Pride Academy: Stonewall öröksége

Tudtad, hogy a Stonewall lázadást két fekete transz nő indította el? Tudtad, hogy nekik épp most emelnek szobrot New York-ban? (Igen, ilyen városvezetés is van.)
Tudtad, hogy a Christopher Street-en vonult végig az első Pride, és ezért Németországban a pride felvonulásokat CSD-nek, Christopher Street Day-nek hívják?

És mennyi mindent megtudhatsz még az LMBTQ történelem egyik legfontosabb mérföldkövéről!

50 éve, 1969. június 28-án a Stonewall Inn-be járó meleg férfiak, drag queen-ek, és transz nők megelégelték a rendszeres rendőri zaklatást és fellázadtak a hatalom elnyomása ellen. 1969-ben az USA-ban illegális volt a “homoszexuális kapcsolatok” nyilvános “propagálása”. Ezért az LMBTQ közösség tagjai szinte csak bárokban, klubokban lehettek önmaguk, ezek a bárok viszont egyrészt nem kapták meg a megfelelő működési engedélyeket, másrészt (például az engedélyek hiányára hivatkozva) rendszeres rendőri razziáknak, zaklatásoknak és erőszaknak voltak kitéve. A vonatkozó törvények alapján a rendőrök bevihettek bárkit, aki nem visel legalább három darab “nemének megfelelő ruhadarabot”. Ám június 28-án a helyszínen lévők megelégelték a rendőri erőszakot: nem tűrték csendben, hogy a sorstársaikat elviszik a rendőrök. Nem széledtek szét fejlehajtva, hanem dühösek lettek, dühösek és hangosak. Stonewall az első alkalom volt, amikor az LMBTQ emberek megérezték a közös felháborodás valódi erejét. A rendőrséget váratlanul érte az ellenállás, így a fellázadt tüntető tömeg sikeresen beszorította őket a Stonewall Inn-be. A demonstrációk napokig zajlottak, és valóságos futótűzként terjed a hírük, óriási lendületet adva azoknak, akik egyenlő jogokat követeltek az LMBTQ közösségnek.

Egy évre rá rendezték meg az első felvonulást, aminek célja az volt, hogy megemlékezzenek Stonewall-ra: az első alkalomra, amikor az LMBTQ közösség kiállt az őt érő rendszerszintű elnyomás ellen. Most pénteken lesz pontosan ötven éves a Stonewall lázadás, mi pedig itt vagyunk a Budapest Pride Fesztiválon, és az élő történelemről beszélünk.

Mi történt akkor? Mit indított el? Hova jutott a mozgalom azóta? Hol tartunk fél évszázad elteltével?

Izgalmas, beleborzongós mozgalomtörténeti áttekintés Hanzli Péter történész előadásában.

 

Helyszín: Auróra (1084 Budapest, Auróra utca 11.)

Időpont: 2019.06.28. 18:30 (érkezés: 17:30-tól)

 

Az esemény ingyenes, de a részvétel a terem befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött. Foglaljatok helyet itt: REGISZTRÁCIÓ 

Jusson el hozzátok elsőként minden infó: lépjetek be a Pride Academy Club Facebook csoportba, és 24 óra elsőbbséggel regisztrálhattok az eseményekre.
https://www.facebook.com/groups/prideacademyclub/

Ha pedig jobban szeretitek a levélformátumot, iratkozzatok fel a hírlevelünkre: https://budapestpride.hu/hirlevel

Pride Academy: Stonewall öröksége