Közösségszervező projektet indított a Budapest Pride

A Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány közösségszervező projektet indított, melynek célja, hogy megismerkedjünk a roma, az első/második generációs migráns és a fogyatékossággal élő LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösségek tagjaival, helyzetükkel, és közösen kampányokat dolgozzunk ki egy-egy őket érintő ügy mentén. A 2015 szeptemberétől 2016 májusáig tartó projekt az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg.

Mi a célunk?

Célunk, hogy megismerjük és megismertessük a roma, az első/második generációs migráns és a fogyatékossággal élő LMBTQ közösségek tagjait és helyzetüket. Célunk, hogy közösen együtt dolgozva olyan projekteket hozzunk létre, melyekkel az érintettek közelebb kerülnek egy-egy közösségi problémájuk megoldásához. Célunk, hogy a kampányok során olyan kreatív figyelemfelkeltő akciók szülessenek, melyek kifutásaként a szélesebb társadalom is megismerheti az identitás különböző tengelyeit, ezek találkozásait (amit interszekcióknak is nevezünk), a többszörös társadalmi megkülönböztetést és legfőképpen néhányat a közöttünk élő kisebbségeket foglalkoztató ügyek közül.

A projekt ütemezése:

A projekt mintegy nyolc hónapos időtartama 2015 szeptemberétől 2016 májusáig tart. Felkészülésünk után az őszi időszakban a roma, első/második generációs migráns és fogyatékossággal élő LMBTQ közösségek tagjaival és helyzetükkel ismerkedünk meg online terjesztett kérdőívünk és a megkérdezettek egy szűkebb körével végzett mélyinterjúk segítségével. Januártól három nyitott, az érintettek képviselőiből álló projektközösségben folytatódik a munka, amely során a csoportok az őket érintő ügyek egy-egy részére stratégiákat és izgalmas figyelemfelhívó kampányokat dolgoznak ki. Áprilisban figyeld a köztereket és a híreket, ott leszünk!

Célcsoportok: kikkel, kikért?

A projektben azok az LMBTQ személyek kapják a főszerepet, akik valamely más társadalmi egyenlőtlenség szempontjából szintén érintettek: roma, migráns és fogyatékkal élő LMBTQ emberek. A számukra releváns témák és problémák gyakran nem csak egy szélesebb közeg előtt maradnak láthatatlanok, hanem az LMBTQ közöségeken belül is kevesebb figyelmet kapnak. A kezdeményezésben résztvevők pont ezen változtathatnak. Azon túl, hogy egy-egy ügy megoldása során megismerik és megtapasztalják a közösségi erő és fellépés lehetőségeit, a kreatív kampányok segítségével tágabb társadalmi közegüket is megszólítják. A körülöttünk élő figyelmét hívják fel többek között arra, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek többdimenziósak, mindennapi berögződéseink mentén gyakran sablonszerűen, az identitás különböző tengelyei alapján kategorizálunk, bélyegzünk meg és hagyunk figyelmen kívül embereket és problémákat, anélkül, hogy először megismernénk őket.

Miért ezt? Miért most?

Változtatni sosem késő! Civil szervezetként szeretnénk az LMBTQ személyeket és az őket érintő ügyeket jobban megismerni, hogy együtt egy olyan világot építhessünk, amelyben a kisebbségi csoportok problémái nem maradnak láthatatlanok és amelyben a közösségek ügyei az egész társadalom ügyeivé is válnak. Az állampolgári aktivitás erősítését és a demokratikus értékek átörökítését jelen gazdasági és politikai kontextusban különösen indokoltnak tartjuk.

Hogyan csatlakozhatsz?

Érintettként:

  • Amennyiben roma, fogyatékossággal élő vagy első/második generációs migráns LMBTQ személy vagy, kérünk, töltsd ki a kérdőívünket! A kitöltés 10-13 percet vesz igénybe, és nem kötelez a projektben való további részvételre.

  • A fenti kérdőívben add meg adataidat, és gyere el egy kb. egyórás, négyszemközti beszélgetésre szervezőinkkel, hogy a téged is érintő problémákról beszélgessünk!

  • Az interjún való részvétel után januárban induló projektcsoportjainkba is csatlakozhatsz, ahol képzéseket biztosítunk számodra és segíthetsz a tavasszal induló kampányok kialakításában!

Támogatóként:

  • Oszd meg kérdőívünket, hogy minél több emberhez eljusson! Ha személyesen is ismersz roma, fogyatékossággal élő vagy első/második generációs migráns LMBTQ személyeket, mindenképpen értesítsd őket erről a lehetőségről!

  • Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsők közt kapj tájékoztatást szervezetünk híreiről és a projekt alakulásáról!

  • Támogasd adományoddal a projekt céljainak megvalósulását!

Civil szervezetként:

  • Jelezzétek a projekt céljaival való egyetértéseteket, regisztráljatok támogató szervezetként az alábbi űrlapon

  • Osszátok meg kérdőívünket felületeiteken, levelezőlistáitokon!

  • Amennyiben szervezetetek foglalkozik közösségszervezéssel, vegyetek részt az interjúzás szakaszában november-decemberben!

  • Segítsétek a januárban induló projektcsoportok munkáját, eszköztáruk bővítését és kampányaik kidolgozását a meetingeken való rendszeres részvétellel, vagy egyszeri vendégelőadóként!

Jelentkezzetek, vagy bővebb információkért írjatok nekünk a kozossegszervezes@budapestpride.hu e-mail címre!

A Budapest Pride szervezői

A projekt az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg.