Hogyan tovább?

A választások eredményét nekünk is emészteni kellett, őszintén szólva szívesen elrepültünk volna a Holdra, és láttuk, hogy a közösségi felületeken is megszaporodtak a külföldre vágyók, viszont részünkről nem kérdés, hogy itthon van feladatunk és értetek dolgozunk tovább. Ebben a cikkben elmeséljük, hogy bennünk milyen érzések keletkeztek, hogy telt az eredményváró esemény, szedtünk össze személyes történeteket és ajánlókat a szervezőinktől a feldolgozásra, és hogy összességében miket tanácsolunk az LMBTQ közösségnek. Szóval hogyan tovább?

2022. április 03. estéje mindannyiunknak felért egy sokkal. Közülünk volt, aki a párjával, kutyájával, baráttal vagy egyedül töltötte az estét, ki a Gólyában, ki a kanapén, viszont a közös chat ablakunk égett az üzenetektől, csemegeképp:

Előtte:

 • MZP elb.szta
 • jaj istenem hogy lehet valaki ennyire?
 • mit látunk a képen?
 • képtelen volt a négy kérdésnél mind a két körbe X-et írni
 • valóban… nehéz feladat, na

Közben:

 • ti ezt hogy bírjátok ideggel? már nem tudom mivel pótcselekedjek, hogy ne menjek a falnak
 • én tömöm a fejem idegességemben
 • zsinórban bagózok, kivonom magam érzelmileg a helyzetből
 • én enni akartam, de csak émelygek
 • társaságban…

Utána:

 • van itt egy olyan elmélet, hogy a Fideszesek jobban örültek volna, ha elvesztik, mivel kifosztották az államkasszát és borzalmas gazdasági helyzet jön majd
 • ezeket ráfogják majd Brüsszelre
 • nagyon furi volt Rogán arca, valaki elemezze ki nekem, nem tudom hova tenni
 • megszabadult a sötétség súlya alól?
 • vettem egy cigit közösbe, a matricáknál van. aki úgy érzi, hogy esetleg szüksége van rá, hajrá. tudom, hogy nem a legegészségesebb, legközelebb majd egy zsák répát teszek a polcra.

Szóval volt frusztráció bőven, és a legtöbbünket váratlanul érte az eredmény. Szervezőnk, Tóth Laura első szavazó és szavazatszámláló is volt egy vidéki nagyvárosban április 3-án, ők számolgatás közben nem látták az országos eredményeket, és mivel ott például nagyságrendileg fele-fele volt az állás, éjfél után még reménykedve lépett ki az ajtón, és csak akkor szembesült az országos állással - azt mesélte, hogy végtelenül megrázó élmény volt. Mondanunk sem kell, hogy a következő hét megbeszélésein folyamatosan feljött a téma, és sokat beszélgettünk arról, hogy mi várható, mit tehetünk, mibe kapaszkodhatunk és a közösségünknek hogyan tudnánk segíteni erőt meríteni. Ezeket szedtük most össze, és nyújtjuk át nektek sok szeretettel.

Ne feledjük, a népszavazás érvénytelen lett

Igen, tudjuk, hogy több, mint 3,5 millió ember érvényesen és NEM-mel szavazott, tudjuk, hogy a kormány nyilatkozott olyat, hogy ők márpedig csak az érvényes szavazatokat veszik figyelembe és igen, azt is tudjuk, hogy épp megbírságolt minket és még 15 civil szervezetet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). DE! Tartsuk észben, hogy több, mint 1,7 millió ember érvénytelenül szavazott, ami a választásra jogosultak 21%-a, 32% pedig egyáltalán nem vett részt a kiközösítő népszavazáson, ez azt jelenti, hogy Magyarországon legalább minden második ember nem ért egyet a csapból is folyó gyűlöletkeltő propagandával, ami egy remek jogalap arra, hogy követeljük a kormánytól a tavaly nyáron életbe lépett “gyermekvédelmi” törvény visszavonását. Mondhatja Gulyás Gergely, hogy csak az érvényes szavazatokat veszik figyelembe, azonban gyakorlatban nem tehetik meg, még az NVB oldalán is ott világít, hogy nem jogerős a népszavazás. Az említett NVB határozatot pedig az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság villámgyorsan megtámadta a Kúrián, erről adtunk is ki közös közleményt.

Együtt könnyebb

Szervezőnk, Hegedűs Máté üzenete:
Ne legyél egyedül a nehéz helyzetben! Tölts időt azokkal az emberekkel, akik felvidítanak, reményt adnak és motiválnak. És ne feledd, hogy nem vagy egyedül!

A közösség, a szocializálódás és a szeretteink közelsége nagyon fontos mindannyiunknak, hiszen sokszor innen merítünk erőt. Nincs ez másként most sem, arra biztatunk, hogy vedd körbe magad olyan emberekkel, akikre számíthatsz, kölcsönösen támaszkodhattok egymásra és minőségi időt tölthettek együtt. Emellett engedd meg magadnak, hogy ha van olyan rokon, barát, kolléga, akivel teljesen más állásponton vagytok és előfordul, hogy az illető bántóan viselkedik, minősít vagy csak rossz “viccekkel” közelíti meg a témát, és neked nem esik jól, akkor lépj hátra kettőt, nem kötelező jópofizni.

