Mi történt a 33-as paragrafussal március 31 óta?

Folyamatosan frissül. Legutóbb frissítve: 2020.05.15.

Március 31-én este 11 órakor, a Transznemű Láthatóság Napján Semjén Zsolt a magyar kormány nevében benyújtotta azt a közigazgatási salátatörvényt, aminek 33-as paragrafusa betiltaná a magyar transznemű emberek számára a jogi nemváltoztatás lehetőségét. Azóta folyamatosan együtt dolgozunk a Háttér Társaság és a Prizma Közösség aktivistával, és igyekszünk mindent megtenni, hogy eltöröljék a 33-as paragrafust. Összeszedtük, mi minden történt március 31 óta a #toroljeka33ast kampány során.

Ha videóban néznéd szívesebben, hallgasd meg Csikós Ádám, a Budapest Pride sajtószóvivőjének összefoglalóját itt.

A 33-as paragrafus a személyi iratokban a “nem” kategóriát lecserélné “születési nem”-re, így nőként élő, nőnek kinéző embereknek férfi iratokkal kellene élniük (és fordítva). A nemükkel és külsejükkel ellentétes öltözőt kellene használniuk, és a nemükkel ellentétes kórteremben ápolnák őket. Minden egyes alkalommal el kellene magyarázniuk, hogy miért férfi iratokkal rendelkeznek, amikor be kell mutatniuk a személyijüket, diáigazolványukat vagy bankkártyájukat (transzemű férfiakkal pedig ugyanez fordítva). Semjén törvényjavaslata sok ember életét lehetetlenítené el felesleges és embertelen módon, aminek semmilyen társadalmi haszna nem lenne.

A javaslat emellett jogi szempontból sem állja meg a helyét: ellentmond a Fideszes többségű Alkotmánybíróság 2018-as egyhangú döntésének, amiben kimondták, hogy a nem jogi megváltoztatása alapjog. Ellentmond a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2020-as döntésének, ami az Alkotmánybíróság döntésével volt egybehangzó. A törvényjavaslat ellentmond az Alaptörvénynek, mert sérti az állampolgárok magántitokhoz, emberi méltósághoz és biztonsághoz való alapjogát. Szembemegy a 90-es évek óta tartó hazai gyakorlattal, ami egészen 2016-ig lehetővé tette a magyar transznemű állampolgárok számára, hogy megszerezzék a nemüknek megfelelő személyes iratokat. A döntés ellentmond a nemzetközi normáknak, az Európai Unió Emberi Jogi Chartájának, és az Európai Emberi Jogi Bizottság 20 éves következetes joggyakorlatának. Éppen ezért elfogadása esetén egész biztosan egy hosszas jogvita fogja kezdetét venni. 

 

De mi is történt március 31 óta?

04.02., csütörtök: 22 magyar civil szervezet tiltakozott a 33-as paragrafus törvénybe iktatása ellen és követelte annak visszavonását

04.02., csütörtök: az Európa Tanács emberi jogokért felelős biztosa, Dunja Mijatović elítélte a törvényjavaslatot

04.06., hétfő: Az Európai Unió két legnagyobb LMBTQ szervezete, az ILGA-Europe és a Transgender Europe is felszólította a magyar kormányt, hogy törölje el a 33-as paragrafust

04.07., kedd: az Országgyűlésben vitatták meg a salátatörvényt, ezen belül a 33-as paragrafust is. Semjén Zsolt, a törvényjavaslat előterjesztője nem jelent meg a vitán. A 33-as paragrafus mellett 3 kormánypárti képviselő állt ki, mondván, hogy adminisztratív, egészségügyi, és büntetés-végrehajtási okokból szükséges. A paragrafus ellen 8 ellenzéki képviselő szólalt fel, megcáfolva a kormánypárti érveket és szót emelve a javaslat szükségtelensége és embertelensége mellett. A legfontosabb felszólalásokat itt tudod megnézni.

04.07., kedd: egy napon a parlamenti vitával az Európai Parlament LMBTI Frakcióközi csoportja levélben szólította fel a magyar kormányt a 33-as paragrafus eltörlésére, amihez 63 EP képviselő is csatlakozott

04.14., kedd: a törvényjavaslatot az Igazságügyi Bizottság vitatta meg. Szél Bernadett felolvasta Budapest Pride levelét. Vejkey Imre többször megpróbált közbevágni, és azt mondta, hogy nem számít az, hogy az érintettek mit gondolnak. Itt tudsz többet olvasni az esetről.

04.14., kedd: az ENSZ felszólította a magyar kormányt a 33-as paragrafus törlésére. Victor Madrigal-Borloz, az ENSZ szexuális irányultság és a nemi identitás alapján való hátrányos megkülönböztetést vizsgáló különbiztosa, Dainius Puras, az ENSZ egészségügyi különbiztosa, Joseph Cannataci, az ENSZ magánélethez való joggal foglalkozó különbiztosa és Dubravka Simonovic, az ENSZ nőkkel szembeni erőszakot vizsgáló különbiztosa is sürgeti a 33-as paragrafus eltörlését.

