Így dolgozik Dúró Dóra a Fidesz támogatásával

Mi ellen vagy miért tüntet most Dúró Dóra?

Pacifista lett a Mi Hazánk? Irányt vált, vagy fel is oszlatja magát a szélsőjobboldali párt? :) Azért merültek fel ezek a kérdések bennünk, mert 2020.10.03-án az erőszak ellen tüntet a párt elnökhelyettese, Dúró Dóra, miközben a köré csoportosuló szélsőjobboldali szervezetek a Fidesszel rendszeresen együttműködve erőszakra, gyűlöletbeszédre és gyűlölet-bűncselekményekre építik a politikájukat. Az már kevésbé meglepő, hogy egyének cselekedetéért megpróbálnak egy egész közösséget felelőssé tenni, és saját magukat elnyomott csoportként igyekeznek beállítani. Nézzük meg, hogyan közeledtek egymás felé a Fidesz és a szélsőjobboldali csoportok, és hogy miben ügyködik most Dúró Dóra.

 

Hogyan működik együtt a Fidesz szélsőjobboldali radikális csoportokkal?

Legutóbb Boldog István, fideszes országgyűlési képviselő szelfizett a szélsőjobboldali European Patriots Unite szervezettel, akik néhány napra rá kb. 20-an próbálták meg megtámadni a Budapest Pride Fesztivál egyik keresztény témájú rendezvényét. Az EPU egyik alapítója Walter Pál Péter, aki korábban a Mi Hazánk Ifjai elnökeként tevékenykedett, (ám sajnos azóta Svájcba költözött).

Boldog István Fidesz fasiszta neonáci szélsőjobb radikális European Patriots Unite

Veszprémben azzal a céllal alakult meg 2020. szeptember 28-án a KDNP ifjúsági szervezete, hogy “teljes pályás letámadást” intézzenek a városban élő LMBTQ közösség és rendezvényeik ellen.

A Dúró-Novák házaspár, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettesei évről évre egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az LMBTQ programok iránt. Az idei Budapest Pride Fesztivál alatt Novák Előd több szivárványzászlót szedett le középületekről, amit a kormányzati propagandamédiumok egymást túllicitálva ünnepeltek (888, PestiSrácok, HírTV - Bencsik András, Bayer Zsolt blogja).

Novák Előd újbuda pride szivárvány zászló lopás

Mi a közös Novák Elődben és Kövér Lászlóban?

Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese lelkes terjesztője az úgynevezett “LMBTQP” konteónak. Ez a szélsőjobboldali propagandaüzenet azt szeretné elhitetni a közvéleménnyel, hogy az LMBTQ közösség bevette a betűi közé a pedofíliát, és azt nem bűncselekményként, hanem szexuális orientációként értelmezi. Ez a jelenség nem egyedi, hiszen, mint sok más ötletet, ezt is a “hanyatló nyugatról” vették a magyar szélsőjobboldali aktivisták és maga Kövér László is. 

novák előd homofób lmbtqp humen

A 2010-es évek közepén a 4chan nevű amerikai fasiszta blogon kezdtek el tippeket gyűjteni a világ neonácijai számára, hogy hogyan tudják hátráltatni az LMBTQ jogegyenlőségi mozgalmat. A honlapon gyakran felmerülő ötlet a pedofíliával való összemosás, amihez javasolják például a kamuplakátok készítését (ilyenek már 2 éve minden évben felbukkannak Budapest utcáin). Ez a tevékenység nemcsak az LMBTQ mozgalomra nézve kártékony, de hatalmas probléma az is, hogy relativizálva mutatja be a pedofil bűncselekményeket és azok elkövetőit.

Számos európai LMBTQ szervezet számolt be nekünk arról, hogy az országukban működő szélsőjobboldali csoportok alkalmazzák ezt az eszközt, így nem meglepő, hogy a Mi Hazánk Mozgalom és a Fidesz politikusai is rákaptak erre az amerikai divatra.
 

