Posztolj és támogasd a transznemű közösséget!

Egy - a kormány által előterjesztett - törvényjavaslat 33-as §-a már nem tenné lehetővé a születéskor bejegyzett nem megváltoztatását a születési anyakönyvi kivonatokban. Eszerint a transznemű emberek irataiban olyan nem szerepelne, amivel nem önazonosak és előbújásra, magyarázkodásra kényszerülnének a mindennapok során.

  • Te le tudnád úgy élni az életed, hogy nő létedre a személyi igazolványod egy férfi névre szól és azt tüntetik fel benne, hogy “neme: férfi”? Vagy fordítva?
  • El tudod képzelni, hogy az irataid miatt nap, mint nap megvádolnak azzal, hogy az nem a te igazolványod és visszaélsz vele? Lehet ez egy buszvezető az elsőajtós felszállásnál, egy jegypénztáros a metrókijáratnál, egy banki ügyintéző, de akár még a boltban a pénztáros is.
  • Te hogy éreznéd magad, ha fogorvoshoz kellene menned, de ő ahelyett, hogy ellátna, csak annyit jegyezne meg, hogy szerinte az lenne helyes, ha a bejegyzett nemednek megfelelően néznél ki?

Egyetértesz azzal, hogy ...

  • mindenkinek joga van a biztonságos élethez?
  • mindenkinek csak akkor kelljen előbújnia, amikor szeretne?
  • mindenkinek lehetősége legyen a saját élete felett dönteni és rendelkezni?

Álljunk ki együtt a transznemű emberekért és mondjunk nemet az őket érő diszkriminatív törvényjavaslatra!

Csatlakozz te is a kezdeményezéshez és segíts az alábbi módokon!

1. Oszd meg az alábbi szöveget a #toroljeka33ast hashtaggel:

#toroljeka33ast
A kormány által benyújtott salátatörvény 33. §-a lehetetlenné tenné a transznemű emberek számára, hogy bejegyeztethessék a valós, megélt nemüket. Tudtad, hogy a transznemű emberek 40%-át rúgják ki munkahelyéről, mert transznemű? Ha a törvényt megszavazzák, tovább fog nőni az őket érő diszkrimináció a munka világában, az egészségügyi ellátás során, és még több verbális vagy akár fizikai zaklatással szembesülhetnek. Minden embernek joga van a méltósághoz és a biztonságos élethez. Töröljék el a 33. §-t!

2. Írj rá barátaidra, ismerőseidre, hogy ők is fejezzék ki támogatásukat és osszák meg a fenti szöveget!

3. Fejezd ki szolidaritásod és állítsd be a hazai LMBTQ szervezetek átal készített és a Budapest Pride által a facebookon közzétett profilkép-keretet, ami egy transznemű zászlót és az #toroljeka33ast hashtag-et tartalmazza! Be tudod állítani itt vagy itt.