04.17., péntek: az Európai Parlament egyértelmű többséggel szavazta meg azt az állásfoglalást, ami elítélte a magyar kormány transznemű és interszex emberek ellen intézett támadását. Az EP felszólította az Európai Tanácsot hogy tűzze napirendre a Magyarország ellen már folyamatban lévő 7. cikkely szerinti eljárásokat. Olvass tovább erről itt.

04.17., péntek: az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa elítélte a 33-as paragrafust, és rossz gyakorlatként hivatkozott rá, példaként arra a jelenségre, amikor a koronavírus krízis alatt egyes kormányok megpróbáljék csorbítani a kisebbségek emberi jogait

04.21., kedd: a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciója állásfoglalásában elítélte a 33-as paragrafust.

04.27., hétfő: az Európa Tanács NGO-k Konferenciája is felszólította a magyar kormányt a 33-as paragrafus eltörlésére.

04.28., kedd: az ILGA-Europe, a Transgender Europe, és az OII Europe (Oganization Intersex International) levélbel szólította fel Orbán Viktort a 33-as paragrafus eltörlésére

04.30. , csütörtök: a Törvényalkotási Bizottság vitázott a törvényjavaslatról. A PM és Szél Bernadett által benyújtott módosító javaslatot (amely eltörölné a 33-as paragrafust) a fideszes többségű Bizottság nem szavazta meg. A DK kérte Szél Bernadett módosító javaslatának fenntartását, ezért erról a módosítóról a plenáris ülés külön fog szavazni. A zárószavazást eltolták a május 4-7-ei hétről a május 18-21-ei hétre.

05.05., kedd: Gulyás Gergely levelet írt az Európai Parlamentnek, amiben megpróbálta kimagyarázni, hogy a nem jogi elismertetésének betiltása nem sérti a transznemű állampolgárok emberi jogait, illetve Magyarországon teljes a férfiak és nők közötti egyenlőség: pont azon a napon, amikor a magyar kormány megszavazta az Isztambuli Egyezményt elutasító határozatot. Vay Blanka, a Prizma Közösség aktivistája ebben a videóban cáfolta Gulyás állításait.

05.15., péntek: Az Egyenlő Bánásmód Hatóság egyetértését fejezte ki a Magyar LMBT Szövetség a 33-as paragrafussal szemben megfogalmazott kritikájával. Álláspontjuk szerint olyan jogszabályra van szükség, ami lehetővé teszi a transzneműek számára a jogi nem- és névváltoztatást. Az országgyűlés hétfőn tartja a záró plenáris ülést a 33-as paragrafust tartalmazó T/9934-es salátatörvényről, és kedden (május 19-én) 14 órától szavaz majd róla.

 

Mi fog még történni?

A T/9934-es törvényjavaslatról várhatóan május 19-én 14 órától fog szavazni az Országgyűlés. A célunk, hogy amikorra szavazásra bocsátják a salátatörvényt (a parlament nem az egyes paragrafusokról, hanem egyben, az egész salátatörvényről fog szavazni), a 33-as paragrafus kerüljön ki a törvényjavaslatból. Mivel a kormánypárti képviselők az országgyűlési helyek ⅔-át birtokolják, ezért egyetlen ellenzéki szavazat nélkül is el tudják fogadni a törvényjavaslatot, és be tudják tiltani a transznemű emberek jogi nemváltoztatását, ha akarják.

 

Hogyan ne maradj le semmiről?

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és értesítünk a legújabb fejleményekről.

 

Hogyan tudod felemelni a hangot a jogfosztás ellen?

Támogatóként: Beszélj róla minél többet. Oszd meg a témában készült cikkeket és interjúkat. Állítsd be Facebookon a #toroljeka33ast profilkép-keretet. Oszd meg a transznemű ismerőseid posztjait, véleményét a témában. Posztolj a #toroljeka33ast hashtaggel. Végre egy alkalom, amikor a fotelből is mindannyian hősök lehetünk. Írj rá a transznemű barátaidra, kérdezd meg, hogy hogy vannak. Hallgasd meg és támogasd őket. Kérdezd meg, hogy mivel tudsz segíteni, ami túlélhetőbbé teszi számukra ezt a borzasztó helyzetet. Van, hogy egy közös Zoom-os ebéd vagy egy Netflix watch together filmezés is sokat jelent.

Érintettként: Oszd meg másokkal, hogy mit érzel. Keress olyan közeget, ahol meghallgatnak és támogatnak. Írd ki magadból, hogy hogyan érint téged a helyzet. Akár nekünk is megírhatod, hogy milyen élményeid vannak azzal, ha az irataid nem felelnek meg a nemednek, és névtelenül közzétesszük Facebookon. Ha úgy érzed, hogy szükséged van arra, hogy meghallgassanak, vagy tanácsra van szükséged, ne feledd, hogy a Háttér Társaság lelkisegély-szolgálata a koronavírus alatt is működik. A Prizma Közösség pedig online önsegítő csoportokat szervez transzneműeknek, amihez bátran csatlakozhatsz.