Mit jelent a homofóbia, transzfóbia és bifóbia ellenes világnap?

az lmbtq jogok emberi jogok, budapest pride, idahobit, idahot

Május 17-én van az IDAHOBIT (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia), azaz az Nemzetközi Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia ellenes világnap. A világ számos országában kormányfő emlékeznek meg erről a napról, és ma adja ki az Európai Unió legnagyobb LMBTQ szervezete, az ILGA-Europe a Rainbow Index nevű kutatását, amiben azt mérik, hogy az EU egyes tagállamaiban az elmúlt egy évben hogyan javult vagy romlott az LMBTQ emberek biztonsága, jogegyenlősége és társadalmi elfogadottsága.

Ez a nap azért is emlékezetes számunkra, mert 2015-ben ezen a napon - akkor még Indexes ma már Telexes újságíró, Fábián Tamás kérdésére - tette Orbán Viktor az első nyíltan homofób nyilatkozatát. Fábián azt kérdezte Orbán Viktortól, mit üzen a homofóboknak. Ehelyett a kormányfő azonban megjegyezte, hogy őt viccelődésre csábítja ez a kérdés, majd megköszönte a “magyar homoszexuálisoknak”, hogy nem provokálnak. 

2015 óta számos drasztikus lépést tett a magyar kormány azért, hogy középkori állapotokat teremtsen a magyarországi LMBTQ közösség tagjai számára.

  • 2021 májusa óta csak Novák Katalin személyes engedélyével fogadhatnak örökbe az egyedülálló szülők, köztük az azonos nemű párkapcsolatban élők (hiszen az azonos nemű párok nem köthetnek házasságot). Rengeteg gyermekjogi és emberi jogi szervezet tiltakozott azellen, hogy ezt a döntést kivegyék a gyermekjogi szakemberek kezéből és egy politikus egyszemélyi döntési jogkörébe helyezzék. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy Novák Katalin Családokért Felelős Miniszter a magyar kormány homofób hadjáratának központi alakja - ebben a cikkben gyűjtöttük össze azokat a szélsőjobboldali és vallási fundamentalista szervezeteket, akikkel együtt dolgozik Novák.

Az örökbefogadási törvényt a koronavírus-járvány második hulláma során nyújtották be és fogadták el az Alaptörvény 9. módosításával együtt, amibe további, LMBTQ embereket megbélyegző mondatokat írtak bele, minthogy “az anya nő, az apa férfi”, a keresztény nevelési értékeket, vagy azt, hogy a gyerekeknek a születési nemük szerinti nemmel önazonosan van “joguk” élni. Ebben az időszakban (2020 november - december) gyülekezési tilalom volt érvényben, az állampolgároknak nagyon korlátozott lehetőségük volt csak a tiltakozásuk kifejezésére, és a kormány semmilyen szakmai szervezettel nem egyeztetett. A tüntetés tilalma szerintünk ebben a helyzetben alkotmányellenes volt, ezért a Magyar Helsinki Bizottság segítségével az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi bírósághoz fordultunk.

 

  • 2020 júniusában tiltotta be a kormány azt a 20 éve működő joggyakorlatot, amivel a magyarországi transznemű és interszex emberek jogilag megváltoztathatták a nevüket és a nemüket, hogy a személyes irataikban szereplő név és nem összhangban legyen a számukra önazonos, külső megjelenésükkel és belső megélésükkel összhanban lévő nemükkel. Ezzel a 33-as paragrafusként elhíresült törvénnyel a kormány folyamatosan arra kényszeríti a transznemű állampolgárokat, hogy felfedjék transz státuszukat minden olyan helyzetben, ahol bármilyen személyes iratot be kell mutatniuk - például állásinterjún, egyetemen, postán, a BKK jegyellenőrnek, bankban, rendőri igazoltatáskor, lakásbérléskor vagy kollégiumi jelentkezésnél, és bármilyen szerződéskötéskor - például egy új internet-előfizetésnél. Ezek a kikényszerített coming out helyzetek pedig diszkrimináció, vagy akár bántalmazás alapjai is lehetnének, hiszen az érintett nem saját elhatározásából, egy bizalmas és biztonságos helyzetben osztja meg valakivel a transz státuszát, hanem kényszerből, egy vadidegen emberrel, sokszor kiszolgáltatott alá-fölé rendeltségi viszonyban (pl. munkáltató, hatóság, rendőrség) kell erről beszélnie.

Már a 33-as paragrafus bevezetése előtt is drámai volt a magyarországi transznemű emberek elleni diszkrimináció mértéke: a Háttér Társaság 2015-ös kutatása szerint a megkérdezett transzneműek 55%-át rúgták már ki a munkahelyéről amiatt, mert transznemű. 

Az LMBTQ emberek jogi és társadalmi egyenlősége ellen tett kormányzati lépés volt még az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetése, ami egy olyan, valóban független intézmény volt, ami következetesen vizsgált magas szakmai szempontok mentén pl. LMBTQ embereket érő diszkriminációs eseteket.

