Nem érték el céljukat a szélsőjobboldali radikálisok

budapest pride, budapest pride felvonulás, novák előd, szélsőjobboldaliak

A Budapest Pride Felvonulást minden évben kitüntetett figyelemmel kísérik hazánk közismerten homofób és transzfób szélsőjobboldali felforgatói. A Mi Hazánk Mozgalom Párt (MHMP) alelnöke idén egyértelműen deklarálta: céljuk a főbb budapesti közterületek “lefoglalásával” a felvonulás ellehetetlenítése. A Kúria ma született ítéletei azonban egyértelművé tették, hogy ezt a céljukat nem tudták elérni.

Mint minden évben, idén is a gyülekezési joggal való visszaéléssel szerette volna ellehetetleníteni a Budapest Pride Felvonulás megtartását pár szélsőséges fundamentalista. A gyülekezési törvény szerint ugyanis egy gyűlés bejelentésére - mint amilyen a Budapest Pride Felvonulás is - leghamarabb annak tervezett időpontját megelőző három hónappal van lehetőség. Ha ugyanott egyszerre többen szeretnének gyűlést tartani, azé az elsőbbség, aki előbb jelenti be rendezvényét.

A szabályokat rosszhiszeműen kihasználva az MHMP politikusai és a hozzájuk köthető aktivisták a határidő megnyílását követő első órában bejelentések tucatjaival árasztották el a rendőrséget. Azt szerették volna elérni ezzel, hogy a Budapest Pride előtt szerezzék meg a jogot arra, hogy a főváros főbb helyszínein ők gyülekezhessenek július 24-én.

A Budapest Pride szervezői évek óta ismerik a szélsőjobboldaliak próbálkozásait a gyülekezési joggal való visszaélésre, és a határidő első percében jelentették be a felvonulást, megszerezve így az elsőbbséget. A szélsőségesek azonban nem nyugodtak bele próbálkozásaik kudarcába, és bírósághoz fordultak. A Kúria ma közzétett ítéletei azonban egyértelművé teszik: a szélsőjobboldali radikálisok akciója nem sikerült. Bár egy rövid szakasz kapcsán egy eljárási szabály miatt módosítanunk kell a terveinket, de ez a felvonulás megtartását érdemben nem érinti.

A Budapest Pride szerint a homofób és transzfób szélsőjobboldaliak eljárása nem más, mint visszaélés a gyülekezési joggal. Próbálkozásuk nem arra irányult, hogy teret szerezzenek az ellenvéleményük megjelenítésének, hanem arra, hogy elzárjanak több ezer embert a békés gyülekezés alapjogának gyakorlásától. Nem szabadságjogaikkal akartak élni, hanem minket, a békés többséget próbáltak megakadályozni abban, hogy gyakoroljuk alapvető jogainkat. 

A koronavírus-járvány alatt még súlyosabb állapotba került a magyar demokrácia, és ennek egyik fő jele az LMBTQ közösség ellen hozott haszontalan és kártékony, diszkriminatív intézkedések. A kormánypártok olyan vállalhatatlan homofób és transzfób törvényeket fogadtak el, amelyek súlyosan sértik az LMBTQ emberek emberi méltóságát és önrendelkezési jogát. A transznemű és interszex emberek számára a jogi nemváltás betiltása megágyaz a munkahelyi, egészségügyi, iskolai és hatósági diszkriminációnak. Az örökbefogadási törvénymódosítások pedig olyan gyerekek életét teszik még kilátástalanabbá, akik eddig is sokat szenvedtek.

 

Kiemelten fontos ezért, hogy idén - a szükséges biztonsági intézkedéseket betartva - a lehető legtöbben emeljük fel szavunkat a kirekesztés és a jogtiprás ellen. Mutassuk meg idén is, milyen sokan állunk ki egy olyan ország építése mellett, ahol mindenki méltóságteljesen, boldogan és biztonságban élhet, szexuális orientációtól, nemi identitástól és nemi önkifejezéstől függetlenül.

Arra buzdítunk mindenkit, hogy gyertek velünk a 26. Budapest Pride Felvonuláson! Mutassuk meg, hogy együtt képesek vagyunk visszavenni a jövőnket!

Csatlakozz a Felvonulás Facebook eseményéhez!

 

****

Húsz éve kitartóan dolgozunk azért, hogy Magyarországon mindenki biztonságban, boldogan és emberhez méltóan élhessen szexuális orientációtól, nemi identitástól és nemi önkifejezéstől függetlenül. Ha fontos neked a munkánk, csatlakozz a Budapest Pride Baráti Köréhez, és támogass minket havi rendszeres adományoddal.

Csatlakozom a Budapest Pride rendszeres támogatóihoz!

budapest pride, budapest pride felvonulás, novák előd, szélsőjobboldaliak