Nagy Szilvia beszéde a Megnyitón - 24. Budapest Pride LMBTQ Fesztivál 2019

nagy-szilvia-budapest-pride-lmbtq-fesztival-megnyito-2019

2019. június 7-én tartottuk a 24. Budapest Pride LMBTQ Fesztivál megnyitóját az Anker't-ben, melyen beszédet mondott Nagy Szilvia, a Szivárvány Misszió Alapítvány (Budapest Pride) elnöke is. Beszéde a lent olvasható szöveges változat mellett YouTube csatornánkon videós formátumban is megtekinthető ezen a linken keresztül: https://www.youtube.com/watch?v=zz4b_sykGW0&list=PLx3-wjKB_zqKC-FvtaX72x4YUpGXtyPAC

"Régóta harcol bennem két ellentétes erő. Az egyik impulzus a félelem: az, hogy védjem magam, rejtsem el a gyengeségeimet, a tökéletlenségeimet, a fájdalmaimat, különben mások visszaélhetnek vele, bánthatnak miatta. A másik késztetés pedig egy erős vágy a másokkal való kapcsolódásra, mindenáron. Ma az utóbbi győzött.

Ezért mondom el, hogy több, mint 3 éve rákkal diagnosztizáltak. Ez az utóbbi években elszigetelt rengeteg embertől, mert féltem róla beszélni.

Úgy működünk mi emberek, hogy belénk van kódolva a szeretet képessége, a kapcsolódás iránti vágy. Egy pici baba belehalhat, ha nem gondozza, nem érinti meg senki, még a megfelelő táplálás mellett is. A fák is kommunikálnak egymással, pédául kisegítik a gyengébbet, ha az nem jut elegendő tápanyaghoz. Az emberek is függnek egymástól, a hangulatunk, a viselkedésünk hat a másik emberre. Ezer szállal kapcsolódunk egymáshoz.

A Pride-nál komolyan vesszük, hogy egymásra folyamatosan ható emberek közössége vagyunk. Ezért vagyunk elköteleződve olyan értékek mellett, mint a kedvesség, az empátia, és az önismeret, belső működésünkben és külső kommunikációnkban is. Bár többek szerint túl pozitívan kommunikálunk, mi tántoríthatatlanul hiszünk benne, hogy nincs olyan, hogy túl sok szeretet.

Van egy közös a történetünkben. És amikor azt mondom, „egy“, igazából nem is egy, hanem rengeteg közös pontra gondolok. Nem, vagyis nem csak a klisékre, mint LMBTQ emberek, szövetségesek, az emberi jogok elkötelezett hívei. Arra gondolok, hogy ha két tetszőlegesen kiválasztott ember elkezd egymással beszélgetni, akkor előbb-utóbb fel fogják fedezni, hogy nincsenek egyedül, hogy sokkal több fontos dolog köti össze őket, mint amennyi elválasztja.

Itt egy forradalmi gondolat ma estére, erre a hónapra, és a továbbiakra: nem az ügy, hanem mindig az ember a legfontosabb. Ismerjük meg magunkat és ismerjük meg egymást."

nagy-szilvia-budapest-pride-lmbtq-fesztival-megnyito-2019