Hegedűs Máté beszéde a 26. Budapest Pride Felvonulás végén

Fotó: Bán Melinda

 

Sziasztok, gyönyörű felvonulók!

Történelmi pillanatoknak lehetünk tanúi. Több, mint 35.000-en vagyunk ma itt!

Hegedűs Máté vagyok, szervező, egyetemista, LMBTQ aktivista és magyar állampolgár.

2019-ben kezdtem el a Budapest Pride-nál önkénteskedni. Abban az évben Bécsben volt az EuroPride, ahol én is ott voltam a barátaimmal. Egy hónapja, a kormány orosz mintájú propaganda törvénye után lehetőségem volt beszédet mondani a Bécsi Pride színpadán. Úgy tűnt az egész város a Pride-ot ünnepli. Az államfő videóüzenetben köszöntötte a felvonulókat.

Beszédemben a magyar kormány homofóiájáról és transzfóbiájáról, valamint a közösségünk határokon átnyúló erejéről beszéltem. Ugyanis nem vagyunk egyedül! Hatalmas figyelem irányul most Magyarországra és a magyar LMBTQ emberek helyzetére.

De nem csak Magyarországra. Amit itt történik, megtörtént már sok helyen. Most is történik és történni is fog. A gyűlölet, félelem és kapzsiság vezérelte emberek nem csak Magyarországon fordulnak az LMBTQ közösség ellen. Hasonló dolog történik Lengyelországban, Szlovéniában és más helyeken is.

Gimnazista korom óta hallom sok barátomtól és ismerősömtől, hogy szeretnének elmenni innen és új életet kezdeni külföldön. Én viszont, mióta elkezdtem LMBTQ szervezeteknél dolgozni elhatároztam, hogy nem megyek el Magyarországról. Maradok és próbálom megtenni azt, amit tudok, hogy javuljon a közösségünk helyzete. Ez az elhatározás akkor inogott meg először, mikor tavaly elfogadták a 33 paragrafust. Mert az egy dolog, hogy a kormány ellehetetleníti az én álmomat egy boldog, szerető családról a párommal és a gyermekeinkkel. De azt nem hagyhatom, hogy elvegyék a transz öcsém lehetőségét egy önazonos és boldog életre. Megmondtam az öcsémnek, hogy ha leérettségizett, én lediplomáztam és nem javul a helyzet, akkor elmegyünk.

Persze tudom, hogy nem mindenkinek van erre lehetősége. Összepakolni és elmenni. Kik maradnak itt tovább dolgozni, küzdeni, ha az aktivisták kiégnek vagy külföldre költöznek? Mi lesz a vidéki LMBTQ emberekkel, az LMBTQ fiatalokkal és az interszekcionális csoportokkal?

Ahhoz, hogy én ma itt álljak és büszkén vállaljam magamat, nagyon sokat segített a családom, a barátaim és a középiskolám elfogadó, támogató hozzáállása is. Ez a élethelyzet több, mint szerencse. Ma már felismerem privilegizált helyzetemet és próbálok másoknak segíteni, akik nem ilyen lehetőségekbe születtek bele. Szociálpedagógusnak tanulok, amivel kifejezett célom, hogy az utánam jövő LMBTQ fiatalok generációit segítsem. Volt már lehetőségem belelátni a magyar szociális ellátórendszerbe és ha a kormány valóban a gyermekek érdekében dolgozna, akkor nem az örökbefogadást lehetetlenítené el és nem a család fogalmát próbálná egy nagyon szűk dobozba bepaszírozni. Valódi gyermekvédelem címszó alatt javíthatnák az ellátórendszert vagy a tanterv részévé tehetnék a szexuális felvilágosítást, ezzel megóvva a fiatalokat a leány anyaságtól, abortusztól és nemi úton terjedő betegségektől.

Munkámmal azt szeretném elérni, hogy az LMBTQ fiatalok azt érezhessék van helyük ebben a világban és nincs semmi gond azzal, akik. Talán itt és most látszik a leginkább, hogy ők sincsenek egyedül. Ugye szerintetek sincsenek egyedül?

Eljutni az önelfogadásig és saját magunk szeretetéig LMBTQ fiatalként nehéz és hosszú munka. De fel kell ismernünk, hogy nem nekünk van rejtegeti valónk. Nem nekünk kell szégyellnünk magunkat. Nem mi erőltetünk rá másokra erőszakos propagandát.

Mi a szeretet nyelvét beszéljük. Mi erősek, bátrak és büszkék vagyunk. Mi egy tettrekész közösség vagyunk, akik nem hagyják, hogy a kormány tovább szítsa ellenünk a gyűlöletet!

Nézzük tehát, hogy mit tudtok tenni ti a közösségünkért és az LMBTQ fiatalokért:

Ne tartsd meg a véleményedet magadnak! Hozod fel a témát családban, barátokkal, munkahelyen vagy bármilyen társaságban és mondd el, mit gondolsz róla. Ehhez nem kell érintettnek lenni: soha nem volt olyan nagy szükségünk a szövetségesekre, mint most.

Támogasd a meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű, queer barátaidat, ismerőseidet. Azokat főleg, akiket a betűszóban is csak sokszor csak egy +-szal jelölünk. Éreztesd velük, hogy értékesek és szeretetre méltók. Támogasd őket abban, hogy kiálljanak magukért.

Csatlakozz egy LMBTQ szervezethez önkéntesként, akár havi pár óra munkával.

Gyere el tüntetésekre, eseményekre, Felvonulásra! Legyél látható és 

Ha teheted, adományozz (akár rendszeresen) a szervezetnek. Ha pénzt nem tudsz, akkor adományozz a magad módján.

Szavazz az ellenzéki előválasztáson és a tavaszi országgyűlési választáson! Bátoríts és motiválj erre másokat is a környezetedben.

Köszönjük, hogy itt vagytok!