Miért csatlakozz hozzánk önkéntesként?

Most ismét a személyes történetek eszköztárához nyúlunk, hogy ezáltal is kifejezzük és bemutassuk, mennyi személyes és egyéni motiváció húzódik meg azok mögött a célok mögött, amelyekért mindannyian, közösen cselekszünk. Önkéntesnek jelentkezni a hír végén található űrlap kitöltésével tudsz, de előtte következzenek korábbi önkénteseink sorai.

“Melegségem felismerése és önmagam elfogadása közben született meg bennem a vágy, hogy változtassak az itthoni helyzeten és segíteni próbáljak a közösségnek. Összeférhetetlennek tartottam az LMBTQ identitásomat és a hazaszeretetemet, mégis a jövőmről alkotott elképzeléseim mind Magyarországhoz kötnek. Hosszútávú célom, hogy a közösségünk minden tagjának ugyanazok a jogok járjanak, mint akármelyik más magyarnak. Miután kiderült, hogy nem egyedül vagyok LMBTQ ember a családomban, kétszer annyira is fontossá vált, hogy minden erőmmel azon legyek, se testvéremnek, se nekem, se senkinek ne kelljen azért új otthont keresnie külföldön, mert itthon kinéznek, beszólnak, korlátoznak a jogainkban. Nagyon szeretnék egy olyan hely megteremtésének részese lenni, ahol a közösségünk tagjai kultúrával tudnak ismerkedni, a kitaszítottak új otthonra lelhetnek és az emberek egymást építik, ahelyett, hogy rombolnák.
A Pride-nál eltöltött időm alatt ismertem fel, hogy valószínűleg az elérni kívánt állapothoz én is hozzá tudok adni és a munkámnak tényleg lehet eredménye, hatása. Nem csak egy messzi álom, hanem egy cél is lehet, ahogy az életemet évek, évtizedek múlva elképzelem. Felelősséget érzek azért, hogy az utánam jövő generációk már egy jobb környezetben nőjenek fel és a minket még mindig érintő negatív hatások őket már ne akadályozhassák teljes és boldog élet kialakításában.
Sok, színes emberrel ismerkedtem meg és ennek nagyon örültem. Szeretettel fogadtak és úgy éreztem, hogy megbecsülik a munkám. A megbeszélések után feltöltődtem és motivált voltam. Egy sokkal nagyobb szervezetre számítottam, így pozitívan csalódtam a baráti hangulatot tapasztalva.”
- Máté, szervező (korábban projekttag).

"Szeretnék kiállni az általam fontosnak tartott értékek mellett, mert ezt tartom helyesnek. Aki néma az igazságtalanságnál, az majdnem ugyanolyan bűnös, mint maguk az elnyomók.
Szuper volt a közös munka, bár az elején számomra stresszes volt. Egész későn csöppentem bele az egészbe (az egész Pride-ba), minden és mindenki új volt. De részben ezért is vágtam bele, hogy a komfortzónámat elhagyjam és új dolgokat tapasztaljak, meg új készségeket fejlesszek (pl. a szervezéssel kapcsolatos döntések meghozatala, felelősség vállalása, emberkék szervezése, terelgetése...), mindezt egy olyan célért, amivel azonosulni tudok."
- Ági (volt projekttag).

"Magyarországon az LMBTQ emberek jogegyenlősége a mai napig nem biztosított, a többségi társadalom tagjai még nem elég elfogadóak, és ez kihat az LMBTQ emberek mindennapi életére. Amikor diszkriminációs esetekről hallok vagy olvasok, dühös leszek, tenni szeretnék azért, hogy egyre kevesebb ilyen legyen. Azt tapasztalom, hogy nagyon sokan nem fogják fel ezeknek a helyzeteknek a súlyosságát, érzéketlenek, elutasítóak. Szeretnék olyan társadalomban élni, ahol mindenki felvállalhatja magát, önazonos lehet.
Ugyanakkor szerettem volna egy elfogadó, nyitott közösséghez is tartozni. Nagyon élveztem az elmúlt pár hónapot a Budapest Pride-nál, főleg amikor már nem csak online tudtam bekapcsolódni. Szerettem megbeszélésekre járni, jó hangulatúak voltak, pörgősek, eredményesek. Jó volt, hogy közösen beszéltük meg, osztottuk el a feladatokat. Tetszik a szervezettség, a gördülékeny információáramlás. Mindig tudtam a projektfelelőshöz fordulni, ha bármi kérdésem volt, elakadtam, kaptam visszajelzéseket a munkámmal kapcsolatban. Különösen tetszett, hogy a megbeszélések elején és a végén is volt körkérdés, hogy ki hogy érzi magát."
- Zsuzsi, szervező (korábban projekttag).

