Mennyibe került a Budapest Pride Fesztivál 2020-ban?

2020 mindenképp a nehézségek és kihívások éve volt. A koronavírus miatt háromszor kellett újraterveznünk a 2020-as Budapest Pride Fesztivált, majd a Felvonulást és a Rainbow Party-t is le kellett mondanunk eredeti formájában, és online verzióban tartottuk meg őket. A nehézségeket igyekeztünk kreativitással és a lelkes önkénteseink munkájával ellensúlyozni, és így is sikerült megvalósítanunk egy tíznapos, 37 programból álló rövidített Budapest Pride Fesztivált, amit 17 órányi élő közvetítéssel egészítettünk ki. A Budapest Pride Felvonulást pedig alternatív módon tartottuk meg: a húszezer fős megmozdulás helyett sajtótájékoztatót és Online Pride-ot tartottunk.

Itt olvashatsz hosszabban arról, hogy hogyan értékeltük a 2020-as Budapest Pride Fesztivált.

A koronavírus miatt a pénzügyi tervezést igyekeztünk a legkörültekintőbben végezni, és jól megtervezett önkéntesmunkával minimalizálni a költségeinket. Így sikerült az egész Budapest Pride Fesztivált megvalósítanunk 1.965.000 Ft-ból.

A teljes költség 84,7%-át, 1.665.000 Ft-ot költöttünk a Budapest Pride Fesztiválra, 300.000 Ft-ot pedig az Alternatív Felvonulásra.

A költségnemek pedig az alábbiak szerint oszlottak meg:

  • 950.000 Ft-ot költöttünk kommunikációra
  • 365.000 Ft-ot rendezvényszervezésre
  • 650.000 Ft-ot pedig önkéntes menedzsmentre

A kommunikációs költségeink tartalmazták a 25 programszervező által megszervezett 32 program és az 5 saját szervezésű eseményünk online hirdetését (240,000 Ft), a grafikai költségeinket (250,000 Ft), a merchandise és az önkénteseink felszereléseinek gyártását (255,000 Ft), a különböző kommunikációs szolgáltatásokra (Mailchimp, Zoom, domain nevek) történő előfizetést (60,000 Ft), valamint a nyomtatási költségeinket (145,000 Ft).

Mivel elmaradt a Budapest Pride Felvonulás, rendezvényszervezésre csak 300.000 forintot költöttünk. Ebből 145.000 Ft-ot költöttünk terembérletre, 95.000 Ft-ot útiköltségre és 60.000 forintot étkezésre.

A rendezvényszervezési költségeinket úgy tudtuk ilyen alacsonyan tartani, hogy rengeteg elhivatott és lelkes önkéntes segítette a munkánkat. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, önkéntes menedzsmentre 650.000 Ft-ot költöttünk. 

Az évről évre egyre többet fejlődő önkéntesprogramunknak köszönhetően a 2019/2020-as évad során kb. 60 projekttag és több, mint 30 önkéntes járult hozzá szervező munkával a működésünkhöz, és csak a Budapest Pride Fesztivál alatt pedig több mint 50 helyszíni önkéntes dolgozott azon, hogy az eseményeink minél gördülékenyebben valósulhassanak meg.

Projekttagjaink megszerveztek 5 Pride Academy eseményt, egy sajtótájékoztatót és nagyságrendileg 10 tréninget. Elkészítettek megszámlálhatatlan mennyiségű kommunikációs anyagot, honlaphírt és posztot, megszerveztek több adománygyűjtő és önkéntestoborzó kampányt, koordinálták a Budapest Pride Fesztiválra történő programbeküldést és a programok hirdetését, folyamatosan tartották a kapcsolatot a partnereinkkel, a programszervezőkkel, a helyszínekkel és az önkénteseinkkel. Megszámlálhatatlanul sok adatbázist vezettek és tartottak naprakészen, rendszerezték az eseményekről készült képi és videós anyagainkat.

Önkénteseink élő közvetítéseket készítettek, biztosították a helyszíneinket, dekoráltak, fertőtlenítették a rendezvényeink helyszíneit, termet rendeztek, beléptetést végeztek, technikai problémákat oldottak meg, eligazították a helyszínen lévő önkénteseket és az előadókat, infópultoztak, adományt gyűjtöttek, technikai segítséget biztosítottak, fotóztak, videóztak, vágtak, transzparenseket festettek.

A Budapest Pride egy erősen önkéntességre épülő szervezet, hiszünk abban, hogy egy egészséges demokráciának fontos építőköve az önkéntes munka és a közös társadalmi felelősségvállalás. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ilyen sok projekttag és önkéntes tett ilyen mennyiségű munkaórát a Budapest Pride Fesztivál és az Alternatív Felvonulás (az Online Pride) megvalósításába. Hiszünk abban, hogy ezzel egy lépéssel megint közelebb kerültünk egy olyan társadalomhoz, ahol az önkéntesség, a közösségünkért végzett munka és az érdekérvényesítés magától értetődő részét képezi az emberek életének.

Minden évben célunk az, hogy az erősen limitált költségvetésünk ellenére minél többet tegyünk a stratégiai céljaink eléréséért, minél több projekttaggal és önkéntessel osszuk meg a tudásunkat, és minden évben fejlesszünk az állandó programjainkon. Ha szeretnél segíteni abban, hogy egy olyan országban élhessünk, ahol minden ember biztonságban és boldogan élhet, akkor csatlakozz te is a Budapest Pride Baráti Köréhez, és segíts minket havi rendszeres adományoddal!

Lássuk-lássuk, csatlakozom én is!