Írj te is levelet az Ombudsmannak!

Most te is tehetsz a transzneműek jogaiért, csatlakozz a levélró kampányunkhoz, amihez az első 3 nap alatt 7,000-en csatlakoztak!

Az Amnesty International-lel, a Háttér Társasággal és a Prizma Transznemű Közösséggel együtt levélíró kampányt indítottunk. A célunk, hogy Kozma Ákos Alapvető Jogok Biztosa küldje az Alkotmánybíróság elé a 33-as paragrafust tartalmazó salátatörvényt.

Kattints ide és írd alá a Kozma Ákos Ombudsmannak írt levelünket: https://www.amnesty.hu/eset/transz-jogok

Május 19-én az országgyűlés Fideszes többsége megszavazta a T/9934-es törvényjavaslatot, majd május 28-án, csütörtökön Áder János, köztársasági elnök is aláírta. A törvény 33. paragrafusa gyakorlatilag megtiltja a transzneműséget Magyaroszágon - jogszabályba foglalták, hogy nem lehet hivatalosan nevet és nemet változtatni. Emellett a törvény azt mondja ki, hogy a biológiai nemet tekintve csak férfiak és nők léteznek, ezáltal is még inkább figyelmen kívül hagyva az interszex emberek létezését.

A jogi nemváltoztatás lehetőségének betiltása nem csak alkotmányellenes, de drasztikus hatással van az érintettekre is: a magyar transznemű emberek 24%-a kísérelt már meg öngyilkosságot azért, mert kilátástalannak ítélte meg az életét. A jogalkotóknak nem az a dolga, hogy emberéletekkel játszanak a saját ideológiájuk mögé bújva. Ráadásul ezt az ideológiát is úgy alakítják, ahogy éppen tetszik nekik: az 1993-es Liberális Internacionálén Kövér László még a tolerancia fontosságáról adott interjút.

 

Mi történt március 31 óta a 33-as paragrafussal? Olvasd el folyamatosan frissülő összefoglalónkat itt.