Készülj velünk az Előbújás Napjára (október 11.)

Légy büszke, ha már előbújtál és önazonosan élhetsz! Légy büszke, ha már előbújtak neked! Mindannyiunknak igénye van arra, hogy őszintén, nyíltan élhessük mindennapjainkat barátaink, családunk, vagy éppen kollégáink körében. Az előbújás segít abban, hogy rejtőzködés és titkolózás nélkül élhess.

Az előbújás nagyon felszabadító élmény lehet, mert lehetővé teszi, hogy önmagunkat felvállalva éljünk, és őszinte kapcsolatokat tudjunk kialakítani másokkal. http://budapestpride.hu/hirek/az-elobujasrol

Magyarországon az emberek 14%-a tud arról, hogy ismer leszbikus, meleg vagy biszexuális embereket. Előbújásoddal többet teszel az LMB közösségek társadalmi elfogadottságáért, mint gondolnád: aki ismer LMB embereket, sokkal nagyobb eséllyel támogatja egyenlőségüket.
http://budapestpride.hu/hirek/elobujasoddal-tobbet-teszel-az-lmb-kozosse...

Jelezd te is a profilképed megváltoztatásával barátaid, családtagjaid, iskolatársaid és munkatársaid felé, hogy szerinted az előbújás fontos és támogatandó.
LMBTQ emberként ezt használd:http://twibbon.com/support/enmarelobujtam
Támogatóként pedig kattints ide:https://twibbon.com/support/nekemelobujhatsz
#ÉnMárElőbújtam #NekemElőbújhatsz

Október 11-e a Nemzetközi Coming Out Day, az Előbújás Napja. A nap felhívja a figyelmet az előbújás fontosságára. Immáron 4 éve Magyarországon is rendezvényekkel ünnepeljük ezt a napot: több beszélgetést tartunk és egy izgalmas videókampányt indítunk el.

A „coming out (of the closet)” az 1960-as évekből eredő angol kifejezés, ami az előbújást jelenti, vagyis azt, hogy valaki felismeri, elfogadja és másokkal is megosztja, hogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer (LMBTQ). A coming out tehát egy folyamat, amelyben magunk és mások számára „előbújunk” szexuális orientációnkkal és/vagy nemi identitásunkkal kapcsolatban. Előbbi fogalom a vonzódásainkat határozza meg, míg az utóbbi azt, milyen neműnek érezzük magunkat. Angolul a kifejezés szó szerint „kijövetel”-t, „előbújást”-t jelent a szekrényből, ami a rejtőzködést szimbolizálja.

Az előbújás önmagunk előtt ugyanolyan fontos, mint mások előtt. Társadalmunkban általában minden embert heteroszexuálisnak és ciszneműnek feltételeznek, tehát olyannak, aki az ellenkező neműek iránt érez vonzalmat, illetve a nemi identitása megegyezik a születési nemével. Az LMBTQ embereknek ezért minden szituációban döntést kell hozniuk, hogy kinek javítja ki a téves feltételezését, kinek bújik elő és kinek hallgat az identitásáról.

Az előbújásra leginkább azért van szükség, mert az LMBTQ embereknek is igényük van vagy lehet arra, hogy családtagjaikkal, barátaikkal, illetve a kollégáik körében őszinték lehessenek, ne kelljen titkolózniuk, rejtőzködniük, ne kelljen megjátszaniuk magukat és félrevezetniük azokat, akik fontosak számukra. Egy 2010-es kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 17%-a bújt elő a munkahelyén és 82% számolt be arról, hogy heti rendszerességgel fordulnak elő magánbeszélgetésekben párkapcsolati témák. Ebből adódóan 59%-uk került már olyan helyzetbe, hogy hazudott munkahelyén párja neméről.

Az őszinteség hiánya és a kényszerű képmutatás nyomasztó hatással lehet az érintettekre, sok energiát felemészthet és ronthatja egészségüket, teljesítőképességüket és munkabírásukat, valamint családi és baráti kapcsolataik megromlásához vezethet.

A napot, amit szerte a világon a Előbújás (Coming Out) Napjaként ünnepelnek, 1988-ban Robert Eichberg pszichológus alapította, aki egy új személyiségfejlesztő műhelybeszélgetést talált ki. A dátum azért esett október 11-ére, mert ezen a napon tartották a Washingtoni Felvonulást a Meleg- és Leszbikus Jogokért.

Azt üzenjük minden LMBTQ embernek, hogy fontosnak tartjuk, hogy kiálljanak önmagukért és azért, akit szeretnek. Együtt egy olyan világot szeretnénk építeni, ahol a sokszínűség és az elfogadás a legnagyobb érték.