Mi történt a kormány homofób kampányában a Meseország ledarálása óta?

Dúró Dóra Orbán Viktor telefonál homofóbia lmbtq

Háromrészes sorozatban járjuk körül a jelenlegi helyzetet, amiben egyértelművé vált, hogy a Mi Hazánk csak egy Fidesz által létrehozott pszeudo-ellenzéki párt, és a Fidesz kormánynak aládolgozva, közösen indítottak el egy LMBTQ-ellenes kampányt, annak reményében, hogy ezzel a témával a Fidesz meg tudja nyerni a 2022-es választásokat.

Az első részben összeírtuk, hogy mit tehetsz az LMBTQ emberekkel szembeni gyűlöletkampánnyal szemben, ebben a cikkben idővonal-szerűen gyűjtöttük össze az elmúlt egy hónap közéleti történéseit a témában, a harmadik részben pedig azt részletezzük, hogy hogyan szokott alakulni az Orbán-kormány témakereső stratégiája, amikor felépítenek egy gyűlöletkeltő választási kampány, és hogy hogyan került az elmúlt 2 évben az LMBTQ közösség a kormányzati gyűlöletgépezet középpontjába.

Te is tehetsz azért, hogy az LMBTQ közösség ne válhasson a kormányzati gyűlöletkeltő propaganda célpontjává! Olvast el a gyűjtésünket, és tegyél te is a közössésgünkért! Ha szeretnél velünk együtt ötletelni azon, hogy az egyéni szinten túl közösségként hogyan léphetnénk fel az LMBTQ emberekkel szembeni gyűlöletpropaganda ellen, írd meg az ötleteidet nekünk ide: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe4Et_HfseBfOx2eTGXTFl56xK8a-dtmev2olZbrtJZV-cUcA/viewform

 

Mivel a 33-as kampány során is nagyon hasznosnak bizonyult, az Orbán-kormány és a Mi Hazánk által elindított LMBTQ-ellenes gyűlöletkampány alakulását is vezetjük itt kronológikusan, hogy egy helyen megtaláljátok a legfontosabb hivatkozásokat, történéseket és elemzéseket. Igyekszünk ezt  az idővonalat folyamatosan frissíteni.

Ha valamit kihagytunk, írj nekünk nyugodtan az info@budapestpride.hu címre "kampány idővonal" tárggyal!

Legutóbb frissítve: 2020.10.21.

2020.09.25. Dúró Dóra ledarálta a Meseország Mindenkiét.

2020.09.26. A 24.hu bemutatta a Meseország koncepcióját és tartalmi elemeit.

2020. 09.28. Fluor Tomi és számos közszereplő kiállt a Meseország mellett

2020.09.28. Ráskó Eszter humorista Instagramon beszélt annak a szélsőjobboldali narratívának az abszurditásáról, hogy a mesék befolyásolnák a gyerekünk szexuális orientációját. Bezzeg az nem zavarja a fundamentalista "családvédőket", hogy a Grimm-mesék és a népszerű gyerekdalok tele vannak erőszakkal. Példaként felolvasta a "Katalinka szállj el.." kezdetű gyerekdalt (amiben ugye a törökök megkínozzák majd megölik a főszereplőt).

2020.09.29. “Fontos és jó meseantológia született” - Both Gabi meseíró állt ki a Meseország mellett a wmn.hu-n.

2020.09.30. A jozsefvaros.hu interjút készített a Meseország szerkesztőjével, Nagy Boldizsárral.

2020.10.01. Nagy Boldizsár, a Meseország szerkesztője a hvg-n mesélt arról, hogy sok vallásos ismerőse is pozitívan állt a könyvhöz, és támogatásáról biztosította őt.

2020.10.03. A Mi Hazánk Mozgalom gyűlöletkeltő tüntetést szervezett a Meseországot kiadó Labrisz irodája elé. A Budapest Pride aktivistái szeretetteljes aszfaltkréta-üzenetekkel, matricákkal, szivárványzászlókkal és “diszkóval a homofóbia ellen” című pride-os diszkózenével tiltakoztak

2020.10.03. Lakatos Márk instagram story-ban felolvasást szervezett a Meseországból többek között Nagy Ervin, Gryllus Dorka, Mautner Zsófi és Fenyvesi Zoli részvételével.

