Május 17: Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Ellenes Világnap

A Nemzetközi Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Ellenes Világnapot (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia, röviden IDAHOT) 2004 óta ünnepeljük május 17-én. Azért erre a dátumra esett a választás, mert 1990-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 17-én vette le a homoszexualitást a betegségek listájáról.

2004-ben több, mint 24.000-en, köztük az ILGA (International Lesbian and Gay Association), az IGLHRC (International Gay and Lesbian Human Rights Comission), a World Congress of LGBT Jews és a Coalition of African Lesbians szervezetek írták alá az IDAHOT világnappá nyilvánítására tett javaslatot.

Május 17-e célja, hogy felhívjuk a figyelmet az országunkban zajló homofóbiára, transzfóbiára és bifóbiára. AZ IDAHOT napján beszéljünk az LMBTQ embereket érő gyűlöletbűncselekményekről, erőszakról, diszkriminációról és elnyomásról, valamint lehetőséget biztosítsunk arra, hogy a média, a politikusok, civilek és a társadalom párbeszédet folytasson ezen problémákról.

 

Készítettünk egy gyűjtést az utóbbi egy év homofób, transzfób és bifób megnyilvánulásokról a közéletben. Jellemzően három nagy csoportra tudjuk őket osztani: karaktergyilkosságok, "genderpánik", és a "hagyományos családmodell" védelme. Persze lesznek, amik nem illenek bele a fenti kategóriákba, például a melegek kategorizálása, de a lista jól mutatja azokat a narratívákat, amelyek fontos szerepet játszanak az előítéletek gerjesztésében és a félelemkeltésben. Ha kihagytunk valami fontosat, írjátok meg nekünk!

 

1. Budapesten rendezték meg az Orbán Viktor nyitóbeszédével induló Családok Világkongresszusát (WCF). A rendezvény, illetve a szervező nyíltan homofób és oroszbarát. A WCF aktív szerepet játszott a 2013-as orosz propagandatörvény elfogadásában, amely kimondja, hogy a homoszexuális életmód és terjesztése bűncselekmény. A kongresszust több nemzetközi LMBTQ szervezet is gyűlöletrendezvénynek minősítette.

2. Magyarország kormánya meghívta Milo Yiannopoulos-t, az amerikai alt-right egyik ismert arcát, aki nyíltan melegként szélsőségesen xenofób és pedofíliát támogató nézeteket propagál. Meghívásával a kormány erősítheti azt a régi, homofób narratívát, amely az LMBTQ közösség tagjait a pedofíliával kívánja összemosni. Milo Yiannopoulostól vállalhatatlan kijelentései után még a Trump kampánystáb is elhatárolódott, ám láthatóan ez a magyar kormányt nem tartotta vissza.

3. A kormányközeli Ripost azzal riogatta az olvasókat, hogy Soros György meleg fia veszélyezteti Magyarországot. A cikk során folyamatos homofób megjegyzésekkel illették az Alexander Soros közösségi média felületeiről átvett fotókat. A cikket az Origo is átvette. 

4. Gulyás Márton aktivistáról lejárató célú cikket jelentetett meg a kormányközeli Ripost és az Origo, miután az aktivista polgári engedetlenséget elkövetve narancs színű festéket dobott a Sándor-palotára. A cikkekben az aktivista profilját tették közzé egy meleg, biszexuális, és transznemű férfiak számára létesített társkereső oldalról. Gulyás sikeresen pert nyert mindkét sajtóorgánum ellen.

5. Az év során számtalan kormányközeli médium (888, pestisrácok, Origo, Ripost, Lokál), sőt még a megyei online lapok is (borsonline, cívishír) jelentettek meg lejárató cikkeket arról, hogy Vona Gábor meleg.

6. Az állami fenntartású M1 híradója arról számolt be, hogy “Vona Gábor pávatáncot lejt a meleg szavazatokért”.

7. Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke az ATV-ben tett megjegyzést a Jobbik elnökének “meleg popsijára”. (nem vicc, tényleg)

8. Szilvay Gergely mandineres újságíró (aki már tavaly is bekerült a válogatásunkba A melegházasságról - Kritika a klasszikus gondolkodás fényében című könyve miatt, sőt, szabadegyetemünkön hosszas elemzést is készítettünk a könyv hibáiról, csúsztatásairól), a tavalyi Pride felvonulás kapcsán jelentetette meg cikkét, melyben “nem kívánja legitimálni a Pride-ot”. A cikk az alábbi passzussal indít: “A szerelem: férfi és nő. A család: papa, mama, gyerekek.”

9. Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke szerint az Isztambuli egyezmény mögött "lopakodó genderideológia" áll, és nem a nők védelmében készült. 

10. Selmeczi Gabriella, az országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke szerint a V4-ek "elutasítják a genderprogramot és a hagyományos családban hisznek".

11. Novák Katalin, a Fidesz alelnöke felosztotta a melegeket "jóindulatú" és "provokatív" melegekre. Továbbá kifejtette, hogy "stabil és kiterjedt jogaik vannak a melegeknek", és nem érti, hogy ezzel miért nem ért mindenki egyet.

12. Kövér László (újfent) a "genderőrület rákos burjánzásáról" beszélt a Mandinernek.

 

Te is tennél a homofóbia, a transzfóbia, és a bifóbia ellen? Az adjukössze kampányunkban a Budapest Pride Felvonulás költségeire gyűjtünk. Szeretnél egy sokszínűbb, elfogadóbb, és szolidárisabb társadalomban élni? Adj az álmokért, és légy részese a Budapest Pride Felvonulás támogatóinak: kattints ide

 

Nemzetközi Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Ellenes Világnap IDAHOT Orbán Viktor Fidesz