Dúró Dóra és az iratmegsemmisítő

Dúró Dóra - elvtársaihoz hasonlóan - évek óta kizárólag homofób vagy gyűlölködő megnyilvánulásokkal tud bekerülni a fősodorbeli médiába. Tankönyvbeillő PR fogásként kapott az alkalmon, amikor a Labrisz Leszbikus Egyesület megjelentette a kisebbségeket szerepeltető mesekönyvét. A Meseország Mindenkié roma, meleg, mozgássérült, örökbefogadott és mélyszegénységben élő főhősökről szól. Ezt a könyvet darálta le Dúró, ám a PR fogás számára visszafelé sült el. Nemcsak, hogy országos ismertséget szerzett a mesekönyvnek, de több forgalmazónál az eladási listák élére is juttatta a könyvet.

dúró dóra könyvet darál lmbtq mesekönyv meseország mindenkié

A kormányányzati szócsövek Dúrót is hasonló elismerésben részesítették, mint Novákot: míg az M5 megpróbálta a közszolgálatiság látszatát kelteni azzal, hogy meghívott egy LMBTQ szervezetet, a Háttér Társaságot a műsorába, hogy vitázzon a könyvről. A HírTV-n Dúró több mint nyolc percen keresztül ecsetelhette gyűlöletkeltő ideológiáját, úgy, hogy a HírTV nem hogy nem törekedett a történtek másik oldalának bemutatására, de a műsorvezető, Velkovics Vilmos olyan készségesen kérdezett alá Dúrónak, ahogy az csak Orbán Viktornak szokott kijárni a Kossuth Rádióban. A HírTV-s riportot követően pedig a Kossuth Rádióban is értekeztek a Meseország Mindenkiéről, gyakorlatilag Dúró érveit mantrázva.

A könyvdarálás után Dúró több fenyegető üzenetet kapott, amiket úgy használt politikai eszközként, ahogy egy szélsőjobboldalihoz illik: az elkövetők tetteit megpróbálta ráhúzni az egész LMBTQ közösségre, sőt, a LMBTQ szervezetekre. Ellenben, amikor valóban volt lehetőségük rendszerszinten tenni a nők elleni erőszak ellen, Dúró éveken keresztül vehemensen ellenezte az Isztambuli Egyezmény ratifikálását, ami, ha életbe lépett volna, milliárdokat allokált volna a bántalmazott nők segítésére és áldozatvédelemre. De nem lett, mert a Fidesz és a Jobbik/Mi Hazánk leszavazta.

Együttérzünk Dúróval a fenyegető üzenetek kapcsán, hiszen számunkra - és az LMBTQ közösség legtöbb tagjának -  sem ismeretlenek az online és a fizikai fenyegetések, vagy akár a Pride-ot megtámadó szélsőjobboldaliak félelemkeltése. A jelenleg terrorizmussal vádolt Budaházy György közel áll a Mi Hazánkhoz, és többször jelent meg Budapest Pride-os rendezvényeken, mint egy átlagos LMBTQ ember (bár eltérő céllal). Budaházy egy 2019-es nyilvános beszédében ecsetelte, hogy a Fidesz hogyan segíti a Mi Hazánk Mozgalmat. 

 

A szélsőjobb csak egy vicc?

budaházy edda

A 2008-2009-es romagyilkosságok egyértelműen köthetők a Magyar Gárdához, aminek betiltása után a Mi Hazánk Mozgalom megalapított egy “a Magyar Gárda szellemiségét” idéző félkatonai szervezetet, a Nemzeti Légiót. Hozzájuk hasonló militarizált csoportként működik a Betyársereg, akik a HVIM-mel közösen csatlakoztak a Mi Hazánk Mozgalom felvonulásához Horthy Miklós ünneplésére, akire Orbán Viktor is szeretettel utal “kivételes államférfiként”, mondjuk, háborús bűnös helyett.

Nem csak azt tartjuk riasztónak, hogy a Mi Hazánk Mozgalom tevékenysége - hogy Budaházy Györgyöt idézzük - “egybevág” a magát konzervatív keresztényként meghatározó kormánypártok érdekeivel, hanem azt is, hogy mi fog történni, ha a kormánypártok érdekei erőszakosabb fellépést kívánnak meg a szélsőjobboldali csoportoktól, mint az utóbbi években untig ismételt molinózás és kiabálás.