LMBTQ emberek léteznek a Budapest táblán túl is

pécs pride

A Budapest Pride szervezőinek közleménye.

Minden politikai párttól, aki részt vesz a Budapest Pride rendezvényein és a Budapest Pride Felvonuláson, elvárjuk hogy felvonuljon  Magyarország első vidéki pride felvonulásán is, a szeptember 18-ai Pécs Pride-on. Nem tartjuk elfogadhatónak azon ellenzéki képviselők nyilatkozatát, akik az Átlátszló megkeresésére azt mondták, hogy nem fognak részt venni az I. Pécs Pride-on. Mindezt a helyi önkormányzat által megrendelt közvéleménykutatás eredményeire hivatkozva tették.

Az alapvető emberi jogok, a sérülékeny kisebbségi csoportok melletti kiállást soha nem szabad a többségi társadalom attitűdjeihez igazítani. Ha a politikai döntéshozók így járnának el emberi jogi kérdésekben, akkor 1998-ig nem legalizálták volna az Egyesült Államokban a fehérek és a nem fehérek közti házasságkötést: a rasszok közötti házasság tiltásának eltörlésekor, 1967-ben a társadalmi támogatottság még csak  20% volt. (Forrás: Gallup).  A demokratikus pártok alapvető feladata az emberi jogok védelmének képviselete a lakosság körében, és nem az alulról jövő érdekérvényesítő tevékenységek hátravetése.

Leírhatatlan bátorságról, állhatatosságról és a magyar demokrácia helyreállításába vetett hitről tesz tanúbizonyságot a Pécs Pride-ot szervező ifjúsági szervezet, a Diverse Youth Network. Magyarország első vidéki pride-jának és az azt megelőző egy hetes "Freedom of my Identity" című emberi jogi fesztiválnak a megszervezése “békeidőben” is hatalmas feladat és felelősség. A Fidesz két éve tartó homofób és transzfób gyűlöletkampánya után még inkább elismerésre méltó annak az elhivatott, kitartó és erős aktivistaközösségnek a munkája, akik arra vállalkoztak, hogy megszervezik az ország első vidéki, az LMBTQ emberek jogi és társadalmi egyenlőségét sürgető demonstrációt.

A Fidesz-KDNP helyi politikusai és propagandamédiája a 2019-es bejelentés óta mindent megtettek azért, hogy ellehetetlenítsék a kezdeményezést és megfélemlítsék a szervezőket: folyamatos lejárató cikkekkel támadták az aktivistákat, aláírásgyűjtést indítottak, és a mai napig a “Stop Gyurcsány” Stop Karácsony!” című aláírásgyűjtő standjuk mellett gyűjtik a “Stop Pécs Pride!” című kezdeményezésükhöz az ugyancsak haszontalan aláírásokat. Azok a civilek, akik ilyen vehemens támadások mellett is rendületlenül kitartanak és kiállnak a közösségük érdekei mellett, mindannyiunk legmélyebb tiszteletét és elismerését érdemlik.

Azzal, hogy az LMP, a Párbeszéd és a DK képviselőjelöltjei, illetve a pécsi önkormányzat képviselői a többségi társadalmi támogatottságtól teszik függővé a részvételüket, illetve csak akkor állnak ki a kisebbségek jogai mellett, "ha szükséges", megkérdőjelezhetővé teszik a pártjaik korábbi állásfoglalásai, amit az LMBTQ emberek jogi és társadalmi egyenlősége, az emberi méltóság és az esélyegyenlőség mellett tettek.

A Budapest Pride szervezői azt várják el minden párttól, aki részt vesz a Budapest Pride Felvonuláson, hogy csatlakozzon a Pécs Pride Felvonuláshoz is. Fontos lenne, hogy a politikai pártok feltétlen támogatásukról és elismerésükről biztosítsák a pécsi Diverse Youth Network hősies munkáját, és nem tartjuk elfogadhatónak azt, hogy legyenek olyan pártok, amelyek úgy szeretnének minél több parlamenti mandátumot szerezni, hogy támogatásukat kizárólag a fővárosban élő LMBTQ emberekre korlátozzák.

pécs pride