejegyzett élettársi kapcsolatot, ami az első törvényi keretet jelenti Magyarországon az azonos nemű párok kapcsolatának bejegyzésére és jogi védelmére. Harangozó Gábor a Magyar LMBT Szövetség fórumán arról beszélt, hogy a pártoknak és civil szervezeteknek közös erővel kell dolgozniuk a homofóbia csökkentésén, ami a közéleti gyűlöletkeltés következtében nemhogy a nemzetközi trendekkel együtt csökkent volna, de még nőtt is. Emellett hangsúlyozta, hogy az EP-ben az MSZP-s Gurmai Zita és Tüttő Kata eddig is nagyon sokat tettek a magyar LMBTQ emberekért.

 

Ám EU-s szinten még nagyobb az okunk az örömre. A magyar jobboldali pártok várakozásainak ellenére nem a menekültellenességgel kampányoló szélsőjobboldali pártok szerepeltek jól az EP választáson, hanem a zöld és a liberális pártok. Az Európai Néppárt (a Fidesz pártcsaládja) is meggyengült, aminek az az eredménye, hogy az abszolút többséghez már nem elég a szociáldemokratákkal (MSZP-DK pártcsaládja) együttműködniük. Mellettük még vagy a liberálisokkal (Momentum pártcsaládja), vagy a zöldekkel is megegyezésre kell jutniuk ahhoz, hogy többségi döntéseket tudjanak hozni, és hogy csúcsjelöltet tudjanak delegálni az Európai Bizottság élére. A kormánypárt által favorizált ENF, Le Pen és Salvini pártja (Nemzetek és Szabadság Európája Párt) pedig nagyon kevés mandátumot szerzett, így nem tűnik úgy, hogy hozzájuk csatlakozva és a Néppártból kilépve a Fidesz egy erős szélsőjobboldali politikát tudna képviselni. A Néppárt együttműködése a fent említett 2-3 párttal pedig pozitív fordulatokat hozhat LMBTQ szempontból. Például felmerült, hogy a néppárti Manfred Weber helyett a szocialista Frans Timmermans lehet a csúcsjelölt, aki már 2015-ben is szorgalmazta többek között az azonos nemű párok házassági lehetőségének egész Európára kiterjedő bevezetését.

 

És hogy nekünk, magyarországi LMBTQ embereknek mi a dolgunk? Figyeljük a magyar pártokat, ne hagyjuk szó nélkül a homofóbiát, kérjük rajtuk számon az ígéreteiket, és mérlegeljük, hogy LMBTQ szempontból ki érdemelné meg leginkább a szavazatunkat. Folytassunk beszélgetéseket a témában, szerveződjünk. Egy egyre tudatosabb és tudatosabban szavazó LMBTQ közösség ugyanis komoly erőt jelenthet mind az önkormányzati, mind a 2022-es országgyűlési választásokon.

europa parlament lmbtq lgbtq rainbow flag eu flag budapest pride