2020.10.04. A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene FB oldal meseolvasást szervezett az Átriumba kisgyerekes családoknak. Budaházyék végig ordítottak az ajtóban, a rendőrség nem csinált semmit. A Helsinki Bizottság szerint a rendőrség sokszorosan jogsértően járt el.

2020.10.04. Orbán Viktor 5 év után először szólalt meg LMBTQ témában, gyűlöletkeltés lett belőle: “hagyják békén a gyerekeinket.” Beszédében két külön csoportként beszélt Orbán a “magyarokról” és a “homoszexuálisokról”. 2015-ben még a “magyar homoszexuálisokhoz” intézte szavait, ez is mutatja Orbán radikalizálódását (mostmár a "homoszexuálisokat" kizárja a "magyarok" definíciójából).

2020.10.06. A PinkNews, a Reuters, a Vice, a Time és az US News is megírta Orbán homofób radikalizálódását

2020.10.07. A TASZ állásfoglalást adott ki: minden szülő szabadon eldöntheti, hogy milyen mesekönyvet olvas a gyerekének, ebbe a miniszterelnöknek nem tiszte beleszólni. A TASZ elítélte, hogy rendőrség látványosan elfogult a homofób ellentüntetőkkel szemben, pedig pártatlannak kellene maradnia.

2020.10.07. Boldizsár Ildikó író, mesekutató írt pozitív kritikát a Meseországról és elítélte el a tartalmára vonatkozó támadásokat.

2020.10.07. Német Ádám pszichológus beszélt a wmn-en arról, miért káros és veszélyes azt mondani, hogy bárkit “meleggé lehet tenni” mondjuk egy mesekönyvvel.

2020.10.08. Történelmi pillanat: először használta kormánytag a “homoszexuális propaganda” kifejezést (Gulyás Gergely). A szóhasználatot azonnal adaptálták a Fidesz-tulajdonban lévő KESMA médiumok és a köztévé.

2020.10.08. Bagdy Emőke, az ország ügyeletes bigott és homofób pszichológusa lenyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy a Meseország rossz.

2020.10.08. Csepelen a Fideszes Borbély Lénárd (Németh Szilárd helytartója) jogsértő módon betiltotta a Meseországot a csepeli óvodákban

2020.10.08. Hlatky Schlichter Hubert, nyíltan meleg Michelin-csillagos étteremtulajdonos Instagramon szólalt meg a témában, és fogalmazta meg: pont a gyűlölködőknek lenne fontos megvásárolnia a Meseországot, hiszen a mi gyerekeink elég érzékenyek lesznek a különböző sérülékeny kisebbségek helyzetére.

2020.10.08. A Háttér Társaság közleményt adott ki: Gulyás Gergely törvénytelenségre buzdított oktatási intézményeket, amikor a Meseország betiltására kérte őket.

2020.10.09. Szentesi Éva érzelmes véleménycikkben írta meg LMBTQ barátai reakcióját, érzelmeit a kormányzati homofóbiáról a wmn.hu-ra

2020.10.09. Dúró Dóra széttépett még egy gyerekkönyvet, a Bán Zsófia által írt, NKA támogatással megjelentetett Vagánybagoly és a harmadik Á c. könyvet. A könyv bűne az volt, hogy arról volt benne szó, hogy fogadjuk el az osztálytársainkat, köztük azokat is, akik színes bőrűek vagy két anyukájuk van.

2020.10.09. A Fidesz által pénzelt szélsőjobboldali thinktank, az Alapjogokért Központ megjelentette “Meseország ellenkönyveként” promózott Genderőrület c. kötetet, amiben nem csak az érzékenyítést vetik el, de azt is leírják, hogy fiúk ne olvassanak nők által írt könyveket.

2020.10.09. Perintfalvy Rita keresztény teológus szólította fel a hatalomfüggő jobboldali politikusokat: hagyjátok békén a gyerekeinket!”

