Hogyan ajánld fel adó 1%-od?

Szeretnéd, hogy adód biztosan jó kezekbe kerüljön? Vagy csak szeretnél végre te dönteni arról, hogy pontosan milyen ügyeket szolgáljon a szorgosan megkeresett pénzed? Az adó 1% felajánlásával (mondjuk éppen a Budapest Pride és a Szivárvány Misszió Alapítvány számára: 18174803-1-42), most pont erre nyílik lehetőséged. Ráadásul a közhiedelemmel ellentétben az adó 1% felajánlása alig néhány perc alatt elvégezhető - sőt, még akkor sem kell kétségbe esned, ha esetleg május 1-je után jut ez csak eszedbe.

Most összegyűjtöttük azokat a lehetséges utakat, amelyek segítségével a számodra legfontosabb ügyeknek tudod felajánlani az adód 1%-át - legyen szó ügyfélkapuról vagy a jó öreg papíralapú megoldásról. Fontos, hogy az adó 1%-ról tudsz az adóbevallásod részeként nyilatkozni, de erre van külön is lehetőséged a bevallás leadását követően.

Ha az Ügyfélkapun keresztül adod le az adóbevallásodat:

Az egyik legegyszerűbb módja az 1% felajánlásának, ha az e-SZJA mellett azonnal nyilatkozunk az adó 1%-ról is. Az Ügyfélkapuban a képen látható menüben tudjuk ezt megtenni. Ehhez mindössze a támogatni kívánt szervezet adószámára lesz szükségünk. 

Ha a Szivárvány Misszió Alapítványt szeretnénk támogatni, azt ezen adószám megadásával tudjuk megtenni: 18174803-1-42

Ha papíron szeretnél nyilatkozni erről:

Az SZJA-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve tudsz papíron nyilatkozni az 1% felajánlásáról. A formanyomtatványt ide kattintva tudod elérni; ennek kinyomtatott és kitöltött példányát kell majd eljuttatnod a NAV-nak.

Amennyiben az SZMA-t szeretnéd támogatni, a nyomtatványt már az adószámmal kitöltve itt tudod elérni.

Ha a munkáltatód vállalja a felajánlások összegyűjtését:

Amennyiben biztosan tudod, hogy munkáltatód vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, az EGYSZA lap kitöltött példányát (lásd fent) neki eljutatva is tudsz erről rendelkezni.

Ha elektronikusan az ÁNYK program segítségével szeretnél nyilatkozni:

Az ÁNYK segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 20EGYSZA nyomtatvány kitöltésével tudsz nyilatkozni még.

Meddig kell nyilatkozni az adó 1%-ról?

Jó hír azoknak, akik esetleg az utolsó pillanatok nagy kapkodásában elfelejtették adójuk 1%-át felajánlani: az adó 1%-kal idén is május 20-ig tudunk rendelkezni, azaz a végső határidő 2021. május 20.