Hogyan kell szavazni? Választási 1x1 október 13-ra

A cikk a Társaság a Szabaságjogokért és a Budapest Pride közreműködésével készült a #szivarvanyvaros kampány keretében.

A legfontosabb tudnivalók a választásokról egy videóban Szabó Attilával, a TASZ jogászával.
További infókért látogass a http://valasztasz.hu/ oldalra.

A választások a legközvetlenebb módjai annak, hogy részt vegyünk a közügyek alakításában. Az önkormányzati választásokat ötévente tartjuk - ilyenkor megválasztuk a polgármestereket és a képviselőjelölteket. Emellett a budapestiek döntekek arról, ki legyen Budapest főpolgármestere, a budapesten kívüliek pedig arról, hogy kik kerüljenek a megyei közgyűlésbe. Akik nemzetiségi listában vannak, megválasztják a nemzetiségi önkormányzatok tagjait is.

Egy egészséges demokráciában mindannyian aktívan részt veszünk annak alakításában. Ezért fontos, hogy mindenki, aki jogosult rá, elmenjen október 13-án szavazni. 

Az önkormányzati választásokon részt vehet minden nagykorú magyar állampolgár. Emellett szavazhatnak a magyarországi lakcímmel rendelkező EU-s állampolgárok, menekültek, bevándoroltak és letelepedettek is. Alapvetően mindenki ott szavazhat, ahova az állandó lakcíme be van jelentve. De van lehetőség a tartózkodási helyen történő szavazásra is. Azok tudnak élni ezzel a lehetőséggel, akik a tartózkodási helyüket 2019.június 26-ig bejelentették. Az átjelentkezés határideje október 9. 16:00

Így kell ügyfélkapun keresztül átjelentkezni:

 

Egy kampány jogsértő, ha például egy jelöltről valótlan dolgokat állít, vagy ha az önkormányzat vagy az állam az egyik jelölt mellett hatalmas erőforrásokat sorakoztat fel. Ha jogsértő kampányt észlelsz, hívd a TASZ forródrótját a +36 30 757 2055 számon, vagy írj a valasztasz@tasz.hu címre.

 

Október 13 önkormányzati választás Budapest Pride TASZ