LMBTQ szavazatszámlálók a választáson

budapest pride, lmbtq, szavazatszámlálók, szszb tagok, választások

Rengeteg LMBTQ szavazatszámláló dolgozik majd a választások tisztaságáért

Idén fogok először szavazni és szavazatszámlálónak is jelentkeztem, ami szerintem nagyon menő!” - írta nekünk a 21 éves Laura, aki megyeszékhelyen lesz szavazatszámláló bizottsági tag. 

A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösség tagjainak az elmúlt két évben brutális jogfosztásokat kellett elszenvediük: a transzneműektől elvették a jogi nem- és névváltoztatás jogát, az azonos nemű pároktól elvették az örökbefogadás jogát. Megszüntették a független Egyenlő Bánásmód Hatóságot, ahol diszkrimináció esetén lehetett fordulni. Orosz mintájú propagandatörvénnyel tiltják a médiában és az iskolákban az LMBTQ témájú ismeretterjesztést. A választási kampányban pedig a kormány egy figyelemelterelő népszavazást kezdeményezett, hogy dezinformációs eszközökkel tovább növelje az LMBTQ közösséggel szembeni előítéleteket és ellenséges közhangulatot.

Az LMBTQ közösség tagjai nem adják fel, az elmúlt 2 évben a közösségben soha nem látott erőt és összefogást tapasztaltunk: együtt kampányoltunk a 33-as paragrafus ellen, az örökbefogadás tiltása ellen, három nap alatt tízezres tüntetést szerveztünk a propagandatörvény ellen, 35 ezres részvételi rekordot döntöttünk a Budapest Pride Felvonuláson, és együtt kampányolunk a kirekesztő népszavazás érvénytelenítéséért. 

A közösségünkből rengetegen állampolgári kötelességüknek érzik, hogy mindent megtegyenek azért, hogy április 3-án tiszta és szabad választásunk lehessen.

Ezért az LMBTQ közösség tagjai közül soha nem látott tömegek jelentkeztek szavazatszámlálónak, a legtöbben életükben először lesznek idén szavazatszámláló bizottsági tagok.

 

Az ország minden táján vállaltak aktív szerepet a szavazatszámlálásban az LMBTQ közösség tagjai, a fővárostól a legkisebb falvakig. 

Balázs 41 éves, kistelepülésen lesz szavazatszámláló: “Most először vállalok ilyen munkát, bár a családban volt eddig is szavazatszámláló. Abban reménykedem, így legalább abban a körben nem történik csalás, ahol én leszek. Nem zavar, ha nem tetszik a választás eredménye, csak annyit akarok, hogy tényleg a választók dönthessenek.

László 50 éves, szintén kistelepülésen jelentkezett szavazatszámlálónak: “Sajnos sokan félnek vidéken felvállalni a véleményüket, mert az emberek tartanak a retorzióktól. Korábban is láttuk, hogy a Fidesz megfélemlítéssel, zsarolással, megvásárlással is szerez szavazatokat. Ezt amennyire lehet meg kell akadályozni, vagy legalább dokumentálni kell.

Ádám 32 éves, kistelepülésen lesz szavazatszámláló: "Mikor találkoztam ezzel a lehetőséggel, egy pillanatig sem haboztam, azonnal tudtam, hogy ez tökéletes eszköz arra, hogy én is tegyek a demokráciért és Magyarország jövőjéért. Hiszek benne, hogy törekednünk kell arra, hogy minél jobb állampolgárok legyünk és így szolgáljuk a hazánkat. Ez számomra tökéletes alkalom erre."

 

A szavazatszámlálók között a korábbi években arányaiban kevés volt a fiatal, idén azt látjuk, hogy sokkal több fiatal lesz szavazatszámláló bizottsági tag, mint korábban.

Elio 24 éves, kistelepülésen lesz szavazatszámláló: “Első alkalommal leszek szavazatszámláló. Azt hiszem, nekünk, mostani huszonéveseknek fontosabb a választások tisztasága, mert a mi jövőnkről van szó, nekünk kellene elvileg ebben az országban most egzisztenciát építeni, családot alapítani.

Pálma szintén 24 éves, megyeszékhelyen lesz szszb tag: “Most fogok először számolni. Úgy vagyok vele, hogy ha lehetőségem van rá, szeretném én is kivenni a részem a választások tisztaságának megőrzésében. Ez a választás most különösen fontos számomra, mert ha megint félremegy valami, én nem tudom, hogy fogok még négy évet kibírni ebben az országban.

 

A szavazatszámlálás mindenkinek mást jelent, de egy közös: ez sokkal több, mint egy adminisztatív feladat.

Attila 32 éves, kisvárosban lesz szavazatszámláló. Számára a legfontosabb érték, hogy csalásoktól mentes választásunk lehessen. Imre 42 éves és szintén kisvárosban számol majd szavazatot: "Egyrészt fontosnak tartom, hogy egy választás során legyenek meg a demokratikus keretek, hogy a többségi akarat érvényesüljön. Szeretnék tevőlegesen meggyőződni arról, hogy tisztán, tisztességesen és a szabályoknak megfelelően működik minden a választások során."

Lia 32 éves és megyeszékhelyen lesz szszb tag: "Most fogok először szavazatot számolni. Számomra fontos, hogy éljek az állampolgári jogaimmal, ez mindig így volt. Alig vártam életem első szavazását. Egyre inkább úgy érzem, hogy ezeket a jogaimat azok üresítik ki és sértik meg, akiknek a leginkább a dolguk lenne ezt tiszteletben tartani. "

Anikó 40 éves és a fővárosban fog szavazatot számolni: "Szeretnék egy élhetőbb efogadobb társadalmat,amiben a szociális háló normálisan münködik. Szeretném,hogy egészséges boldog tanult emberek országa legyünk ismét."

Flóris szintén 32 éves és megyeszékhelyen lesz szavazatszámláló: "Aktivista családból származom, és mi a részvételi demokráciában hiszünk, ezért eddig mindig megelégedtünk azzal, hogy szavaztunk. Most azért veszek részt mégis a választások lebonyolításában, mert sokan élünk Magyarországon, akik számára ez az utolsó utáni pillanat. Nem bírunk több nyomort és jogfosztottságot elviselni."

Tomi 30 éves és a fővárosban lesz szszb tag: "Az elmúlt években olyan szintű korrupció valósult meg, hogy szeretnék a jelenlétemmel ennek esélye ellen tenni. Először veszek részt szavazatszámlálóként választáson és bízom benne, hogy sikerül motiválnom a környezetemben lévő embereket ezzel is a részvételre. Számomra ennek a választásnak a tétje az, hogy tervezhetek-e hosszútávú életet Magyarországon vagy nem."

 

“Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az LMBTQ közösség ilyen aktív szerepet vállal a választások tisztaságáért folytatott munkában. Az elmúlt egy évben nagy erőbedobással kampányoltunk azért, hogy az LMBTQ közösség tagjai jelentkezzenek szavazatszámlálónak” - tette hozzá Radványi Viktória, a Budapest Pride elnöke -  “A kisebbségek jogfosztása a demokrácia leépítésének súlyos tünete. Mi nem csak egy szép eszme érdekében cselekszünk, hanem a saját életünkért és biztonságunkért kell fellépnünk a választási csalásokkal szemben.” 

 

budapest pride, lmbtq, szavazatszámlálók, szszb tagok, választások