2020.10.10. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója nyilatkozatában visszaböfögte Orbán Viktor homofób szavait.

2020.10.10. A Magyar LMBT Szövetség kiadásában magyarul is megjelent James Martin jezsuita szerzetes “Hidakat építünk”. c. könyve, ami arról szól, hogy hogyan tud nyitottsággal és befogadással közeledni a katolikus egyház az LMBTQ közösség felé.

2020.10.11. Több mint ezer pszichológus ítélte el Bagdy nyilatkozatát és állt ki a Meseország mellett. “Nincs olyan, hogy túl korai érzékenyítés.”

2020.10.11. Kövesi Györgyivel és Borgos Annával, a Meseország mindenkié Labriszos ötletgazdáival készített interjút Karafiáth Orsolya a Magyar Narancsba.

2020.10.12. A Political Capital elemzésében taglalta, hogyan építi az LMBTQ-ellenes narratívát a Fidesz a szeged.hu-n

2020.10.13. A Szépírók Társasága, a MEGY – Magyar Műfordítók Egyesülete, a SZIMA – Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége, a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum, a FISZ – Fiatal Írók Szövetsége és a Színházi Dramaturgok Céhe közös nyilatkozatban ítélte el a könyvpusztítást.

2020.10.13. A Fideszes Fekete Zoltán (Tállai András NAV-elnök helytartója) jogsértő módon betiltotta a mezőkövesdi óvodákban a Meseországot.

2020.10.13. Jávor Benedek Párbeszédes politikus cikkében szolidaritást vállalt az LMBTQ közösséggel a Mércén, és előrejelezte az LMBTQ-ellenes narratíva veszélyeit a társadalomra nézve.

2020.10.13. Sebián-Petrovszky László, a DK nyíltan meleg országgyűlési képviselője felolvasta a parlamentben azt a verses mesét a Meseországból, amiben két hercegi házasodik össze.

2020.10.13. Gyarmathy Éva Prima-díjas pszichológus, az MTA tudományos főmunkatársa cáfolta Bagdy állításait és mutatott rá az előítéletek lehetséges forrásaira és káros hatásukra.

2020.10.14. A Noizz.hu-n egy gyereket váró leszbikus pár mesélt arról, mit jelent nekik a család

2020.10.15. Szekeres Zsolt, a Helsinki Bizottság munkatársa és a Budapest Pride új szervezője véleménycikket írt a hvg.hu-ra, amiben leírta a legelső élményét, amikor egy egyházi személy nem ítélkezően nyilatkozott melegekről, és arról, hogy "a valóságot ledarálni nem lehet.

2020.10.16. Filákovity Radojka az intoleráns társadalom veszélyeiről és az elfogadásról írt véleménycikket a wmn.hu-ra

2020.10.17. A Margó Irodalmi Fesztiválon teltházas rendezvényen mutatták be a Meseország Mindenkiét a Várkert Bazárban.

2020.10.17. “A gyerekeink létezése nem propaganda!” nyilatkozatott adott ki az LMBTQ személyek támogató szüleinek csoportja, amiben kiállnak az LMBTQ gyerekek mellett.

2020.10.17. Milanovich Domi a divany.hu-n pontokba szedve cáfolta meg a Meseországgal szemben legtöbbször felmerülő kommentszekciós blődségeket.

2020.10.21. Előd Fruzsina a telex.hu-n nagyívű, részletes elemzést írt arról, honna jutott most a Fidesznek pont az LMBTQ embereket kipécézni, és mik az összefüggések a lengyel homofób választási kampány és Orbán működése között

Mit tehetsz te személyesen akár LMBTQ emberként, akár támogatóként azért, hogy ne pécézze ki a kormány a nemzet ellenségének az LMBTQ közösséget? Összegyűjtöttünk néhány tippet, olvasd el itt: budapestpride.hu/hirek/hogyan-tehetsz-te-is-az-lmbtq-emberekre-iranyulo-gyuloletkeltes-ellen

 

Dúró Dóra Orbán Viktor telefonál homofóbia lmbtq