Hogyan építi fel a Fidesz az LMBTQ-ellenes kampányát?

orbán tarlós áder kövér budapest pride fidesz homofób

Háromrészes sorozatban járjuk körül a jelenlegi helyzetet, amiben egyértelművé vált, hogy a Mi Hazánk csak egy Fidesz által létrehozott pszeudo-ellenzéki párt, és a Fidesz kormánynak aládolgozva, közösen indítottak el egy LMBTQ-ellenes kampányt, annak reményében, hogy ezzel a témával a Fidesz meg tudja nyerni a 2022-es választásokat.

Az első részben összeírtuk, hogy mit tehetsz az LMBTQ emberekkel szembeni gyűlöletkampánnyal szemben, a második részben pedig idővonal-szerűen gyűjtöttük össze az elmúlt egy hónap közéleti történéseit a témában. Ebben a cikkben azt részletezzük, hogy hogyan szokott alakulni az Orbán-kormány témakereső stratégiája, amikor felépítenek egy gyűlöletkeltő választási kampány, és hogy hogyan került az elmúlt 2 évben az LMBTQ közösség a kormányzati gyűlöletgépezet középpontjába.

Három és fél éves választási kampányok

A Fidesz kormány híres arról, hogy folyton keresi azt a témát, amivel sikeresen tudja hosszú távon tematizálni a közéletet, és ami alkalmas arra, hogy elég heves indulatokat, érzelmeket, gyűlöletet ébresszen a társadalomban azért, hogy a bizonytalan vagy kiábrándult szavazók is inkább a Fideszre szavazzanak. 

A témakeresés az országgyűlési választás utáni évben indul, és jellemzően 6-12 hónapot vesz igénybe. 2015-ben mielőtt megtalálták a kampány témáját, a rasszizmusra apelláló menekült- és bevándorlóellenességet az amerikai eredetű “világszinten irányító zsidó háttérhatalom” összeesküvés-elméleteket használó Sorosozást, témaként tesztelték például a halálbüntetés bevezetését vagy az akác, mint hungarikum EU-s “üldözését”.

A mostani tesztfázis sem nélkülözött rasszizmust, homofóbiát és összeesküvés-elméleteket sem. A 2018-as országgyűlési választásokat követően 2019 első felében a reparatív terápiákat tesztelték: ezek az átnevelőtáborok azt állítják, hogy a melegeket erőszakkal heteroszexuálissá lehet tenni, ami egy jól profitáló üzleti modell lett az USA-ban, és segítségével jó pár ember hatalmas vagyonra tett szert, kihasználva a vallási radikalizmus adta kereteket. 2019 közepén pedig a szintén amerikai szélsőjobboldali fórumokon (pl: 4chan) terjedő elméletet vetette be maga Kövér László, amikor lepedofilozta az örökbefogadó azonos nemű szülőpárokat. Ezt a témát tartották 2019 szeptemberéig, Orbán Viktor többször meglebegtette, hogy alkotmányos szinten kívánja betiltani, hogy melegek és leszbikusok egyedülállóként is örökbe fogadhassanak. Közben Boldog István kapta a szerepet, hogy hőbörögjön az azonos nemű szerelmespárt ábrázoló Coca Cola kampányon és kérje az országgyűlést, hogy tiltsa be a Budapest Pride Felvonulást (aki amúgy előszeretettel fotózkodik az erőszakos szélsőjobboldali European Patriots United szervezettel, akik egyszer megpróbáltak ellehetetleníteni egy pride-os programot). 

2019 második felében visszajött a rasszizmus, mint bevált recept, ezúttal a magyarországi roma közösség került célkeresztbe. Orbán megtagadta a szegregált iskolákba kényszerített gyöngyöspatai roma gyerekektől a bíróság által megítélt jogos kártérítést, rendkívül káros cigányellenes narratívával alátámasztva.
 

