Jogellenesnek minősítette a Fővárosi Törvényszék a rendőrség tavalyi tétlenségét a homofób támadókkal szemben

[T]éves álláspont a rendőrök részéről, ha csak fizikai tettlegesség vagy vagyoni károkozás esetén látták szükségét a beavatkozásnak. A közösség elleni erőszaknak ugyanis nemcsak bántalmazásos formája van, hanem kihívóan közösségellenes magatartással is megvalósítható, amelyhez fenyegető fellépés és/vagy verbális erőszak is elégséges.” - így szól a Fővárosi Törvényszék legfrissebb ítélete, mely kimondja, hogy a rendőrség homofób támadókkal szemben tanúsított tétlensége az Aurórában 2019. szeptember 26-án megtartott zártkörű programon jogellenes volt.

 

Miért is fontos ez az ítélet?

Ez az immár jogerős ítélet nemcsak a tavalyi homofób támadás áldozatainak, hanem a teljes magyar LMBTQ közösség tagjai számára ugyanolyan fontos. Ahogy a jövőben iránymutatásként szolgál a magyar állam szerveinek arra vonatkozóan, hogy miként kell eljárniuk, ha támadás éri az LMBTQ közösség tagjait.

 

Mi áll az egész eljárás hátterében?

A panaszt a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar LMBT Szövetség, a Budapest Pride irodájának is otthont adó Auróra Közösségi Házat működtető Marom Klub Kft., valamint nyolc magánszemély indította a rendőrség tétlensége ellen. A budapesti rendőrök az említett tavaly őszi rendezvényen késlekedtek az intézkedéssel, és nem léptek fel az Aurórába érkező homofób provokátorokkal szemben. Ennek következtében sikerült megakadályozniuk az Auróra nagytermében zajló, LMBTQ közösség számára megszervezett eseményt. A panaszosokat a Magyar Helsinki Bizottság képviselte az ügyben.

 

Mi is történt pontosan?

2019. szeptember 26-án az Aurórában tartott zárt rendezvényen megjelent Budaházy György, közismert homofób provokátor több jórészt fekete gyakorlóba öltözött társával az esemény kezdési időpontja előtt. A társaság az LMBTQ közösséget becsmérlő transzparensekkel és hangosítással felszerelkezve érkezett. Lökdösődtek, homofób jelszavakat skandálták, sértegették az esemény résztvevőit, valamint akadályozták az Aurórában tartózkodók mozgását. A hívatlan vendégek ki is jelentették, hogy az esemény megakadályozása a céljuk. Az Auróra szervezői azonnal segítséget kértek a rendőrségtől, akik gyorsan meg is érkeztek a helyszínre, ám húsz percen át nem intézkedtek. Ehelyett kint várakoztak, és nem tettek semmit a jogsértő, megfélemlítő provokáció elhárításának érdekében. Végül bementek ugyan az Aurórába, de nem szólították fel távozásra a zajongó provokátorokat. Mindez annak ellenére történt, hogy a kialakult helyzet felvetette legalábbis a szabálysértés gyanúját, de még a bűncselekményét is. A közösség tagjai elleni erőszak elkövetéséhez ugyanis önmagában elegendő a védett csoport elleni riadalomkeltés is, nem szükséges hozzá a testi erőszak - ezt mondta ki a Fővárosi Törvényszék novemberi ítélete is. A rendőrségi intézkedés hiányában három órán át tartott a huzakodás, emiatt nemcsak a rendezvény hiúsult meg, de aznap még az Aurórának is be kellett zárnia néhány órára.

Nagy örömmel fogadtuk a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletét, és reméljük, hogy a jövőben ennek mentén fognak eljárni a magyar állam szervei. Ez az eljárás is rámutat arra, hogy minden esetben érdemes a jogorvoslat lehetőségével élni, összefogni és együtt cselekedni.