Szervezőnk, Hrubi Zita üzenete:
A szeretteim körében nagyon vegyes nézetek vannak, én azokkal beszélgetek politikáról, akikkel nyugodtan, érvek mentén és nyitottan lehet - preferenciától függetlenül. Nem ciki kilépni az olyan helyzetekből, amikben le van nyomva a véleményünk, mondván “én öregebb vagyok ezért tapasztaltabb és ezért jobban tudom nálad”, sőt a magunk érdekében muszáj védeni a határainkat!

Tudjuk, hogy vannak a közösségünkben olyanok is, akik sokszor magányosak, a családjuk vagy az osztálytársaik nem fogadják el őket. Neked először is azt tanácsoljuk, hogy lépj be Facebook-on LMBTQ csoportokba, egy egyszerű kereséssel jó párat találsz és ezeken a helyeken alapszabály, hogy nem bántjuk a másikat, tisztelettel kommunikálunk és támogatóan állunk hozzá egymáshoz. A másik dolog, hogy a honlapunkon folyamatosan bővítjük a biztonságos terek (bárok, éttermek, közösségi terek) listáját - nem csak Budapesten! -, ahova bármikor be lehet kerülni, és ezzel egymáson is nagyon sokat segíthettek, szóval országos gyűjtésre fel! Ezzel kapcsolatban annyi kérésünk van, hogy a mielőbb feldolgozás érdekében, ha vagy olyan viszonyban a hellyel, kérd meg, hogy ők direktben töltsék ki az űrlapot.

Fektesd be a rossz érzéseidet

Szervezőnk, Szakonyi Marci üzenete:
Talán ismét kreatív vandalizmusra adom a fejem, áttöröm a “hatalomgyakorlás alkotmányos célját” a fehér lakkfilcemmel, vagy egy-egy jól elhelyezett matricával.

Használd fel a dühöd, csalódottságod vagy keserűséged aktivizmusra, alkotásra vagy testmozgásra! Mi a Budapest Pride-nál nagyon jól tudjuk, hogy ha történik valami igazságtalanság (például megszavaznak egy homo- és transzfób propagandatörvényt), akkor azonnal cselekvésre szánjuk magunkat, minden eszközünkkel kiállunk, és képviseljük a közös ügyünket, mert másképp nem is tudnánk működni, mert jó érzés tenni a jogaink érdekében és nem mellesleg tavaly elég menő érzés volt egy két nap alatt megszervezett tüntetésen tízezer emberrel együtt skandálni. Budapesten és vidéken is számtalan civil szervezet működik, amik folyamatosan várják az önkénteseket, hogy minél többen dolgozhassunk együtt egy szabadabb országért - ne légy rest megkeresni a lakóhelyed környékén tevékenykedő aktivistákat, hidd el, amellett, hogy segítesz és részese lehetsz a változásnak, szuper emberekkel fogsz megismerkedni!

Kérj segítséget

Mi a Budapest Pride-nál kéthavonta egy szakember által vezetett szupervízión veszünk részt, ami minden szervezőnknek kötelező, és ilyenkor kizárólag arról beszélgetünk, hogy ki hogy van, illetve viszünk témákat, amik hosszabb átbeszélést igényelnek. Egy pszichológusnak bármiről lehet beszélni és rá tud világítani olyan összefüggésekre, amiket nem biztos, hogy mindenki lát. Segít az önismeretben, az elfogadásban és a saját határaink megtalálásában és megtartásában. Épp ezért ha van lehetőséged és úgy érzed szükséged van rá, mindenképp keress fel egy szakembert. Ezen kívül nagyon ajánljuk a Háttér Társaság Lelkisegély Szolgálatát is, ahol több platformon is kérhetsz segítséget.

Néha terelhetsz is

Nem kötelező minden nap minden történéssel képben lenni és folyamatosan figyelni a híreket sőt, muszáj leereszteni, kikapcsolni és énidőt tartani. Ugyanez igaz a rossz érzéseinkre is, teret kell nekik adni és nem szabad elnyomni őket, viszont hamarabb lehet tőlük szabadulni egy kis kellemes cselekvés közben. Kértük a szervezőinket, hogy osszák meg a kedvenc filmjeik, sorozataik, zenéik és könyveik, szóval íme egy kis ajánló:

 • Filmek / sorozatok: Office, Pose, Portré a lángoló fiatal lányról, Superbia, Sense8
 • Könyv: Édouard Louis (összes regénye), Bernardine Evaristo: Girl, Woman, Other, Mario Vargas Llosa: Zöld Palota, Sehonnan, sehová, Art and Queer Culture
 • Zene: TR/ST, Austra & Michelle Gurevich, Ezra Furman 

Vedd vissza a jövőd!

A listát azzal szeretnénk zárni, hogy idén is megtartjuk a már hagyománnyá vált nyári fesztivált és a Budapest Pride Felvonulást, ami a 27. lesz Magyarországon ebben az évben. Ahogy már megszokhattuk, ismét egy hónapos lesz a közösségi fesztivál, ahol temérdek programmal készülünk Budapesten és vidéken is! A fesztivál megnyitó eseményét június 24-én pénteken tartjuk, innen indul az egy hónap, ennek megfelelően a felvonulás július 23-án lesz. Tavaly több mint 35.000. ember vonult együtt velünk és bízunk benne, hogy idén még ennél is többen érzik majd úgy, hogy ki kell állni az LMBTQ közösség jogegyenlőségéért! Szóval vésd be a dátumokat a naptáradba, és találkozzunk idén is!