Program helyett uszítás

A Fidesz mániákusan folytat közvélemény-kutatásokat, éves szinten napi 1-2 reprezentatív felmérést végeztetnek, és minden bedobott gumicsont hatását mérik. Mérik az emberek attitűdjét arról, hogy hogyan teljesített a kormány a koronavírus elleni védekezésben, mérik a zöldpolitikához kapcsolódó véleményeket, mérik, hogy mennyire népszerű a roma- és a melegellenes narratíva. Folyamatosan mérnek, hiszen a politikájukat nem értékalapúság vezérli, hanem a marketing. Erre a legjobb példa talán Kövér László 1993-as nyilatkozata, melyben még nem a melegeket nevezte másodrendű állampolgároknak, hanem pont a másság elfogadásáról és a toleranciáról mint fontos alapértékről beszélt. A polgári demokratikus értékeket a Fidesz réges rég maga mögött hagyta, és most már nem is próbál meg úgy tenni, mintha nem szélsőjobboldali párt lenne. 

A következő választási kampány témáját szimpla marketingmódszerekkel próbálják meghatározni: mi kelt megfelelő mértékű indulatot az emberekben ahhoz, hogy ne a saját érdekeiket nézzék. Mi bőszíti fel eléggé a lakosságot ahhoz, hogy ne azzal foglalkozzanak, hogy elvégzi-e megfelelően a kormány a feladatát, és hogy megfelelően képviseli-e az érdekeiket. Ehelyett fókuszáljanak egy ellenségre, ami ideális esetben elég láthatatlan ahhoz, hogy sztereotípiákon és félelmetes képzettársításokon keresztül lehessen róla beszélni, és a kormány legitimizálhassa a háborús nyelvezetet, és kreálhasson egy harcot, melyben eljátszhatja a szabadságharcos szerepét.

 

Legyen a következő célpont az LMBTQ közösség?

Az LMBTQ-ellenes narratíva már az előző választási kampány során is jelen volt, akkor még másodlagos üzenetként. A CEU Magyarországról való jogsértő kitoloncolásában is fontos kommunikációs panel volt a Társadalmi Nemek Tanulmánya szak (Gender Studies) démonizálása és későbbi betiltása. 

2020 első felét elvitte a koronavírus, a Fidesznek egy kis időre fel kellett hagynia a kampánytéma kereséssel, azonban úgy tűnik, hogy mostanra került a prioritási lista élére, hogy megtalálják, hogy mi lesz az az ügy, amivel kampányolni fognak 2022 áprilisáig.

2020 májusában a Fidesz radikális lépést tett: betiltotta a transzneműek név- és nemváltoztatását. Ez egy Európában egyedülálló eset, sehol nincs arra példa, hogy ne a jogegyenlőség felé, hanem visszafelé dolgozzanak a jogalkotók. Ezzel a törvénnyel a Fidesz nem csak egy 20 éve működő joggyakorlatnak vetett véget, amiben a transzneműek hosszadalmas és nem jól működő, de mégis létező folyamat révén megszerezhették a létbiztonságukhoz szükséges személyi iratokat. Hanem középkori viszonyokat is teremtett a transznemű és interszex magyar állampolgárok számára, hiszen az, aki magyar állampolgár, ezen a téren kevesebb joggal rendelkezik, mint egy orosz, török, vagy kirgiz állampolgár. 

2020 októberében pedig az örökbefogadási törvényen szigorítottak egyet, amivel megnehezítették az egyedülállók örökbefogadási folyamatát, miközben a közvélemény a mesekönyvet daráló Dúró Dórával volt elfoglalva. Így most már egyedülállóként csak úgy lehet örökbefogadni, ha az egész országból nem jelentkezett a gyerekre házaspár. Korábban is a házaspárokat részesítették előnyben, viszont ha a megyében nem találtak házaspárt, akkor következtek a megyében élő egyedülállók. Most az egyedülállóknak meg kell várniuk, hogy országos szinten se jelentkezzen házaspár örökbefogadásra. A kormányzati kommunikációból egyértelmű, hogy a törvénymódosításnak a melegek és a leszbikusok voltak a céltáblái (akik a jelenlegi törvények szerint csak egyedülállóként fogadhathatnak örökbe), a heteroszexuális egyedülállók csak “járulékos veszteség” voltak a kormány számára. A törvény szövegezéséből is egyértelműen süt a homofóbia, ugyanis, ha az lett volna a cél, hogy a kétszülős családmodellt részesítsék előnyben az egyszülős családmodellel szemben, akkor írhattak volna élettársakat is (hiszen számos heteroszexuális pár sem él házasságban, csak élettársi kapcsolatban). Viszont, mivel Magyarországon alkotmány tiltja az azonos neműek házasságát, így a házastárs szóval egy jó időre bebiztosították azt, hogy az azonos nemű párok már eleve hátránnyal induljanak az örökbefogadási folyamatban.

