Kezdetét vette a 23. Budapest Pride Fesztivál!

Ma este, június 8-án hivatalos megnyitóval kezdetét vette a 23. Budapest Pride Fesztivál. “Merj nagyot álmodni!” - szól az idei szlogen, jelezve a fesztivál programkínálatának növekedését is, de az üzenet ennél többet hordoz magában. Az, hogy a korábbi egy hetes fesztivál egy hónaposra nőtte ki magát, csakis azért sikerülhetett, mert az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösség, és a több, mint félszáz civil szervezet összefogással, lelkesedéssel, önkéntesen szervezi meg a programokat, és együtt tesznek az álmaik megvalósulásáért.

A fesztivált Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója nyitotta meg, aki elmondta, a többségi társadalom támogatása rendkívül fontos, valamint nagy előrelépés, hogy egyre több cég áll ki az LMBTQ emberek ügye mellett. “...A kulcs ahhoz, hogy most itt legyek, a hetero barátaim voltak. Mert ha két hetero barát meg tudja adni az erőt egy ügyvezetőnek, akkor ez a két barát meg tudja adni az erőt egy egész cégnek. És ha két hetero barát meg tudja adni egy egész cégnek, akkor egy pár hetero barát meg tudja adni az erőt egy csomó szervezetnek...”

A fesztivál majdnem teljes költségét harmadik éve magánadományokból szervezik meg a fővárosban és több vidéki nagyvárosban is, hiszen a Budapest Pride egy államoktól és pártoktól független, önkéntes munkára épülő szervezet. Idén összesen három cég járult hozzá anyagi támogatással a rendezvénysorozathoz, mellyel a programfüzet költségeit éppen csak fedezni tudják, mondta el Karafiáth Orsolya, költő, író, az est házigazdája.

Felszólalt és szomorúságának adott hangot Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró. “Úgy érzem, visszafelé folyik a víz a Dunában, a békés és derűs együttélés nemek, népcsoportok, kisebbségek és nagyobbságok között ismét megkérdőjeleződik, ismét ott ágálnak a politikusok és az általuk felheccelt, bizonytalan frusztrációjukat becsatornázó emberek, ahol semmi keresnivalójuk: embertársaik hálószobájában, magánéletében, legintimebb döntéseiben. Nem csak a Dunában folyik a víz visszafelé, sok nagy folyó iránya megfordult, a Mississippitől a Volgáig.”

Beszédet mondott Nagy Szilvia, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke: “...Mit látunk, ha körbenézünk a politikában, a közéletben ma Magyarországon? Én zsarnoki hatalomvágyat, végtelen butaságot, fájó embertelenséget, az alapvető emberi tisztesség most éppen egyre nagyobb hiányát látom. Egymást marcangoló vadállatokká tett sokakat az egyre nagyobb szegénység, a félelem, a gyűlölet…” Hosszútávú megoldásként a tudatos közösségszervezésről szólt, és ehhez kapcsolódóan az egyének hozzáállását hangsúlyozta. “...Bármilyen istent imádsz, bármiben hiszel vagy nem hiszel, az biztos, hogy nem gyűlölni jöttél a világra […] Bármit csinálsz, kérdezd meg magadtól: ezzel hidat építek vagy falat emelek?...”

Végül Horváth Noé az Amnesty International aktivistája lenyűgözően őszinte hangvételű beszédében, a transzneműek helyzetét megvilágítva mesélt saját útjáról. “...Tudjátok mitől féltem a legjobban? [...] Hogy egy nap felkelek és azt fogom mondani, hogy ez csak egy pillanatnyi hóbort volt. Hogy már elmúlt. Hogy többé már nem akarok férfi lenni. 26 éven át tudtam, hogy nem vagyok nő és mégis, amikor a döntés pillanatához érkeztem attól féltem, hogy egyszer mégis meg fogom magam gondolni. 3 év telt el azóta, 1,5 éve szedek hormont, 3 hónapja túl vagyok a mellkasműtétemen, hivatalosan is Noé vagyok és férfi. Egy boldog ember.”   

A megnyitó ünnepségen, mint az már hagyomány, átadták a Háttér-díjat, melyet 2005 óta minden évben olyan személy (csoport, vagy projekt) kap meg a Háttér Társaságtól, aki az elmúlt években sokat tett az LMBTQ közösségért. Idén a Szimpozion Egyesület elnöke, Virág Zsolt kapta meg az elismerést.

Idén egész júniusban országszerte várja programokkal az érdeklődőket a Budapest Pride Fesztivál, melynek lezárásaként július 7-én szombaton megrendezésre kerül a Budapest Pride Felvonulás. A menet idén a Városligetből indul és a Kossuth téren ér majd véget. A szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a menethez bárhol lehessen csatlakozni.