“Úgy gondolom, rossz irányba tartunk. A magyarok egyre kevésbé elfogadóak, s erre ráerősít a kormány propagandája. Fontosnak tartom, hogy kiálljak a kisebbségek ügyéért, az LMBTQ+ ügy érintettségem folytán is fontos számomra (pánromantikus / demiszexuális és poliamor vagyok). Igaz, engem nem ér emiatt bántás, hiszem gyermekeim, férjem van, ezért besorolnak a "normális" kategóriába, de úgy gondolom, hogy fontos az, hogy láthatóak legyünk, s hogy kiálljunk a saját közösségünkért, s már marginalizált közösségekért is azokkal szemben, akik valamilyen mondvacsinált "értékek", törésvonalak mentén értékesebbnek tartják magukat másoknál. Amíg bárkit szexuális orientációja vagy nemi identitása miatt bántanak, addig olyan társadalomban élünk, amilyenben én nem szeretnék. Együtt tehetünk azért, hogy növeljük az LMBTQ+ közösség láthatóságát, s elfogadását.
Első körben örülök, hogy új embereket ismertem meg. A csapatmeetingek hatékonyak, jók voltak, akár élőben, akár az online térben valósultak meg. Én sokszor amúgy is csak online tudtam kapcsolódni, nem volt szétfolyós, bevonták mindig a helyben ülők a beszélgetésbe az online jelenlévőket. Látszik, hogy jó kis know how-k vannak kialakítva, az előző évek tapasztalataiból adódóan, s nyitott a csapat az új ötletekre. Hatékony, s örömteli volt a közös munka.”
- Edina, volt önkéntes, projekttag és szervező

"Szeretnék hozzájárulni az itthoni LMBTQ+ közösséghez, a céljaihoz és a helyzetének javításához, hiszen én is egy vagyok az LMBTQ+ családból. Én is tapasztalom és érzem a hátrányokat, a negatív megkülönböztetés a mindennapjaimban is ott van ilyen-olyan módon, és szeretném, ha a jövőben ez teljesen eltűnne.
Nagyon élveztem a közös munkát, főleg a személyes megbeszéléseket. Izgatottan vártam, hogy idén már a megvalósításban is részt vehetek, és nem csak, mint felvonuló. Nagyon örültem, hogy a kreatív és ötletelés részének is részese lehettem, és betekinthettem a "kulisszák mögé" kicsit, hogy hogyan is épül fel egy ilyen rendezvénysorozat. Az eddigi önkéntes munkám alatt rengeteg remek embert ismerhettem meg. Alig várom hogy ehhez a csapathoz, közösséghez tartozhassak továbbra is, és segíthessem a munkájukat."
- Barni, szervező (korábban projekttag).

"A saját és a barátaim bőrén tanultam meg, milyen az, ha elítélnek és nem biztosítják az emberként neked járó jogokat. Van egy álmom. Egy olyan magyarországi jövőkép, ahol nem kell elmenekülnünk máshová azért, hogy elfogadjanak minket, és ahol teljes értékű életet élhetünk. Hiszek abban, hogy ezt kemény munka és sok csata árán elérhetjük, és a létező összes követ szeretném megmozgatni a célom érdekében. Mi döntjük el, hogy ez mikor változik és a változás meddig marad.
Őszintén szólva teljesen meglepődtem, amikor a Pride-hoz kerültem. Nyilván valahol épül a vár, de nem hittem volna, hogy ennyi precíz munka során jön létre egy fesztivál. Számomra megtisztelő és eszméletlen élmény, hogy ennek a részese lehettem, hogy a munkáimmal elősegíthettem a folyamatot. Munka mellett néha elég fárasztó, de egyáltalán nem panaszkodhatok, hisz minden percét élveztem."
- Tobi, volt önkéntes, projekttag és szervező.

"Erősíteni szeretném a közösséget és meg akarom mutatni, hogy én is ember vagyok. Nagyon sok időbe fog telni, hogy tartós változást érjünk el, de az összes befektetett energia megéri. Egy olyan társadalomban, ahol mindenkinek egyenlő esélyei vannak, az emberek motiváltabbak, produktívabbak, és többet tesznek hozzá a közösséghez.
Rendkívüli volt projekttagként dolgozni! Láttam, hogy az ilyen kaliberű események szervezésének mi van a hátterében, és mennyire gyorsan, könnyen kell alkalmazkodni, ha valami közbejön, vagy nem úgy sikerül, ahogy eredetileg meg volt tervezve. Ez alatt az egy év alatt én magam is csak egyre talpraesettebb lettem, ráadásul új, elképesztő embereket ismertem meg, és új barátokat is szereztem."
- Kaidi, volt projekttag.

Felkeltettük érdeklődésed? Ahhoz, hogy önkéntesnek jelentkezz, kattints alábbi gombra, és töltsd ki az űrlapot!

Szeretnék önkéntes lenni!

Első kézből értesülnél a legfontosabb hírekről? Csatlakozz az önkénteseink számára létrehozott Facebook csoportunkba!

Belépek a Budapest Pride önkéntesek csoportjába!