 Azonban fontos, hogy ezzel nem lehetetlenült el teljesen az egyedülállók számára az örökbefogadás, ugyanis eddig is voltak olyanok, akik országos listáról fogadtak örökbe, valamint a tavalyi év során is sok gyereket adtak örökbe külföldre, mivel nem találtak nekik örökbefogadó szülőket itthon. Szóval aki épp örökbefogadás előtt vagy közben tart, azt javasoljuk, ne adja fel.

 

De hogy kerül a képbe Dúró Dóra, Novák Előd, a Budaházy-testvérpár és a szélsőjobboldaliak félnótás kompániája? 

Első lendületből könnyű úgy értékelni a számos országból kitiltott Toroczkai vezette Mi Hazánk Mozgalom és a hozzájuk kötődő szélsőjobboldali csoportok (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Mi Hazánk Ifjai, Betyársereg, Budaházyék, Nemzeti Légió, Légió Hungária, European Patriots Unite, stb.) tevékenységét, mint egy csapat bukott politikus kétségbeesett próbálkozása arra, hogy egyáltalán médiaszerepléshez jusson, és bármilyen módon tematizálni tudja a közéletet. Valamint, hogy ez egy kicsi bevallottan csökkenő létszámú és fiatalokat nehezen elérő szélsőjobboldali csapat lagymatag kísérlete arra, hogy “menővé” tegyék a fasizmust, és több fiatalt tudjanak radikalizálni.

Azonban ezen túl ezek a szélsőjobboldali csoportok betöltöttek egy olyan funkciót, ami nagyon fontos volt a Fidesz számára (2019 májusában maga Budaházy György mondta: a Mi Hazánk kiszolgálja a Fidesz érdekeit). 

 

Így végzi el a radikális szélsőjobb a piszkos munkát a Fidesznek

Szembetűnő az időbeli összehangoltság ugyanis a Fidesz és a széljobb csoportok stratégiaváltásában. Egészen 2019-ig a szélsőjobboldali csoportok csak a Felvonulásra jöttek ellentüntetni: az utóbbi években már csak 10-30 fekete pólóba öltözött ember kiabált egy kicsit, és ennyi. Ugyanígy, 2015 és 2018 között a fő kormányzati narratíva a “négy fal közötti” narratíva volt: azt szajkózták, hogy az LMBTQ emberek nem egyenrangú állampolgárok (lásd házasság tiltása), normává tették, hogy büntetlenül lehet buzizni a parlamentben, de azt üzenték, hogyha az LMBTQ emberek szépen csendben maradnak és titkolózva-bjkélva éltek, akkor nem bántják őket. Lásd: Orbán Viktor 2015-es nyilatkozata a Nemzetközi Homofóbia és Transzfóbia ellenes napon: “köszönjük a magyar homoszexuálisoknak, hogy nem provokálnak”

Ez a narratíva 2019 elején változott meg gyökeresen. Trombitás Kristóf mandineres újságíró elhíresült M5-ös tévéműsorában népszerűsítették a reparatív terápiát (ami során melegekre és leszbikusokra vallási bűntudatkeltéssel, erőszakkal ráerőltetik a heteroszexuális viselkedést - az ilyen táborokban való részvétel sokaknak tönkretette az életét vagy öngyilkosságba kergette őket). Majd 2019 májusában Kövér László pedofilozta le az örökbefogadó azonos nemű szülőket. Mindkét eset remekül mutatja, hogyan tért át a Fidesz a “négy fal között” narratíváról a “patologizáló” narratívára. És amint a Fidesz azt kezdte el mondani, hogy be akar mászni a "négy fal" közé és erőszakkal meg akarja változtatni az LMBTQ emberek szexuális orientációját, megjelentek a szélsőjobboldaliak a négy fal közötti programjainkon: zárt térben tartott filmveítéseken, workshopokon, kulturális rendezvényeken. 

