Pride Academy különkiadás: saját eseményeink a pride héten

Öt eseményt szervezünk a Budapest Pride Fesztivál hetére, amiken a közösen építendő jövőnkről fogunk beszélgetni. “Vedd vissza a jövőd!” - szól az idei fesztiválunk szlogenje, amin egy héten keresztül, augusztus 14-23. között várunk titeket programokkal. Harminchét programunk lesz egy hét alatt, ebből ötöt, a Pride Academy sorozatot mi szervezünk, az eredetileg a Felvonulásnak fenntartott napon pedig alternatív eseményekkel várunk majd titeket.

Az idei év hivatalos szlogenjével (Vedd vissza a jövőd!) a társadalomban jelenlévő szorongásra és apátiára igyekszünk reagálni. Hiszünk abban, hogy az erre adott legjobb válasz a közösségi cselekvés és erre buzdítunk mindenkit szlogenünkkel is.

A Pride Academy különkiadás keretében hétfőtől péntekig minden este hatkor ugyanazon a helyszínen, a B32 galériában várunk titeket egy izgalmas előadással vagy panelbeszélgetéssel, amiket a közös jövőnk, és a jövőnket veszélyeztető problémák, félelmek és szorongások feltárására szerveztünk. Az események után kvízzel várunk titeket, ahol a legjobb pontszámot elérő résztvevők Pride-os ajándékot kapnak. Szóval érdemes maradnotok a végéig :)

Hétfőn olyan LMBTQ emberekkel fogunk beszélgetni, akik romaként vagy színes bőrűként nem csak az LMBTQ emberek ellen irányuló homofóbiát, transzfóbiát és szexizmust, hanem a rasszista elnyomást is saját bőrükön tapasztalják. A beszélgetés moderátora Máté Dezső társadalomkutató, roma LMBTQ aktivista lesz.
Csatlakozz az eseményhez Facebookon.

Kedden azt járjuk körbe, hogy a lakhatási válság, a lakhatási szegénység és a lakhatási diszkrimináció hogyan érint különböző kisebbségi csoportokat. Az esemény A Város Mindenkié csoport gondolatébresztő előadásával indul, majd LMBTQ, roma, mozgássérült és menekült hátterű résztvevőkkel beszélgetünk a személyes tapasztalataikról.
Csatlakozz az eseményhez Facebookon.

Szerdán Antoni Rita előadásán vehettek részt, ahol arról fogunk beszélgetni, hogy miért elengedhetetlen a feminista szemlélet az LMBTQ aktivizmushoz, és miért nincs feminizmus LMBTQ szempontok beemelése nélkül. Rita beszélni fog arról is, hogy a metszetszemléletű feminizmus hogyan viszonyul a különböző hátrányos helyzetek halmozódásához - olyan emberekhez, akik egyszerre tagjai több elnyomott csoportnak: például olyan emberekhez, akik amellett, hogy az LMBTQ közösség tagjai, hajléktalanok, menekültek, mozgássérültek, romák, vagy fogyatékkal élők.
Csatlakozz az eseményhez Facebookon.

Csütörtökön Veiszer Alinda vezetésével olyan izgalmas vitába csöppenünk, amelyben politológus és szociológus szemmel átbeszéljük nem csak azt, hogy, hogy hogyan működik a hazai választási rendszer, hogyan kerülnek a képviselők oda, ahova kerülnek, hanem olyan ritkán vitatott témákat is érintünk majd, ami az egész választási rendszerünk alapját jelenti: mit tartunk képviseletnek és LMBTQ képviseletnek, kik tudják (és szokták és fogják) képviselni az LMBTQ közösség érdekeit.
Csatlakozz az eseményhez Facebookon.

Pénteken a Greenpeace aktivistája, de Jonge Dorina tart előadást arról, miért elengedhetetlen az LMBTQ szempontok beemelése a zöldmozgalomba, és hogyan kapcsolódik a zöld politika a feminizmushoz és az emberi jogok védelméhez, valamint hogy mit tehetünk ezekért most, a klímakrízisben.
Csatlakozz az eseményhez Facebookon.

Jelen pillanatban nem “csak” egy világjárvány első hullámán vagyunk túl: a Black Lives Matter megmozdulások és a rassziszatartók szobrainak a ledöntésével újból tematizálták az évszázadok alatt intézményesített és normalizált rasszista elnyomásra irányult. A lakhatási és megélhetési válság már rég elérte a társadalom legsérülékenyebb rétegeit és egyre többeket fenyeget, mindemellett csökken az emberek demokráciába vetett hite, a klímaváltozás ellen pedig egyre sürgetőbb, hogy komoly és átfogó megoldásokkal lépjünk fel. Alig telik el hét anélkül, hogy a hazai kormánypárti politikusok ne tennének LMBTQ emberekkel szemben kirekesztő kijelentéseket, ráadásul az utóbbi időben több alkalommal is salátatörvényekkel próbálták meg ellehetetleníteni a közösségünket (pl. 2016-ban megpróbálták kiüresíteni a bejegyzett élettársi kapcsolatot, idén pedig ténylegesen be is tiltották a nem jogi elismertetését).

Mi, LMBTQ emberek a jelenlegi helyzetben még inkább azt érezzük, hogy nem dönthetünk az életünket érintő legfontosabb kérdésekről és mindennapi helyzetekben kell választanunk a biztonság és a szabadság között. A félelmeinkre adott reakcióink, az érdektelenség és az aggodalom nem csak egyénileg korlátoz minket, hanem az LMBTQ emberek és közösségek önszerveződését is hátraveti.

Ezért várunk titeket az ötnapos Pride Academy programsorozaton, hogy közelebbről megismerjük ezeket a problémákat, párbeszédeket kezdeményezzünk, közösen tanuljunk egymástól és bővítsük az ismereteinket, hogy a szorongást és az apátiát cselekvésbe fordíthassuk át, és közösen induljunk el egy szabad, szolidáris, biztonságos és nyitott társadalom építése felé.

Minden eseményünk ingyenes, viszont a terem befogadóképessége miatt regisztrációköteles. Javasoljuk, hogy minél hamarabb regisztráljatok a kiszemelt eseményekre, mert elég gyorsan be szoktak telni. Ha pedig regisztráltatok, de mégsem tudtok eljönni, posztoljatok a Facebook eseménybe, mert biztos lesz olyan, aki szívesen átveszi a helyeteket.

Az eseményen a Budapest Pride Házirendje érvényes: https://budapestpride.hu/hirek/a-budapest-pride-fesztival-hazirendje