Az LMBTQ-ellenes törvénykezés mellé párosuló politikusoktól érkező gyűlöletbeszéd és a Fidesz irányítása alatt lévő oligarchák által tulajdonolt médiumok erőszakos hangulatkeltése tovább mélyítik a magyar társadalmon belüli szakadékokat, és méginkább növelik a nem-LMBTQ és LMBTQ állampolgárok élethelyzete és lehetőségei közti különbségeket. A korábbi évekből származó kutatások is az LMBTQ emberek mindennapos és rendszerszintű diszkriminációjáról számolnak be, amit a kormány LMBTQ-ellenes politikája csak negatív irányba változtathat. 

  • A Háttér Társaság 2010-es kutatása szerint a kitöltő LMBTQ emberek 89%-a tapasztalt már iskolai diszkriminációt: az esetek 59%-ában a jelen lévő pedagógus semmit nem tett, 17%-ában pedig a zaklató diákok pártját fogta.

 

  • A Háttér Társaság 2010-es kutatása szerint az LMBTQ emberek fele egyetlen munkatársa előtt sem meri felvállalni LMBTQ identitását, így a munkahelyen titkolózniuk kell, és nem beszélhetnek olyan mindennapi témákról (család, gyerekek, párkapcsolat, személyes történetek, vagy akár az, hogy ki mit csinált a hétvégén), amelyek a kutatás szerint is mindennapos témák a válaszadók munkahelyein. A legtöbben azért titkolóznak, mert félnek a diszkriminációtól, illetve attól, hogy megromlana a viszonyuk a munkatársaikkal. A válaszadók munkahelyének 79%-ánál nincsen esélyegyenlőségi terv, és 59%-uk hazudott már, amikor párkapcsolatuk került szóba. 

 

De akkor miért dolgozunk mégis rendületlenül az LMBTQ emberek jogi és társadalmi egyenlőségéért? Miért hiszünk abban, hogy építhetünk egy olyan országot, ahol mindenki boldogan és biztonságban élhet? 

A 2021-es Budapest Pride Fesztivál szlogenje a “Vedd vissza a jövőd!”. És komolyan is gondoljuk, hogy közösségi erővel, az LMBTQ emberek és a civil társadalom önszeveződését és stabilitását erősítve, sok-sok állampolgár, alulról jövő kezdeményezés és civil csoport kitartó munkájával vissza fogjuk szerezni a jövőnket, és egy olyan társadalmat építhetünk, ahol az LMBTQ emberek nem másodrendű állampolgárok, és mindannyian jogi és társadalmi hátrányos megkülönböztetés nélkül élhetünk.

Azért hiszünk ebben, mert a magyar társadalom sokkal támogatóbb  az LMBTQ emberekkel, mint a jelenlegi kormánya.

Bár a kormány betiltotta a transzneműek jogi nemváltását, a Medián 2019 szeptemberében felvett közvéleménykutatása szerint a magyarok 70%-a engedélyezné valamilyen formában a jogi nemváltást a traszneműek számára, 13%-ának pedig nincs kialakult véleménye a témában, és csupán 17%-uk utasítja el, hogy a transznemű emberek lehetőséget kapjanak a nemük jogi megváltoztatására.

A Budapest Pride és a Kantar Hofmann 2018-as kutatása szerint a magyarok 77%-a szerint lenne szükség arra, hogy a tanárokat és az egészségügyi dolgozókat felkészítsék az LMBTQ témákból. Ezzel szemben sem a tanár, sem az orvos, sem az ápolóképzésben nem szerepel semmilyen LMBTQ kérdés. Sőt, még a pszichológusképzésben sem esik szó LMBTQ emberekről, csak akkor, ha valaki a szexuálpszichológia szakirányt választja.

A magyar kormány szerint a magyar társadalom álláspontja egységes abban, hogy a házasságból ki kell zárni az azonos nemű párokat. Azonban a valóságban ez koránt sincs így: a Budapest Pride által megrendelt, a Závecz Research által elvégzett 2016-os közvéleménykutatás szerint a magyarok 36%-a támogatta, 56%-a pedig ellenezte, hogy az azonos nemű párok is házasságot köthessenek. Ezek az adatok megegyeznek az Egyesült Államokban 2008-ban végzett felmérésekkel, ahol 36-58 volt a támogatók és az ellenzők aránya. Csupán hat évvel később, 2014-ben már az Egyesült Államok minden államában összeházasodhattak az azonos nemű párok, és azóta is évről évre növekszik a házassági egyenlőség társadalmi támogatottsága.

Az azonos nemű párok örökbefogadását még ennél is többen támogatják: 2016-os közvéleménykutatásunk szerint a magyarok csaknem fele, 47%-a helyesli, hogy az azonos nemű párok is örökbefogadhassanak Magyarországon.
 

Ha te is szeretnél az LMBTQ emberek jogi és társadalmi egyenlőségéért dolgozni, most is van lehetőséged tenni ezért. Csatlakozz hozzánk önkéntesként, és dolgozz velünk a Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás megvalósításán:

Én is Budapest Pride önkéntes leszek!

 

Ha pedig nincs időd vagy lehetőséged önkénteskedni, arra kérünk, hogy csatlakozz a rendszeres adományozóinkhoz, hogy te is hozzájárulj ahhoz, hogy a legfontosabb tevékenységeinket - mint a közösségszervezést, a kampányolást és a vidéki LMBTQ közösségek támogatását - folytatni tudjuk.

Csatlakozok a havi rendszeres támogatókhoz!
 

az lmbtq jogok emberi jogok, budapest pride, idahobit, idahot