Pride-hónap volt Magyarországon!

2018-ban a Budapest Pride Fesztivál minden korábbinál nagyobbra nőtt. Egy hónapon keresztül találkozhattatok különböző, LMBTQ-kötődésű programokkal Budapest-szerte, illetve Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Pécsen és Győrben.

59 szervezet/csoport/magánszemély ⇒ 106 program ⇒ valódi közösségi fesztivál

Nézzük, mi is történt június 8 és július 8 között!

 

MEGNYITÓ

Idén a Corvina Rendezvényházban tartottuk a fesztivál hivatalos megnyitó ünnepségét. 300-an vettek részt a helyszínen, felvételről pedig több, mint 4000-en látták már. Az est házigazdája Karafiáth Orsolya költő, író, publicista volt, a nyitóbeszédet Árvai Pétertől, a Prezi vezérigazgatójától hallhattuk. Felszólalt még Nagy Szilvia, a fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke, Enyedi Ildikó filmrendező és Horváth Noé transz aktivista.

Bővebben a beszédekről az alábbi linkeken olvashatsz:

Összefoglaló

Árvai Péter beszéde

Nagy Szilvia beszéde

Enyedi Ildikó beszéde

Horváth Noé beszéde

A megnyitó keretein belül a megjelentek egy különleges időutazáson is részt vehettek, hiszen a Budapest Pride Fesztiválok történetét bemutató kiállításunkon igazi relikviákat láthattak.

 

SZÍNHÁZI ÉS ZENEI PROGRAMOK

Idén először rendeztük meg a Budapest Pride Színházi Fesztivált. Június 17 és 29 között minden este különböző társulatok előadásain vehettek részt az érdeklődők, több közülük hazai premier volt.

A Színházi Fesztiválon bemutatott darabok:

Living Dolls Band: Mitakaratükör

Spirit Színház: Szilánkok

3G Színház: Öröm és boldogság

Nem Privát Színház: Love has no gender- Fórumszínházas műhelybemutató előadás

KV Társulat / Trafó - Caryl Churchill: Földi paradicsom

Chris Thompson: Bérrokonok (felolvasószínház)

Orlai Produkció: Leszámolás velem

Tünet Együttes: Négy fal között, avagy zárt ajtók, tárt lábak

Grund Színház: Hazaviszlek

Momentán Társulat: Fiúk ketten

AppArtMan: Maradékaink

Majdnem minden előadás teltházzal futott, a visszajelzések alapján a közönség nagyon pozitívan fogadta az LMBTQ-kötődésű darabokat.

Ezek mellett volt mexikói dalest Chevala Vargas dalaival, a capella előadás az Ez.Jazz kórus tagjaival, illetve egy a női és férfi szerepeket boncolgató performansz Tűsarok nélkül címmel Pécsen.

 

FILMVETÍTÉSEK

A filmtörténelem darabjai, a köréjük szerveződő események visszatérő elemei a Budapest Pride Fesztiválnak, az egy hónap folyamán 11 különböző filmes programon vehettünk részt. Voltak LMBTQ témájú rövidfilmek a Friss Hús Rövidfilmfesztivál és animációs filmek a Dot&Line jóvoltából, tematikus nagyjátékfilmek vetítése a Bem Moziban, a Mai Manó Házban és a Premier Kultcaféban, valamint LMBTQ aktivizmusról szóló, beszélgetéssel egybekötött filmnézések a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, a debreceni Alternatív Közösségek Háza és a Közélet Iskolája szervezésében.

 

WORKSHOPOK, ELŐADÁSOK

A fesztivál talán legsokrétűbb programtípusaiként idén majdnem 40 előadáson és műhelybeszélgetésen várták az érdeklődőket. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy bármely érdeklődési körrel találhattunk különlegességeket. A szexualitás és a természettudományok kapcsolatától elkezdve a HIV/AIDS témáján keresztül, a multik és a civilek kapcsolatán át egészen a “new trad” mesemondásig megannyi téma kapott helyet különböző formában mind budapesti, mind vidéki városokban. Több szerző mutatta be könyvét, írásait, illetve művészetterápiás csoportok, vita- és fórumszínházi előadások is megjelentek. Ugyancsak júniusban tartotta a Háttér Társaság első családi napját, mely során színes programokkal várták a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

 

VALLÁSI KÖTŐDÉSŰ PROGRAMOK

A 2018-as fesztiválon összesen 7 vallási kötődésű program volt elérhető Budapesten, Szegeden és Debrecenben, köszönhetően a Keresztények a melegekért csoportnak, a Mozaik Közösségnek, a Mozaik Hubnak, a Bét Orim és a Szim Shalom zsidó közösségeknek.

 

SPORTPROGRAMOK

A közös testmozgás, a versengés öröme és a csapathoz tartozás érzése mind-mind olyan fontos tényezők, melyek immár a Budapest Pride Fesztiválon is meg tudtak jelenni. A RunForRights csapata idén is egy jobb jövőért és az egyenlő jogokért hívta a futni szeretőket a Margitszigetre. Emellett idén első alkalommal került megrendezésre a qLit-Atlasz pingpongkupa, valamint a Labrisz Egyesület és a qLit közös szervezésű, LBT+ nőket aktivizáló kispályás labdarúgó tornája.

 

SZABADTÉRI PROGRAMOK

Nyári időszak lévén a szabadtéri programok idén is nagy népszerűségnek örvendtek. Tartottak közösségépítő pikniket Miskolcon, Debrecenben és a Margitszigeten, volt kézfogó flashmob Pécsen, illetve közösségi bográcsozás a Római parton.
 

SZABADIDŐS PROGRAMOK

A szórakozni, kikapcsolódni vágyók is megtalálhatták számításaikat a fesztivál egy hónapja alatt. Többek közt volt slam poetry-est Budapesten és Pécsen, biliárd- és bowling-délután Debrecenben, rapidrandi a qLit szervezésében, valamint a már klasszikussá vált Pikk Dáma játékest a Labrisz Egyesület tagjaival.

 

BULIK

Nincsen nyár bulik nélkül. Idén első alkalommal már a megnyitó előtti héten beindítottuk a fesztivált a PRE_PRIDE_PARTY-val az Akváriumban, ahol főként LMBTQ-kötődésű fellépőkkel találkozhattatok. Az utóbbi évek hagyományát követve volt Women’s Pride az Ösztrosokk szervezésében, ami tökéletes bemelegítésként szolgált a másnapi felvonulásra.

A fesztivál lezárása idén is a Rainbow Party volt, amit rendhagyó módon Budapest legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyén, a Budapest Parkban tartottunk. Az est fő fellépője Conchita Wurst volt, majd hajnalig még megannyi előadó, DJ és meglepetésvendég szórakoztatta a résztvevőket.

 

FELVONULÁS

A Budapest Pride Fesztivál leglátványosabb és talán egyben legfontosabb eseménye minden évben a Budapest Pride Felvonulás. Ebben az évben 18.000 vidám, felszabadult ember vonult a Városligeti fasorról a Kossuth térre, s tette mindezt úgy, hogy idén először nem a résztvevőket, hanem a maroknyi ellentüntetőket kordonozta körbe a rendőrség.

Beszámoló a felvonulásról ITT

A 2018-as Budapest Pride fesztivál szlogenje “Merj nagyot álmodni!” volt.

Mi mertünk, és az álmokat valóra is váltottuk.

Pride-hónap volt Magyarországon!