Hogyan tehetsz most az LMBTQ emberekért?

budapest pride felvonulás, lmbtq, melegfelvonulás

LMBTQ jogok tekintetében példátlanul nehéz évünk volt: májusban a kormány törvényi tiltással vetett véget annak a 20 éves joggyakorlatnak, amin keresztül a magyar transznemű és interszex emberek megszerezhették a nemüknek megfelelő személyes iratokat. Októbertől decemberig egy a miniszterelnök által vezetett homofób kampánynak lehettünk tanúi, december közepén pedig a Fidesz áttolta az országgyűlésen a legújabb LMBTQ emberekkel szembeni diszkriminatív javaslatcsomagját. Az egyedülállóként örökbefogadók és velük együtt az azonos nemű párkapcsolatban élők örökbefogadását teljesen ellehetetlenítették azzal, hogy Novák Katalin homofóbiaminiszter személyes engedélyéhez kötötték azt, hogy egyedülállóként Magyarországon örökbe lehessen fogadni. A törvénymódosítás kárvallottjai nemcsak a melegek és a leszbikusok, hanem az örökbefogadásra váró gyermekek, akik közül többen fognak külföldre kerülni vagy gyermekotthonban felnőni. Szintén december 15-én tolta át a Fidesz a 9. Alaptörvény-módosítást, ami nemcsak a jogi nemváltást betonozta be az alaptörvénybe, de beleírták a kötelező “keresztény nevelési értékeket” is, ami később alapot adhat akár az LMBTQ-inkluzív oktatási programok akadályoztatására is.

 

Ha szeretnél többet tudni a frissen elfogadott törvényekről és hatásukról, kattints ide, és hallgasd vissza Spotify-on a beszélgetésünket az #acsaladazcsalad kampány vezetőjével, Pál Marcival, A Háttér Társasággal és Kanicsár Ádám újságíróval.

Nagyon sokan álltak ki az LMBTQ emberek diszkriminációja ellen és csatlakoztak az #acsaladazcsalad kampányhoz. Természetesen a törvénymódosítások után sem állunk meg, teljes erővel fogunk dolgozni azért, hogy Magyarországon mindenki szabadon és boldogan, hátrányos megkülönböztetés nélkül és biztonságban élhessen.

 

De mit tehetsz te az LMBTQ közösségért?

Egyéni szinten LMBTQ emberként a legfontosabb, amit tehetsz, az az, hogyha biztonságosan megteheted, akkor nyíltan vállalod, hogy az LMBTQ közösséghez tartozol. Kutatásunk szerint a magyar társadalom kb. felének nincs markáns véleménye az LMBTQ közösségről, a válaszaik ingadozóak, sokszor úgy válaszolnak, ahogy a kérdést felteszik nekik. Joggal feltételezhetjük, hogy az ingadozók a való életben is hasonlóan viselkednek, és attitűdjük éppen az adott társaság attitűdjéhez húz. Az ingadozók számára meghatározó élmény lehet, ha személyesen megismernek egy LMBTQ embert, akivel beszélgethetnek a közösség által tapasztalt nehézségekről és hátrányos megkülönböztetésről. Támogatóként ezen úgy segíthetsz, ha minél több cikket, blogot, videót, posztot és egyéb tartalmat osztasz meg, amit LMBTQ emberek írnak a saját helyzetükről, odafigyelsz a nehézségeikre és igényeikre, és ha homo- vagy transzfóbiával szembesülsz, akkor felszólalsz ellene. Támgatóként sokszor könnyebb kiállni az elnyomó viselkedéssel szemben, mint érintettként.