Amíg a Fideszt csak az zavarta, amíg az LMBTQ emberek nyilvánosan vállalják magukat és tüntetnek a jogaikért (pl a Felvonuláson), addig a széljobbosok is csak a Felvonuláson jelentek meg. Viszont amint a Fidesz arról kezdett el beszélni, hogy LMBTQ emberek szexuális orientációját akarja erőszakkal megváltoztatni, a szélsőjobboldaliak is megjelentek azokon a zárt térben rendezett kulturális eseményeken, amiken az elmúlt 30 évben gyakorlatilag nem volt fasiszta aktivitás. Ezzel szemben 2019-ben 8, 2020-ban 5 programot próbáltak meg megzavarni és ellehetetleníteni a szélsőjobboldali provokátorok. Ebből 3-szor jártak sikerrel (2019-ben), a többi alkalommal a Budapest Pride és a programszervezők felkészültségén és lélekjelenlétén múlt, hogy nem tudták ellehetetleníteni a programot. 2019-ben egy köztéri szivárványzászlót égettek el, 2020-ban pedig egyet felgyújtottak és kettőt elloptak. A rendőrség több esetben sem járt el megfelelően, volt, ahol nem volt hajlandó intézkedést kezdeményezni a szélsőjobboldaliak ellen, volt, ahol a szervezőktől tagadta meg a feljelentés lehetőségét, és kétszer is elhangzott rendőrök szájából az a mondat, hogy “Budaházy-t nem igazoltatjuk”.

A rendőri passzivitásnak három extrém példája volt:

- 2019 szeptemberében egy rendezvényen 3 órán keresztül tomboltak a szélsőjobboldaliak, a kiérkező járőrök pedig csak álltak a sarokban és bambán néztek.
- 2020 augusztusában egy Budapest Pride Fesztiválos programon a szervezők és a mi önkénteseink meg tudták állítani a szélsőjobboldaliakat az ajtóban, így nem tudták ellehetetleníteni a rendezvényt, viszont a radikálisok egy órán keresztül ordítottak, szétvertek egy vécét, és a rendőrök csak álltak és nem csináltak semmit.
- 2020 október 4-én az Átriumban a Meseország Mindenkié felolvasásán pedig közvetlenül az ajtóban tomboltak a szélsőjobboldaliak, és a rendőrség nem oszlatta fel a tüntetésüket, pedig a tevékenységük egyértelműen gyermekek pszichés egészségét veszélyeztette. Ebben a cikkben összegeztük az Átriumos mulasztásokat.
 

Második etap

2020. október 4-én új szintre lépett a kormányzati homofóbia. Míg 2015-ben Orbán még a “magyar homoszexuálisok közösségéhez” intézte lekezelő szavait, addig az idei megszólalásában már két külön csoportként beszélt a “magyarokról” és a “homoszexuálisokról”, mintha aki meleg, az már nem lenne magyar. Ezzel elkezdte megteremteni azt a “mi” és “ők” narratívát, ami minden gyűlöletkeltő politika alapja.

 

Te is tehetsz azért, hogy az LMBTQ közösség ne válhasson a kormányzati gyűlöletkeltő propaganda célpontjává! Olvast el a gyűjtésünket, és tegyél te is a közössésgünkért! Ha szeretnél velünk együtt ötletelni azon, hogy az egyéni szinten túl közösségként hogyan léphetnénk fel az LMBTQ emberekkel szembeni gyűlöletpropaganda ellen, írd meg az ötleteidet nekünk ide: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe4Et_HfseBfOx2eTGXTFl56xK8a-dtmev2olZbrtJZV-cUcA/viewform

orbán tarlós áder kövér budapest pride fidesz homofób