„Ma az ország legszabadabbjai és legbátrabbjai ünnepelnek”

A magyar közélet meghatározó alakjait vonultatta fel a 20. Budapest Pride Hivatalos Megnyitója július 3-án este a margitszigeti Holdudvarban. A beszédmondók és zenei fellépők mind kapcsolódtak a Budapest Pride Fesztivál idei mottójához, „20 esztendőnk hatalom”. Teltház és nagyszerű hangulat - méltó indítása a 10 napos rendezvénysorozatnak.                

A korábbi évek helyszíneit kinőve, idén nyitott térben került megrendezésre a tíznapos eseménysorozatot elindító ünnepség. Péntek este 9 órakor Fullajtár Andrea, a megnyitó házigazdája köszöntötte a Holdudvarban összegyűlt több mint 400 nézőt. Aki nem fért be a helyszínre, online követhette a beszédeket és a zenei fellépőket.

Elsőként Nagy Szilvia, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke kérte a hallgatóságtól, hogy a következő napokban gondolják át újra, mit jelentenek számunkra a tolerancia, a provokáció és a sokszínűség szavak. Szerinte ugyanis nem szabad beérnünk a toleranciával, elfogadást kell követelnünk, és nem csak meleg férfiak számára, hanem az LMBTQ közösségek láthatatlanná tett csoportjai számára – a többezer leszbikus nő, transznemű és queer ember számára is.

A fesztivált hivatalosan megnyitó Alföldi Róbert, színész, rendező szenvedélyes szavakkal mondta el: rossz úton jár, aki meg akarja határozni, „mi a jó szeretet, mi igazi, mi hamis”. Kitért arra is, hogy egy felelős politikusnak lehetnek ugyan ellenérzései a Budapest Pride-dal szemben, de kötelessége mindenkit képviselnie, beleértve az LMBTQ közösséget is.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója és Léderer András, nemzetközi kapcsolatok szakértő is elmondták: amellett, hogy a Budapest Pride Fesztivál az LMBTQ közösség jogegyenlőségéről kell, hogy szóljon, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ma Magyarországon rengeteg csoportnak nem adatik meg a méltóságteljes élet. Nem adatik meg nőknek, romáknak, hajléktalan, fogyatékkal élő és bevándorló embereknek sem!

Rövid, személyes beszéddel csatlakozott a megnyitó fellépőinek sorához D. Tóth Krisztina újságíró. Úgy fogalmazott: „csavarról csavarra bontjuk le a kerítést”, amely körülveszi ma az LMBTQ közösséget is Magyarországon. És támogatóként úgy érzi, „ha ti büszkék lehettek magatokra, akkor és csak akkor lehetünk mi is büszkék magunkra.”

Katartikus zenei fellépésekkel járultak hozzá az este sikeréhez Kulka János, Bocskor Bíborka és Dunajcsik Mátyás, akik mind saját művészetükön keresztül üzenték, mit jelent számukra a büszkeség, az önazonosság.

Felolvasásra került Székely László, az Alapvető Jogok Biztosa támogató levele, amelyben sok sikert kívánt a fesztiválhoz, és úgy fogalmazott: „a nemi identitás és/vagy szexuális irányultság nem képezheti hátrányos megkülönböztetés alapját”. Faix-Prukner Csilla adta át Mocsonaki Lászlónak az idei Háttér Közéleti Díjat, elismerve az elmúlt 20 évben az LMBTQ közösségért tett fáradhatatlan munkáját.

Örülünk, hogy ennyien eljöttetek és velünk élték át azt, hogy a magyarországi LMBTQ közösségben mekkora erő van. Van okunk az ünneplésre: a hagyományaink, a bátorságunk és az értékeikbe vetett rendületlen hitünk az, ami elősegíti az immáron 20 éve tartó folyamatos jelenlétünket. Reméljük, hogy sokakkal találkozunk a fesztivál megannyi programján és július 11-én, szombaton a Budapest Pride Felvonuláson

„Ma az ország legszabadabbjai és legbátrabbjai ünnepelnek”