Több kutatás is egyértelműen kimutatta, hogy azok, akik személyesen ismernek legalább egy LMBTQ embert, legalább 10 százalékponttal támogatóbbak a különböző jogegyenlőségi kérdésekben. 2016-os közvéleménykutatásunk szerint a magyarok csupán negyede ismer személyesen LMBTQ embert. Ez a szám még elég alacsony, ha azt nézzük, hogy a társadalom kb. 8-10%-a tartozik az LMBTQ közösséghez. Ezen a számon akkor tudunk javítani - és ebben a többségi társadalom tagjainak is óriási szerepe van -  ha elfogadó és támogató közösségeket hozunk létre, és segítjük egymást abban, hogy minél többen tudjunk önazonos életet élni. Az előbújás sokszor nem konfliktusmentes, előbújáskor sokan szembesülnek a rendszerszintű homo- és transzfóbiával. Fontos, hogy tudd, hogy nem a te felelősséged az, ha valaki elutasítóan vagy ellenségesen reagál az előbújásodra, épp elég kihívás LMBTQ emberként élni egy cisz és heteronormatív társadalomban. Ha szeretnél többet tudni az előbújásról, olvasd el az “Ez vagyok én!” című kiadványunkat. Ha segítségre van szükséged, keresd bátran a Háttér Társaság ingyenes lelkisegély-szolgálatát.

A magyar demokrácia jelenlegi állapotában nagyon fontos, hogy ahányan csak tehetjük, anyagilag is támogassuk azokat az ügyeket, amik fontosak nekünk. A vidéken élő LMBTQ embereknek sokszor nehezebb megbirkózni a kormányzati homofóbiával, mint a Budapesten élőknek, hiszen Budapesten kívül az LMBTQ közösség tagjai sokszor izoláltabbak, mint a fővárosban. Ezért indítottuk el 2017-ben a Budapest Pride Szolidaritási Alapot, amivel minden évben vidéki LMBTQ közösségek megerősítésére gyűjtünk. A befolyt összeget januárban pályázat útján osztjuk szét vidéki LMBTQ közösségek között. Idén 700.000 forint összegyűjtését céloztuk meg, szállj be te is, hogy az ország minél több pontján megvalósulhassanak LMBTQ projektek.

Támogatom a vidéki LMBTQ közösségeket!

 

Az igazi erőnk a közösségekben rejlik.

A kormány homo- és transzfóbiája miatt érzett magány és szorongás feloldására a legjobb válasz a közösségi cselekvés. Az LMBTQ mozgalom történelme időről időre bizonyította, mennyi mindenre képesek az LMBTQ közösség tagjai, ha önszerveződve, csoportokban állnak ki a saját érdekeikért. Az LMBTQ közösségek világszerte támogató közegeket hoznak létre, segítik egymást, tüntetnek és lobbiznak az érdekeikért, kampányokat szerveznek, művészeti alkotásokon keresztül beszélnek a számukra fontos ügyekről, összefognak más hátrányos helyzetű csoportokkal, aktívan részt vesznek a közélet alakításában és szakpolitikák megalkotásában. Számtalan módja van annak, hogy egy önszerveződő közösségben tegyünk azért, hogy jobb legyen Magyarországon LMBTQ embernek lenni, és ezek között mindenki megtalálhatja azt a formát, ami számára a legmegfelelőbb. Mi, LMBTQ emberek és támogatóik nagyon sokfélék vagyunk, számtalan érdeklődési területtel és erőforrással. Az LMBTQ jogegyenlőséget nem egy kampány vagy egy szervezet fogja elérni, hanem rengeteg elhivatott csoport éveken át tartó kreatív és kitartó munkájával. Dolgozhatunk az LMBTQ közösségért egy művészeti projekt keretében, egy civil szervezet önkénteseként, egy politikai párt aktivistájaként, kulturális program szervezőjeként, szakszervezeti tagként, egy médium szerkesztőjeként, láthatósági kampány koordinátoraként, egy közösségi média platform szerkesztőjeként, vagy akár a saját közösségszervező vagy érdekképviseleti csoportunk létrehozásával. Ha szeretnél többet tudni arról, hogy hogyan szervezz csoportot és valósíts meg projekteket a céljaid eléréséért, olvasd el a “Megosztjuk az erőt” című kiadványunkat!

Ha programszervezőként szeretnél tenni az LMBTQ közösség megerősítéséért, szervezz programot a 2021-es Budapest Pride Fesztiválra! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a programbeküldési felhívásról. 

Ha vidéken szerveznél projektet, szintén iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a Budapest Pride Szolidaritási Alapba befolyt összegre kiírt pályázatunkról. Mindkét pályázatot 2021 januárjában fogjuk kiírni.

Feliratkozom a hírlevélre!


 

budapest pride felvonulás, lmbtq, melegfelvonulás