Miért nem volt képes a rendőrség megvédeni a kisgyerekes családokat a szélsőjobboldali ellentüntetőktől?

rendőrség brfk meseország

A rendőrség újbóli cselekvőképtelenségéről árulkodott az október 4-i eset, amikor nem tettek semmit annak érdekében, hogy megvédjenek egy gyerekrendezvényt egy csapat ordítozó, skandáló radikálistól. Korábban számos olyan kisebb esemény történt, ahol a rendőrség képtelen volt határozottan és hatékonyan fellépni a szélsőjobboldali radikálisok egy kisebb csoportjával szemben, azonban a Meseország mindenkié című könyv felolvasásán már gyerekeket is veszélyeztetett a rendőrség passzivitása.

Tapasztalataink azt igazolják, hogy a rendőrség abban az esetben képes a törvényeket megfelelően betartatni a radikális szélsőjobboldaliakkal, amikor a szélsőjobboldaliak hónapokkal előre bejelentik a tüntetéseiket, a rendőrség annak minden mozzanatáról előre tud, és rengeteg idő áll a rendelkezésére, hogy felkészüljön rá. Ez jellemző a Budapest Pride Felvonulásra, aminek megvalósulását a rendőrség évek óta magas szintű szakmaisággal és hatékony intézkedésekkel biztosítja, a szervezőkkel együttműködve.

náci budapest pride rendőrség hatvannégy vármegye

(fotó: Csoszó Gabriella, Budapest Pride Felvonulás, 2018)

 

Más esetben - például amikor a szélsőjobboldaliak a Budapest Pride Fesztivál egyik rendezvényét próbálják meg bejelentés nélkül megzavarni, vagy akkor, amikor 48 órával előre (ráadásul jogszerűtlenül) gyorsreagálású tüntetést jelentenek be egy gyerekrendezvényhez - a rendőrség nemcsak, hogy engedélyez egy jogszerűtlenül bejelentett tüntetést, de még szét is tárja a karjait, és enged a szélsőjobboldaliak nyomásgyakorlásának. A rendőrség - törvényi kötelezettségét elmulasztva - nem tett semmilyen korlátozó intézkedést a rendezvényen résztvevő kisgyerekes családok védelmében. Amennyiben a rendőrség nem tud felkészültebben és határozottabban fellépni a szélsőjobboldali csoportokkal szemben, a radikális szélsőjobboldaliak rendszeresen ki fogják használni a rendőrök tétovázó, bizonytalan hozzáállását. Hiszen nem fognak minden egyes alkalommal jó előre odaszólni a rendőrségnek, hogy azok szépen komótosan fel tudjanak készülni az esetleges atrocitásokra. A helyzet igazán fájó volta az, hogy a rendőrség azoknak a kárára tanúsít passzív, bizonytalan és gyenge fellépést, akiket kötelessége lenne megvédeni: a gyermekek, a gyengék, a védett tulajdonságuk miatt támadott kisebbségi csoportok. 

budaházy edda gaudi nagy tamás

(fotó: Mérce.hu. A képen Budaházy Edda radikális provokátor, és Gaudi-Nagy Tamás, szélsőjobboldali jogász látható)

 

Október 4-én, vasárnap délelőtt mesematinét szervezett a Meseország mindenkié című mesekönyvből az Átriumban a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene FB oldal. Az eredeti tervek szerint Szalai Kriszta, színművész-, írónő olvasott volna fel a mesekönyvből, miközben Cserna Antal, színművész gitározik. 

A színház előterében a tervezettek szerint 80 fő - 50 gyerek és 30 felnőtt - számára tartották volna meg a programot, amelyet követően beszélgetést terveztek Ambrózi Kata iskolapszichológus vezetésével. Azonban a Budaházy-testvérpár, Edda és György tüntetést jelentettek be az épület elé a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal közreműködve. Ezt a Budapesti Rendőr Főkapitányság az Átrium szomszédságába helyezte át, ám befogadta a - jogilag több szempontból kifogásolható - tüntetést. Emiatt végül a szervezők úgy döntöttek, hogy a programot csak online, közönség nélkül tartják meg a zaklatások elkerülése és a gyerekek védelme érdekében.

A szélsőjobboldali ellentüntetők először sajtótájékoztatót tartottak, majd megpróbáltak bejutni az Átriumba, de annak ajtajában feltartóztatták őket a biztonsági őrök. A rendőrség kérésére visszahúzódtak a szomszéd épület elé, azonban ott megafonba való skandálással és szirénázással, valamint egy harang kongatásával számtalanszor megzavarták a felolvasás élő Facebook-közvetítését. Annak ellenére, hogy a főszervező Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook oldal képviselője több alkalommal határozottan kérte a rendőrséget, hogy kezeljék a szélsőjobboldaliakat, mert akadályozzák az egyébként magánterületen zajló rendezvényt, a rendőrök nem intézkedtek.

budaházy györgy meseország neonáci szélsőjobboldali

(Képen: Budaházy György a gyerekrendezvény elleni tüntetésen)

 

Azzal, hogy lehetővé tette a rendőrség a szélsőjobbos aktivisták jelenlétét vasárnap, a Magyar Helsinki Bizottság állásfoglalása szerint ötszörös mulasztást követett el. Kétszer akkor, amikor befogadta a tüntetést, holott szabálytalanul jelentették azt be, illetve annak célja szembement az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével, amelynek értelmében kötelességük lett volna megvédeni a rendezvényen részt vevő gyerekeket az agresszív szélsőjobboldaliaktól. Egyszer akkor, amikor nem tiltották be a demonstrációt, amikor kiderült, hogy a bejelentés tartalma hamis, hiszen kisebb létszámmal jelentették be a demonstrációt, mint ahány főt toboroztak rá. Egyszer pedig akkor, amikor semmilyen intézkedést nem tettek annak irányában, hogy megvédjék a kisgyerekes családok rendezvényét. A szélsőjobboldaliak tüntetésén számos olyan ember is részt vett, aki évek óta törekszik arra, hogy sérülékeny társadalmi csoportokhoz tartozó rendezvényeket ellehetetlenítsen, és nem ritkán jogszerűtlen eszközöket alkalmaznak ennek eléréséhez, így a rendőrségnek komoly korlátozó eszközökkel kellett volna készülnie a tüntetésükre. Ötödik mulasztásuk az volt, hogy nem oszlatták fel a tüntetést, annak ellenére, hogy az egyértelműen akadályozta a felolvasást. A rendőrség passzivitása hozzájárult ahhoz, hogy a homofób provokátorok meg tudták zavarni a mesematinét. Nem a rendőrségen, hanem csakis a szervezők józanságán és belátásán múlott, hogy nem lett nagyobb baj.

Reméljük, hogy a rendőrségnek hamarosan sikerül felvennie a fonalat, és felnő ahhoz a feladathoz, hogy betartassa a magyar törvényeket, és ellássa az egyik legfontosabb feladatát: meg tudja védeni azokat, akiknek védelmére életre hívták ezt a szervet.

rendőrség brfk meseország