Pusztai Olivér “ÍGY GYŰLÖLTÖK TI” videójáról

pusztai-oliver-budapest-pride-gyulolet-buncselekmeny-roma

A Háttér Társaság a "Hangosabb a gyűlöletnél" kampányával az LMBTQI embereket érő gyűlölet-bűncselekmények láthatóvá tételét tűzte ki céljául: lehetőséget biztosít az áldozatoknak, hogy elmondhassák a velük történteket. Ennek keretében készítette videóját Pusztai Olivér youtuber, Mr Gay Hungary 2018, a 2019-es Budapest Pride Fesztivál megnyitójának egyik beszédmondója.

Bár nagyon fontos az, hogy Olivér láthatóságot adott az LMBTQ embereket érő gyűlöletnek, és névvel, arccal felvállalta, kimondta, hogy ő maga is erőszak áldozata lett, támadói vélt (vagy valós) etnikai hovatartozásának hangsúlyozása nemcsak felesleges volt, hanem káros is.

Az ilyen jellegű gyűlölet-bűncselekmények elkövetői - etnikumtól függetlenül - minden esetben elfogultak, előítéletesek az LMBTQ közösséggel szemben. Az LMBTQ embereket érő erőszak mindezen túl rendszerszintű, mert annak részeként elkövethető és a társadalomban általánosan megfigyelhető jelenség.

A kisebbségekkel, diszkriminált csoportokkal szemben tett általánosító kijelentések növelik a velük szembeni előítéletességet. Antirasszista szervezetként úgy gondoljuk, hogy nem vita tárgya, hogy az ehhez hasonló romaellenes kijelentéseknek szabad-e teret adni vagy sem. Elítéljük a rasszizmus minden formáját nem csak a többségi társadalomban, hanem az LMBTQ közösségen belül is.

pusztai-oliver-budapest-pride-gyulolet-buncselekmeny-roma